Nu får det väl ändå bli ett slut på dessa dårskaper!

 
 
Tidigare i år slog sig Kommunalrådet Jens Persson för bröstet och talade om att "firman går bra" och att "firman" gjort ett överskott 2011 på över 20 miljoner.

Det var ju då – och är än idag – en sanning med stark modifikation! Att tala om att man gör vinst på mer än 20 miljoner när man samtidigt ökar kommunens belåning med 187 miljoner är enligt min mening att slå blå dunster i skattebetalarnas ögon!
 
Den totala skuld som belastade skattekollektivet förra årsskiftet var alltså nästan ofattbara 3 miljarder 129 miljoner kronor /3.129.000.000 kronor/! Eller ca. NITTIOFEMTUSEN kronor per invånare!
 
Det är en ökning med närmare EN OCH EN HALV MILJARD KRONOR sedan årsskiftet 2006-2007.
Närmast en FÖRDUBBLING av kommunens skuld (+89%).
Och under huvudparten (fyra) av dessa fem år har kommunalrådet hetat Jens Persson, Centerpartist.
 
"Firman" går ju inte alls särskilt bra! Skattenivån är inget att skryta med. Taxor och avgifter hör till landets högsta. Skolresultaten är katastrofala. Personaltätheten i äldreomsorgen har aldrig varit lägre. Affärslokaler gapar tomma, liksom snart de avstängda och ogästvänliga centrumgatorna. Handeln ser sig motarbetad. Det går allt trögare att sälja bostäder i kommunen, byggandet avstannar.
 
Men det är klart att resultatet för Jens Persson som företagare (tre företag har Jens Persson som VD) är inte heller särskilt lysande jämfört med de företag där han "bara" sitter i styrelsen. Kanske hade det varit bättre om Jens Persson fått en mindre framträdande roll i kommunstyrelsen i Strängnäs Kommun också.
 
Det hela måste ju även ses i ljuset av att en av de viktigaste uppgifterna Jens Persson själv såg med sitt uppdrag när han tillträdde 2008 var att förbättra kommunens soliditet och finansiella situation. Man kan knappast säga att han lyckats särskilt väl, för att uttrycka saken på ett "positivt" sätt.
 
Och mitt i detta finansiella och politiska moras, så tänker Persson Inc. lägga minst ÅTTA MILJONER kronor på att bygga om Paulinska Konsertsalen till ny plenisal för kommunfullmäktige! Ett fullmäktige som träffas några timmar, nio-tio gånger per år!
 
Samtidigt som ytterligare taxehöjningar planeras för invånarna! Samtidigt som stora nödvändiga investeringar ligger framför kommunen i form av nytt reningsverk, delaktighet i inköp av tågset till järnvägen, ombyggnad av resecentrum m.m!
 
Vad säger detta om omdömet hos den styrande rödklövern? Att det är tappat, eller hur!
 
Att denna uppfattning också delas av andra märktes passande nog, inte minst vid invigningen av utställningen "Fest och Protest" på Multeum den gångna lördagen. Det allmänna samtalsämnet bland besökarna var att det är dags att på nytt skapa en proteströrelse mot det vansinniga i Lotta Grönblads och Jens Perssons planer för Paulinska Konsertsalen. Någon feststämning förelåg därmed knappast!
 
Det saknas ännu kraftfulla protester från oppositionshåll. Det nya oppositionsrådet Jakob Högfeldt från Moderaterna, tillsammans med Catharina S:t Cyr från Kristdemokraterna, Strängnäspartiets Jan Eriksson, Vänsterns David Aronsson och Mariefredspartiets Dag Bremberg får nog lov att börja visa att de verkligen står i opposition till dessa galenskaper!
 
Tyvärr verkar oppositionen också lite trött numer och det är inte att undra på! Hur länge ska de orka studsa upp och protestera när allt de ständigt möts av är nonchalans, arrogans och ovilja att ens lyssna. De enda oppositionspolitiker som fortfarande ständigt uppdaterar sina bloggar är Margit Urtegård och Dag Bremberg. Margit skrev nyligen så här om plenisalsfrågan.
 

Kommentarer
Postat av: Johan Zachrisson

Bra sammanfattning av situationen Mats! Det är förskräckligt oansvarigt - för att inte säga sanslöst!

