Flygande smörgåsbord - igen!Jag har tidigare berättat om min härlige och underbara farfar Oscar som började som järnvägsingenjör, avancerade till SJs förste Baningenjör, grundade Järnvägsmuseum och blev "Sveriges Reklamchef".

Det sista epitetet fick han av sin måg, Tom Björklund, lika legendarisk reklamchef och vice VD på NK och den som tog amerikansk detaljhandel till Sverige på 20-talet, när denne efter sin pensionering ägnade ett tiotal år åt att skriva den svenska reklamens historia i två tjocka band. I den berör han farfars uppdrag från Järnvägsstyrelsen att organisera och genomföra svenskt deltagande i olika internationella mässor och utställningar från tjugotalet och framåt. Sverige som nation hade ingen organiserad marknadsföring, inget Turistråd el. motsv. utan det var person- och turisttransporterande SJ som skötte detta. När Farfar gick i pension ansåg sig SJ nödsakat att för första gången inrätta en reklamavdelning!

En rolig detalj är då just detta med hur svenskt smörgåsbord kom att bli ett begrepp också utomlands. Smörgåsbord i sig är ju inget speciellt för Sverige egentligen. De flesta länder har någon form av buffétradition. Vårt smörgåsbord har sitt ursprung ur 1500-talets brännvinsbord som via SOS (smör, ost och sill) blev till Smörgåsbordet för den burgnare borgarklassen under 1800-talet.

Jag har tidigare trott att första gången Smörgåsbordet fick sin internationella lansering var vid den internationella världsutställningen i New York 1939 då farfar beordrade farbror Tom att se till att NK flög över ett komplett smörgåsbord till den svenska paviljongens invigning.

Så här skriver Wikipedia om detta : "Smörgåsbordet slog igenom internationellt på världsutställningen i New York 1939 där den svenska paviljongen hade ett roterande smörgåsbord i paviljongrestaurangen "Three Crowns Restaurant". Det var i New York som ordet förlorade sina prickar och ringar för att istället uttalas "smorgasbord"."

Men den första gången var faktiskt redan 1926 vid en stor utställning i Grenoble.

Jag läser i det tidningklipp från tiden som jag just funnit:

"Rensadel per flygmaskin till Grenoble!

Nästa onsdag komma enligt DN, generaldirektör Granholms (oläsligt) att bjuda på  bankett i Grenoble, en verkligt svensk måltid, som till på köpet skall tillagas i kungliga huvudstaden och sedan delvis nedsändas pr flygmaskin till ort och ställe. Enligt vad man berättar hos NK utgöras gästerna av ett tjugotal utlänningar, fransmän, italienare, spanjorer m.fl. representanter vid Grenobleutställningen vars officiella svenska representant och generalkommissarie för Sverige, Kapten Oscar Werner, skall fungera som värd vid banketten.

Först upptager matsedeln ett hejdundrande svenskt smörgåsbord vars olika rätter kommer att förses med små kort, som på franska tala om deras beståndsdelar och var i Sverige de mest förekomma. Bordet kommer att upptaga sill i olika former, strömming i olika former, massor av svensk ost, bl.a. Västerbottens och Jämtlands mesost, kaviar och en del delikatesser m.m. varav en del redan nedsänts per järnväg till Grenoble. ..... Till efterrätt serveras äkta skånsk spettekaka, likaså framställd på NK. Spettekakan blir så stor att den måste tas itu i två delar vid transporten - pr tåg - vilka sedan hopsättas vid framkomsten. ..... Bordet ska dekoreras med grenljus i blått och gult, rönnbär och andra svenska prydnader. Som placeringskort blir det ballonger från NK som fasthålles vid bordet av små ankare. På varje ballong skall gästens namn stå tryckt, och snöret skall vara prytt med respektive länders flaggor.  ....  Det är den första större måltid NK skickar utomlands, men i somras levererade firman kokta kräftor pr flygmaskin till Paris."Oscar Werner i någon temporärt uppbyggd paviljongentré med nordisk touch.

UPPDATERAT 15 Februari 2010:

Fann också den stiliga menyn från tillfället ifråga:


Bak- och framsida.


Insidan med den historiska smörgåsbordsmenyn.
Trackback
RSS 2.0