1

Oroande tendenser!

Några rubriker i DN från i torsdags:

"Politiker vill begränsa tryckfrihet" (DN ägnar ledaren åt tryckfrihetens försvar)

"C-motion mot trådsmala modeller" ("Riksdagen och regeringen  borde bestämma hur svenska fotomodeller ska se ut")

"Upprepat tittande på barnporr kan straffas"

"Bostäder kan stoppas av ny bullergräns"

Och så kronan på verket i radio: "Domstol förbjuder kvinna att röka på sin tomt"!

Man må ha vilka synpunkter som helst på pedolfiler och barnporr som varande avskyvärda företeelser, och man kan också tycka att tobaksrökning (som för bara tio år sedan ansågs som ett högst naturligt inslag i vår vardag) är både skadligt och otrevligt, men var ska samhället sätta sin gräns mot privatlivet?

Hittills har vårt hem varit vår borg, vårt eget reservat och ingen - inkl. farbror staten - har haft något att göra med vad man gör i sitt hem. Givetvis finns undantag som handlar om hänsyn till omvärlden i form av buller, skräpighet och annat.

Nu tycks domstolar vara på väg att inlemma tobaksrök som istället för att gå uppåt tar vägen in över granntomten, under samma kategori som störande buller och skräpighet. Redan tidigare har funnits domstolsutslag mot störande vedeldning och mot kyrkklockors störande klang!!!

Samhällen som gjort långtgående ingrepp i människors vardag och frihet, som lagt synpunkter på hur de ska vara klädda och hur de ska hälsa på varandra, vad de ska se på TV eller lyssna på för radioprogram, vad de ska läsa för tidningar och vilka hemsidor de får besöka, har sällan varit särskilt framgångsrika eller tillfredsställande gemenskaper. Det har oftast varit samhällen som vi svenskar ogärna velat bli förknippade med.

Vill vi verkligen själva sälla oss till raden av dylika misslyckade samhällen?

Måste vi inte när vi väljer att leva inpå varandra också lära oss att acceptera att det finns människor som i sina hem läser skvallerblaskor, ser på porrfilm och tar sig ett bloss i trädgården? Människor som klär sig udda och som kanske är lite ohälsosamt rundnätta?  Var ska vi annars dra gränsen?

Får man röka när vinden ligger åt ett visst håll men inte annars? När kommer förslag om att begränsa grillning? När har någon som står på balkongen i en grannfastighet synpunkter på att Din fru solar topless bakom sin häck? När anser någon att gräsklippare bör förbjudas?

Varje enskild sak av dem jag räknade upp i början känns måhända motiverade och i vissa fall till och med angelägna.

Men måste vi inte  trots allt besinna oss innan vårt samhälle börjar gå i rött, brunt eller svart.