6

Strängnäs ödeläggs!

 
Nyligen antydde Kommunalråden Jens Persson (C) vid ett frukostmöte att man kanske ändå skulle kunna tänkas tänka om när det gällde den förödande förändringen av Trädgårdsgatan. Vid kontakt med stadens myndigheter finns dock inga sådana signaler. Här gäller fortfarande det bilfientliga Miljöpartiets linje för att göra stadens centrum till en öken.

Nu har vi fått veta att ytterligare en butik vid Trädgårdsgatan flyttar. Nu gäller det färgbutiken Colorama, som drabbats hårt av förändringarna. Tidigare har en matbutik tröttnat efter kort tid och så även stadens äldsta "vanliga" resebyrå som nu  slagit igen och hänvisar till Eskilstuna.  Det betyder att bara utmed denna gatstump kommer sex butikslokaler att gapa tomma snart! På stadens viktigaste affärsstråk!

En rundkörning på de kommersiella huvudgatorna Trädgårdsgatan, Storgatan, Järnvägsgatan och Nygatan ger vid handen att inte mindre än 22 lokaler gapar tomma! TJUGOTVÅ!
 
Hur många butiksoffer till krävs det för att Jens Persson ska våga skärpa tonen mot sin "allianspolare"?
 
Men det är klar, kanske är det till fördel för familjen eftersom ett par av de butiker som lämnat centrum gjort det för att bli hyresgäster i det bolag som delägs av farbror Jan!
 
Beckmans har flyttat runt hörnet.
 
Modehuset Svea har stått tomt länge. Det verkar pågå ombyggnad i lokalen.
 
Dataettan har lämnat sin lokal på hörnet och flyttat ner i Bok&Forms gamla lokal. Den gamla står ännu tom.
 
Här står en skylt som talar om att butiken upphör! (förlåt oskärpan)
 
Den här lokalen på Storgatan har ekat tom sedan Eurostore lade ner.
 
Tomt efter gamla Djurmagazinet som flyttat till Solberga.
 
En tom till på Storgatan.
 
Och en till....!
 
Här är det som en gång var Coops ena halva. Nu går vi genom Präntarens inomhuscenter:
 
Och det som var COOPs entrébutik och parfymeri.
 
En enslig hink är vad som finns kvar efter den senaste datortillbehörsbutiken.
 
Att Phone House nu slagit igen var en nyhet men inte oväntad.
 
Baby & Juniors gamla butik vid ICA-parkeringen.
 
Och en minst lika stor lokal tvärs över entrén. Tidigare Skattemyndigheten.
 
Gamla uraffären som temporärt var cykel- och jaktaffär (den senare har flyttat längre ner på gatan.
 

 
Här döljer sig två tomma butikslokaler!
 
Resia hänvisar till butiken i Eskilstuna!
 
Var det senaste försöket en liten delikatessbutik?
 
Halva gamla Hemköpsbutiken blev till Audio-Video under några år.
 
Och nu flyttar Colorama!
 
Också i korsningen Nygatan-Eskilstunavägen gapar en lokal tom. Den andra har kommunen gjort till anhörigcentrum.
 




 







 
 


 





1 Anna:

Min absoluta favorit avseende blombutiker är Rosenius. Åkte dit för några veckor sedan och skulle beställa begravningsblommor. Skulle bara svänga förbi eftersom jag tänkte det fanns parkering precis intill. Döm om min förvåning när de tagit bort varenda p-plats. Så att bara springa förbi som familj är ju något som tyvärr numera går bort... Parkera, ta fram barnvagnar och försöka få till säkerheten över övergångsställen etc.... Känns ju som att vi drivs bort istället för att välkomnas till Strängnäs centrum.

2 christer ståhl:

Hej Mats
En intressant resa du bjuder på genom Strängnäs stads centrala delar. Jag har ingen åsikt om förändringen av Trädgårdsgatan men tror att de förändrade köpvanor som finns idag, bygger nog på att det inom ett begränsat område finns butiker med "allt". dvs köpcentra. Själv tycker jag det är tråkigt att de centrala delarna av städer utarmas. (Lite på skoj kanske skall vi flytta Strängnäs centrum till Solberga..bygga ett nytt kommunhus där)

3 Per Wedlin:

Har Dataettan slagit igen eller flyttat? Jag var där för någon månad sedan och då var de kvar. Ingen ändring syns heller på deras hemsida.

Till skillnad från butikerna på Trädgårdsgatan är Storgatan svårare att hitta ledig parkeringsplats på. Torget där är ganska snirkligt att köra in på. Trädgårdsgatans butiker har gott om parkeringsplatser ovanför, även om turister nog kan ha svårt att hitta dessa. Det kan kanske förbättras med skyltning.

Centrumhandelns problem har nog inte så mycket att göra med Trädgårdsgatans förvandling. Jag har inte inte satt mig in i den frågan. Problemen är heller inte unika för Strängnäs.

Nu kommer Cheapy (byggmaterialhandel med samma ägare som Beijers) och Rusta att etablera sig i nya byggnader närmast Biskopskvarnsleden i området där Ö&B ännu finns. Ö&B kommer sedan i höst att flytta till Euronics gamla lokaler som byggs ut i Solberga.

Kanske är det Dataettan som flyttar in i den nedre butiken! Deras gamla lokal på hörnet är dock tom och det hela såg lite provisoriskt ut utifrån när jag fotade. Ska kolla nogrannare!

5 Per Wedlin:

Dataettan har legat i den nedre lokalen en längre tid. De låg tidigare i hörnlokalen.

Har korrigerat i texterna ovan. Tack för påpekandet Per!