28 miljoner - eller kanske 15?

På Kommunstyrelsens sammanträde i måndags slog sig Kommunalrådet för bröstet och gladde oss med uppmuntrande siffror från det preliminära bokslutet för 2009.

Istället för ett budgeterat och förväntat underskott så kunde man nu visa på ett positivt resultat på över 28 miljoner kronor!

Något falnar väl glansen för tuttifruttimajoriteten när det från oppositionshåll börjar ställas frågor som klargör att av dessa 28 miljoner kommer 11 miljoner från försäkringsbolaget FORA och 2 miljoner från Kommun- & Landstingsförbundet. Allt bidrag av engångskaraktär. Kanske fanns det mer av detta men vi stannade där. De 10 miljoner som regeringen skjutit till och som vi först trodde låg med i 2009 års siffror kommer först i år.

15 miljoner plus är dock gott nog och ett hyggligt betyg för Kommunalrådet som lyckats få med denna aparta samling partier på några av de kraftåtgärder som var nödvändiga i den situation kommunen befann sig i förra året. Tänk om han varit lika framgångsrik hos sitt eget parti och kompispartiet när de ingick i fempartialliansen. Då kanske vi sluppit mycket av det debacle vi fått uppleva de senaste två åren.

Men fortfarande finns det nya "Campusvarningar" som måste tas itu med. V. Kommunchefen meddelade att ombyggnaden av Mariefredsskolan kostat 90 miljoner kronor mot budgeterade 36! Det är nya hiskeliga pengar!

Den nya IP i Mariefred som får kosta högst 53 miljoner kronor totalt är redan kostnadsberäknad uppåt 90 miljoner baserat på de önskemål som finns från idrottslivet i Mariefred.

När Campus-eländet skedde var en av Kommunstyrelsens åtgärder att tillse att få en "professionell" projekthantering för framtiden. Alltså skulle alla sådana projekt ledas av Fastighetsbolaget som antogs besitta just den kompetensen!

Fan tro't! De har nu hållit i Mariefredsskolans ombyggnad! 54 miljoner back! Professionellt?

Projektet IP i Mariefred vet jag uppriktigt sagt inte vem som styr eller ansvarar för. Här är åter många kockar inne. Kommunalrådet Björn Lind verkar sitta på några trådar. Mariefredsnämnden, Kommunstyrelsen (?), Referensgrupper i Mariefred plus konsulter som ynglar av sig i mångfald: Atkins, TP Group (som är den del av ytterligare ett företag).

Man lär dessutom ha börjat om från början igen med planeringen!

Erfarenheten säger att ju längre tid och ju fler inblandade så ökar kostnaderna lavinartat.

Med den takt som gällt hittills och de många diagram- och organisationsrutor som ritas upp lär det inte bli många kronor över till gräs och grus på en ny IP när alla konsulterna fått betalt! Man säger att det hittills kostat 2,5 miljoner.
Hur fort är vi uppe i tio? En femtedel av de pengar som finns!

Slutligen beslutade majoriteten att Kommunfullmäktige ska ha 55 mandat efter nästa val. Idag är det 49. Med vår nya folkmängd tvingas kommunen nu att ha minst 51.

Den samlade oppositionen ansåg givetvis att 51 var fullt tillräckligt. Att det inte fanns anledning att ytterligare i onödan öka på den politiska kostnaderna.

Men Socialdemokraterna har givetvis räknat ut att de får bättre mandatutdelning om det är 55 platser!

Som jag påpekade - mångmiljonstaden Toronto, styrs av 48 valda politiker!

Kommentarer
Postat av: Dag Bremberg

Väl rutet, Mats!

Jag tror att det är en feltanke att efter flera års politiska diskussioner överlåta på en konsultgrupp att sköta hela IP-hanteringen, inkl frågorna om omfattning och prioriteringar.

Är det för att de ansvariga politikerna inte vill ta ansvar för att det blir en "tummetott".

2010-02-02 @ 14:42:14
Postat av: PH

Hur många politiker Toronto styrs av tror jag vi redde ut den senaste gången det argumentet användes, men med ålderns rätt kanske det behövs en uppfräschning av minnet... ;-)Jag tror slutsatsen var att Toronto styrdes av åtminstone ett drygt femhundratal politiker, vilket gjorde att uppgiften var fel och argumentet inte gick att använda. Det gäller rimligen fortfarande.http://matswerner.blogg.se/2009/july/utkast-i-en.htmlVad gäller Campus väntar vi väl också på en ärlig, rakryggad avbön från de politiker som drev fram projektet. När kommer den, istället för frånskyllningar på andra inblandade?När det sedan gäller ökade kostnader för skolrenoveringen vore det intressant att veta om det är samma part som nu ansvarar för budgeten som en gång gjorde den? Annars faller ju delar av kritiken rätt platt. Naturligtvis ska man vi utförandet av ett uppdrag följa den uppsatta budgeten, men har man själv inte varit med och gjort budgeten måste den också rimligen finnas en möjlighet för den utförande parten att justera den.Det centrala är ju inte huruvida renoveringen kostat mer än budget eller inte, sådana aspekter tjänar mest till slagträn i politiska debatter, utan huruvida man utifrån de behov och krav som fanns genomfört projektet till en rimlig kostnad.

2010-02-02 @ 20:38:27
Postat av: Mats Werner

Nej men se PH! Har Du krupit ur igloon!Du borde läsa tydligare! Jämförelsen gäller fullmäktigeförsamlingen i Strängnäs där 49 mandat gäller idag. Motsvarande församling i Toronto är 48 mandat! Nöjd?Jag tror inte Du lär få någon avbön från någon som tycker att beslutet om Campus var fel. Det goda beslutet misshandlades av ansvarig projektledare - som till råga på allt var ansvarig för hela kommunens ekonomi. Att denne kunde göra det, under beskydd av förvaltningschefen, där båda alldeles för länge var mycket betrodda, kan möjligen lastas alla politiker för att vi var aningslösa nog att tro på vad som rapporterades till oss.Särskilt jag som en gång haft en kompanjon som var en hejare på ekonomi och bokföring och som i tre år lyckades slå blå dunster i ögonen både på mig, vår revisor och vår bankkontakt, innan vi insåg att - visst - han kunde! Men han fick ingenting ur händerna! Allt var en enda röra. Jag borde kanske ha känt igen stilen.Men beslutet att flytta gymnasiet dit var helt rätt och kräver ingen avbön från något håll.Mariefredsskolans byggnader har hela tiden varit fastighetsbolagets ansvar. Från budget till genomförande.

2010-02-02 @ 23:08:01
URL: http://matswerner.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0