6

Är "yngre" elever farliga, Lotta Grönblad?

Lotta Grönblad, socialdemokratisk skoltalesperson i Strängnäs Kommun, skriver på sin blogg upprört om ett nytt "innovativt förslag" från skolminsiter Björklund som går ut på att svagpresterande elever ska kunna gå om ett år i grundskolan. Den skrämmande rubriken:

"Får gå om nian med de som är ett år yngre"

Det är bara utropstecknet som fattas!

Lottas upprördhet visar med all önskvärd tydlighet att hon och många av oss andra kommer från olika planeter.

Vaddå - gå om ett år?

Men Hallå! Jag gick under min skoltid om två gånger. Visserligen hade jag börjat ett år för tidigt så jag kom bara att gå ett år "längre" i skolan totalt.

Det första året var fjärde klass och berodde på att jag varit borta p.g.a. blodbrist i 2,5 månad på vårterminen då jag låg på sjukhus. Andra gången var i andra ring (som det hette på den planeten i gymnasiet) den gången p.g.a. omfattande "oredovisad bortovaro" (jag följde filminspelningar, Wasa-bärgning, jobbade med teater och annat som var roligare...).

Men vad är det märkvärdiga med att man får gå om? Att få en andra chans att göra någonting bättre än man lyckades med den första? Är det inte bra det?

Är det inte det livet handlar om att vi ska ge varandra just den där andra chansen!

Och allvarligt talat, Lotta. Att få gå om ett år med barn som kanske är ett år yngre - vad i hela välden är det för en segregationspolitik Du företräder. Inte nog med att Socialdemokraternas politik går ut på att skilja barn från sina föräldrar och pensionärer från sina barn - ska ni nu också skilja ut årsklasserna från varandra så att man inte som människa ska kunna lära sig att också "de där småglina" kanske är mänskliga varelser trots allt.

För min egen del kan jag klart konstatera att jag istället för ett tjugotal klasskamrater, fick det dubbla. Fler vänner, Fler jubileer!

Och givetvis en annan öppenhet och tolerans än den som jag anar bakom Lottas förskräckelse inför den "förnedring" som det skulle innebära för det stackars skolkande barnet att få gå om ett år - med yngre människor! Fasa!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,