Konsekvenser?
I dagens Strengnäs Tidning kan vi läsa om den utredning som nu också kommunen gjort om vad som skett i hanteringen av Strängnäs vatten- och avloppsfrågor.

Utredningen, som är en i raden av sådana som gjorts av diverse revisionsnivåer under det senaste året, bekräftar blott den fullständigt oacceptabla inkompetens och släpphänthet som fått råda i den förvaltning/det kontor som haft dessa frågor om hand.

Kommunchefen pratar om att det "sneddats ordentligt" i kurvorna och grunnar på hur man ska gå vidare. Utredningsarbetet har ju faktiskt kostat ett antal hundratusen för kommunen.

Menar då Lundberg att han funderar på att stämma de försumliga tjänstemännen på skadestånd för att täcka dessa i sammanhanget försumbara kostnader?

Vem stämmer då de försumliga tjänstemännen på den merkostnad som detta har förorsakat de verkliga huvudmännen?

För det är ju inte så att deras orimliga slarv har kostat kommunen något egentligen. Däremot har det kostat de vatten- och avloppskunder som ingår i det s.k. VA-kollektivet åtskilliga tiotals miljoner. Det kollektiv som äger och bekostar allting som har med det kommunala VA-systemen att göra. Det gör alltså inte kommunens skattebetalare, märk väl!

Vem för kollektivets talan?

För det är ju inte bara i samband med överföringsledningen från Stockholm det måste ha slarvats. Redan innan kommunen ens började fundera på ett nytt vattenverk eller annan lösning, låg kollektivets kostnader skyhögt över alla andra sörmlandskommuner!

Den inkompetens och de slappa förhållanden som nu har uppdagats måste ha funnits redan långt tidigare. Och det ska bli ytterst intressant att få veta vad Strängnäs VA-kostnader egentligen borde ligga på. Den saken är också föremål för en utredning inom SEVAB tillsammans med några jämbördiga kommuner med ungefär samma problembild som Strängnäs brottats med.

När den föreligger får VA-kollektivet veta mer exakt hur mycket de faktiskt blivit överdebiterade p.g.a. denna tjänstemannainkompetens. Och då lär inte skadeståndsbelopp ens i 30-miljonersklassen räcka till. Och kollektivets motpart är ju faktiskt Strängnäs Kommun och då drabbar tjänstemannahandläggandet skattebetalarna på ett mycket allvarligt sätt.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0