"Ny" Neger!Fick nyligen av Åmells Pontus Silfverstolpe veta att det sålts en "neger" på auktion nyligen. Genom unge David Brolin vars pappa Björn under många år svingade auktionsklubban i Mariefred, fick jag just veta att det var på Auktionskompaniet i februari i år som ovanstående akvarell (den första kända av Negern Pettersson) signerad 1887 av BRUNO HOPPE (1859-1937), såldes.

Äntligen en målning från det första tillfälle som finns fotodokumenterat, nämligen på de två ateljéinteriörer som finns i det Östermanska arkivet i Eskilstuna (Sörmlands Museum) och som finns med i Kapitel 2 om "Negern Pettersson" nedan.

Det visar att det fortfarande finns nya verk att upptäcka på väggar och i garderober runt om i landet. Fortsätt leta!

Kommentarer
Postat av: mariavB

Det heter inte neger !

2009-12-13 @ 21:42:30
URL: http://mariavonbeetzen.se/blogg
Postat av: Mats Werner

Du får ursäkta, Maria men "Negern Pettersson" som levde mellan 1844 och 1903 kallades just för "Negern Pettersson" och som sådan har han gått till historien och som Du vet kan vi inte ändra på historien. Det vore bara löjligt.

"Negern Pettersson" är legendarisk och kan inte gärna döpas om i efterhand till "Afroamerikanen Pettersson" framförallt som han inte har någon afrikansk anknytning, däremot fransk-sydamerikansk.

2009-12-13 @ 22:03:02
URL: http://matswerner.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0