Norra Bantorget i förvandlingHotell Clarion vid Norra Bantorget har ersatt den gamla bilmacken och ställer SJs gamla huvudställverk i skuggan. Har ni sett fasaden från järnvägen? Den är helt fönsterlös! En totalsvart mur! Varför? Jo, man vill vara rädd om sina gäster. Om någon skulle få för sig att spränga en tankvagn på spåret nedanför ska inte hotellgästernas nattro störas.

Märkligt nog gäller samma hänsynstagande inte de som ska bo i intilliggande bostadsfastighet vars fasad mot bangården och Klara sjö är översållad med fönster.

Men vilken förändring av gatubilden!


Här ser vi Torsgatan i riktning norrut från Norra Bantorget på 1890-talet.

Och titta på dessa bilder av bussstationen vid Torsgatans mynning mot Norra Bantorget från September 1938:


Till höger i bild ser man den gamla bensinmacken där hotellet reser sig idag.
Här till vänster reser sig idag Clarions hotellkomplex. Ställverksbyggnaden syns i bakgrunden.


Norra Bantorget i början av 40-talet med gengasaggregat hängande som släpvagnar på bussarna.
I Torsgatan 2 bodde mina farföräldrar mellan 1920 och 1934. Från sin balkon höll säkert Farfar uppsikt över vad som skedde på bangården tvärs över gatan i sin egenskap av f.d. Förste Baningenjör hos SJ och Föreståndare för Järnvägsmuseum, "Sveriges Reklamchef" m.m.
Redan tidigt i sin karriär såg han till att ban- och tågmaterial sparades för att bilda stomme till vad som sedan kom att bli Järnvägsmuseum som han fick nöjet att grundlägga i tidigt nittonhundratal och sedan vara chef för till sin pension. Läs mer på "Min farfar - Sveriges reklamchef och icke-rökare"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0