0

Intressant Lokaltidning eller dåligt riksförsök?

image179

Vid ett kärt återbesök i min ungdoms sommarort Uchte mellan Minden och Nienburg i Tyskland fick jag anledning att åter läsa lokaltidningen för Kreis Nienburg - Die Harke (är en kombination av trädgårdshacka och dito raka).

Jag blir alltid lika förundrad över att denna anrika tidning i princip fortfarande ser ut som den har gjort sen före kriget. Fortfarande i helformat. Fortfarande löst sammansatta delar (som inte är delar utan tidningen är bara, just - delad).

Visst övergav man frakturstilen i tidningsnamnet för ett tjugotal år sedan och visst har layout och design piffats upp. Men innehållet är egentligen detsamma. Det är skytteföreningens årsmöte. Det är kretslärarförbundets utflykt. Det är den gamle avdankade kommunordförandens högtidsuppvaktning. Repetition i den lilla kyrkokören.

Allt illustrerat med bilder av uppradade människor i grupp stående med blicken rakt in i kameran.

Jag förundrar mig och funderar. Är det inte just detta som är en lokaltidning. De nära nyheterna. Inga långa artiklar i allmänna ämnen (annat än till helgerna) utan korta referat av olika tilldragelser. Alla kan sitta och pricka av att "där är den och var hon där minsann" o.s.v.

Tidningen stillar den lokala nyfikenheten. Riksnyheter förekommer endast i notisform i en sidospalt.

Många gånger har jag saknat bevakningen i vår egen lokaltidning, av olika föreningsevenemang. Av att kunna ge de människor som ansträngt sig för att åstadkomma något minnesvärt för andra en stunds välförtjänt uppmärksamhet och uppskattning.

"Vi hinner inte. Det kommer in så mycket" är ofta svaret man får. Men det är ju bara bull-it (förlåt köksfranskan)!

Kreis Nienburg har 125000 invånare drygt. Samma tidning täcker hela området. Strängnäs kommun har 30000 invånare. Med Eskilstuna och Flen hamnar vi runt 150000 människor. Nog borde den lokala tidningen kunna bemästra större del av kommunens föreningsliv och riktigt lokal bevakning om man bara ville. Mindre och kortare notiser och artiklar ger utrymme för fler lokala nyheter.

Jag tror att haken ligger i ambitionerna. Strängnäs Tidning/Eskilstuna-Kuriren har ambitionen att bli en "storstadstidning". Den lilla kyrkliga syföreningens basar är inte tillräckligt intressant för en tidning som har ambitionen att kommentera nationella frågor.

Kanske är det så att tidningen har rätt. Referatet från den kyrkliga syföreningens basar är kanske ointressant för de flesta läsare idag, men var och en av oss är säkert med i någon förening eller någon lokal aktivitet som vi gärna skulle vilja se mer uppmärksammad. Eller....?

Hur vill vi som läsare ha vår lokaltidning?

Jag kastar ut frågan!