2012-11-19 @ 09:59:12
Postat av: Mats Werner

Tack, Johan! Ja, att somliga politiker inte ens inser och förstår vad en central parkeringsplats kan göra för att tillföra, eller – om den tas bort – skada handeln, är skrämmande. Det sätt på vilket man leker med de handelsmän och -kvinnor som ännu orkar upprätthålla en centrumhandel är okunnigt och ytterligt nonchalant! Det bekräftades vid det möte om Munkhagsgärdet i Mariefred som hölls på Rådhuset i Mariefred i lördags (då ingen majoritetspolitiker fanns på plats!). Där vittnade ordföranden i Mariefreds Köpmannaförening/iMariefred om hur kommunen ritat in parkeringsplatser på Storgatan – och därmed minskat de faktiska parkeringsmöjligheterna väsentligt. Han kunde också berätta om den förtvivlan som råder hos de köpmän som ännu finns bakom avspärrningarna på Trädgårdsgatan i Strängnäs och att flera starkt överväger att flytta därifrån! Redan idag är det allt färre som överhuvudtaget går ut genom dörrarna till Trädgårdsgatan sedan de handlat i ICA och Systemet. De går helt sonika upp för trapporna igen till ICA-parkeringen. Trädgårdsgatan liknar idag en övergiven bakgata!

2012-11-19 @ 10:36:27
URL: http://matswerner.blogg.se
Postat av: Mats Werner

Som jämförelse: varje svensk är dessutom skyldig 112.368 kronor genom sin andel i den totala statsskulden. Och det är klart att vår lilla kommunskuld är långt ifrån vad varje grek är skyldig (ca. 280.000 SEK) som andel av statsskulden. Men det är ändå i häftigaste laget för att vara en kommun i centrum av Sverige och med de förutsättningar som finns.

2012-11-19 @ 11:43:47
URL: http://matswerner.blogg.se
Postat av: Dag Bremberg

Väl rutet, Mats. Men du kan väl inte ha missat att jag och MFP ifrågasatt idén om ny plenisal i Paulinska ända sen den dök upp? Även Jan E (S) m fl har varit tydliga.
Och så måste jag vara lite bussig mot majoritetspakten och påpeka att på vårt möte i lördags fanns det flera sossar, men det är klart inte någon av de ledande.

2012-11-19 @ 16:01:47
Postat av: Mats Werner

Nej Dag, jag har inte missat. Jag räknar upp samtliga oppositionspartiföreträdare – som alla behöver börja ryta lite högre. Det känns som alla börjar tröttna vilket i och för sig inte är obegripligt men förödande.

2012-11-19 @ 16:56:49
URL: http://matswerner.blogg.se
Postat av: Per Wedlin

En f d ledande sosse fanns det dock på mötet i Mariefred, men inte i Strängnäs utan i Stockholm, f d fastighetsborgarrådet mm Monica Andersson.

2012-11-21 @ 16:12:58
Postat av: Per Wedlin

Nu finns utredningarna på

http://www.strangnas.se/sv/Nyheter/2012/November/Beslut-om-Paulinska-konsertsalen-i-december/

9,23 milj slutar SFAB's kalkyl 2012-09-28. Då ingår en Kasthallmatta för 671 kr/m2.

Tyvärr måste man nog lägga på en hyfsad felräkningsmarginal när man bedömer projektet. Att byggprojekt blir dyrare än beräknat är nog mera regel än undantag. Någon upphandling har inte gjorts.

Projektets huvudsyfte verkar nu vara en förbättrad konsert- och kulturlokal. Protestkonsertanterna 2010 verkar ha lyckats mycket väl om det genomförs, även om det de då ville var mycket billigare.

Vad betalar kommunen i hyra för fullmäktigesammanträdena idag? Vad kommer SFAB att ta i hyra för en ombyggd Paulinska? Det är en central fråga. Vilka andra lokaler i kommunen kan hyras?

Att "medborgardialogen" skulle bli bättre med en ny fullmäktigesal verkar vara gripet ur luften. Kanske lockar första mötet en större publik som vill se lokalen, sedan är det nog som vanligt igen. Webbsändningar och bloggar når mångdubbelt fler.

Att införa "brittisk sittning" i svensk kommunalpolitik vet jag inte om det gjorts tidigare. Var skall de blockoberoende sitta? Kanske skall ett argt primalskrikande ansikte mot ansikte locka nya arga gubbar och gummor till kommunalpolitiken. Kanske inte det som behövs mer av. Block behövs egentligen inte utom i de viktigaste frågorna som t ex budget. Det är konstruktiva debatter i sakfrågorna som skall främjas, inte konfrontation.

2012-11-29 @ 10:33:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0