0

Stillebenmästaren Mario RofflerDet är dags för en ny ateljéutställning hos min vän den schweiz-franske konstnären Mario Roffler. Det är två år sedan sist. En tid som Mario behöver för att måla ihop till en ny utställning. Mario föddes i Sankt Gallen i Schweiz 1940 men utvandrade till Provence på 70-talet, då vi lärde känna honom genom en gemensam vän i Paris. Den fascination jag kände då för Marios tavlor känner jag än idag. Han målar huvudsakligen i tre linjer:

stilleben, där jag även inkluderar ateljéinterirörer (varav en fantastisk jättemålning föreställande bl.a. Marios stora vitrinskåp fullt med all hans rekvisita: damejeanner, flaskor, burkar, snäckor och dockor köptes in till Hagalunds Vårdcentral), surrealistiska bilder och "andningshål".

Hans stilleben målas minutiöst och med traditionella metoder. Dessa, liksom de surrealitsiska målningarna (som han nu verkar ha till del övergivit) kräver oerhört mycket tid och kraft i ateljén och då behöver han sina "andningshål", lätta akvareller som han går ut och målar i naturen. Fantastiska morgondimmor i landskapet runt Apt och Rustrel i Haute Provence, eller som nu också några oljemålningar som finns med på utställningen.

1987 och 1988 ställde jag ut Marios målningar på Stockholm Art Fair. Sålde bra men ansågs helt "out". Då skulle det vara nonfigurativt och färgkladd. Bara några år senare kom så sakteliga det figurativa åter för att så småningom landa i rena fotorealismen. Idag kan man säga att det allmänna måleriet hunnit ikapp Mario som under tiden har utvecklat sin konst till ett svårslaget mästerskap.

Om Ni befinner er i södra Frankrike under den kommande månaden, ta en dag och besök Marios atlejé. Eller om ni har vänner som bor där, säg till dem att åka. Ni kommer inte att ångra er.

Om ni vill se några av de 2013 utställda målningarna, så klicka här.