Bristen på politiskt genomslag i verkligheten !Vems ansvar är det när den politiska viljan i kommunen inte får genomslag i verkligheten? I min värld - Kommunstyrelsens ordförande.

Han är den som ska tillse att tjänstemän och förvaltning omsätter den politiska vilja i praktiken.

Ett av områdena där han gravt misslyckats är hanteringen av den mat som vår kommun serverar till barn och gamla.

Det fanns i den gamla alliansen och senare i den samlade oppositionen med stöd av flera politiker i den då styrande tuttifruttikartellen en uttalad vilja att komma bort från storskaligheten i mathanteringen. Att inga nya förskolor skulle utrustas endast med mottagningskök, att det gamla centralköket skulle förflyttas till marknaden varvid det också kunde fungera som en utomordentligt bra restaurang för hela Campusområdet, vilket förhindrades så länge det var en kommunal institution.

Jag bedömer alltså att det sedan länge funnits en klar majoritet bland fullmäktiges partier att vi ska bort från storskaligheten och den opersonliga hanteringen av den mat som vi serverar våra barn och gamla.

Kommunalrådet Jens Persson hade sin partikollega jordbruksministern på besök och man talade sig varm för den närproducerade och ekologiska maten. Den nya (gamla) majoriteten gick oppositionen till mötes och tillsåg att hela matsidan och centralkökens framtid skulle utredas.

Allt andades ett gott och framtidsinriktat ansvar för att genom en decentraliserad hantering kunna minimera det enorma svinn som idag finns på matsidan. Att slippa ifrån brunbeiga obestämbara maträtter i trista plastbunkar och med siktet inställt på en gladare och positivare måltidssituation för alla, helt i tidens anda.

Men "Måltidschefen" (tillika fastighetschefen m.m.) Lázlo Némédi - han verkar inte ha nåtts av alla dessa signaler. Trots att han bor i kommunen (ett stort PLUS!) och borde läsa lokaltidningen om inte annat.

Han har nu hastigt och lustigt stängt ner ett tillagningskök i Pelikanens förskola trots att miljökontoret nöjt sig med att låta verksamheten fortgå i nuvarande lokaler tills renovering sker. Det är ju också så att de EU-regler som man är så mån om att skylla på i tid och otid klart tillåter varje befintligt kök att fortsätta så länge man kan påvisa att den mat man serverar är OK och att ingen tredje part kommit till skada.

De tillfrågade tjänstemännen skyller alla på varandra och trots att de alla sitter i samma byggnad tycks de inte veta hur interntelefoner eller personliga samtal kan fungera. "Jag kan inte ha koll på allt, jag ha mängder av ärenden" säger Némédi! Dags för avlastning verkar det som, eller hur!

Som ärendet redovisas i dagens papperstidning (se också Strengnäs Tidning på nätet) är det inte utan att man åter får klart för sig hur lite Kommunalrådet Persson verkligen vet, kan och sätter sig in i hur hans förvaltning fungerar - eller snarare - inte fungerar.

Det är hans ansvar! Ingen annan politiker har rätt att lägga sig i förvaltningens och tjänstemännens arbete utom Kommunstyrelsens ordförande vars uppgift det faktiskt är. Och han verkar inte ha någon kontakt eftersom de varma orden om den goda matkvaliteten som han gärna använder utåt inte verkar ha uppfattats inåt.

Hur länge ska våra barn och gamla hanteras så nonchalant?

Kommentarer
Postat av: Kerstin Svensson

Visst är det tråkigt att när man tror att man vunnit gehör hos majoriteten så blir resultatet det motsatta. Tillbaka till storskalighet. Stor besvikelse från föräldrar som gjort ett aktivt val med den goda maten som ett kriterium.

Så lyckas majoriteten trolla bort alternativen ännu en gång!Kerstin

2011-02-06 @ 00:14:07
Postat av: Bitte (fd Mariefredsmamman)

Bra rutet, Mats!Själv har jag i det närmaste gett upp hoppet om att någon förändring kommer att ske inom detta område, bl a pga okunskap. Men först och främst pga av ointresse och total avsaknad av politisk vilja bland en majoritet av våra folkvalda.

2011-02-09 @ 21:41:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0