DN = tabloidpress?Undrar om Dagens Nyheter är på väg att bli s.k. "kvällstidning"? D.v.s. en mindre seriös skvallerblaska? Eller hur ska man tyda utvecklingen av tidningens framsida?

För många år sedan utgjordes Svenska Dagbladets "Etta" av en helsidesannons, medan den verkliga tidningen började på sidan 3. Sedan insåg man att det var nyheterna som sålde och man flyttade den stora annonsen till sidan 3 för att låta Ettan visa de senaste nyheterna.

Så har det också alltid varit på DN.

Ända tills nyligen. Idag på morgonen konstaterade både hustrun och jag med viss förvåning att vi inte längre läser Ettan!

Varför? Förmodligen för att där inte längre finns något läsvärt! Mest stora intetsägande foton, diverse rubriker och korta bildtexter. Och det som verkligen tillhör de väsentliga nyheterna utgörs av en liten ruta på 5 x 10,5 cm om Khaddafi och Libyen. Resten handlar om "Medaljchanserna", "Tävlingstiderna", "Nu börjar vallakriget", "Kan Du skinorsk" och liknande hisnande nyheter.

Jag roade mig att mäta upp Ettan och fann att tidningshuvudet och annonsstripen i botten utgör ca. 10 % av den tryckta totalytan.

Bilder och bildtexter (antingen dessa ligger utanför bilden eller integrerade i) utgör närmare 53% av ytan. Det lämnar ca. 38% för bokstäver och text! Varav alltså merparten utgörs av ovan exemplifierade texter och liknande.

Ska vi sluta vara ett läsande folk?

Ska våra seriösa dagstidningar förfalla för att kunna möta de elever som vi ser exempel på  i tv-serien om klasserna 9A?

Är det vad DN strävar efter?

Borde det inte vara tvärtom?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0