Jens Persson ler nöjd!Kommunalrådet Jens Persson går med ett förnöjt smil på läpparna ut och skryter med det bästa resultat Strängnäs gjort på länge. 38 miljoner kronor. Jovisst, det låter bra och det lär inte dröja förrän hans kommunalrådskollegor lagt beslag på merparten av beloppet (som är en engångsföreteelse i sig) för att lägga på årliga kostnadsökningar.

Man bör dock betänka att förutom att pengarna kommer från farbror staten denna gång, så är dessa 38 miljoner som Jens Persson så gärna skryter med, trots allt bara ca. en tiondedel av det nya lån som han samtidigt belastar oss skattebetalare med, nämligen 325 miljoner kronor!. Det betyder att om vi ska försöka amortera dessa 325 miljoner på tio år, så krävs ett motsvarande överskott VARJE ÅR! Och under tiden tär räntan (3,6%?) på all annan verksamhet.

Och då ska vi inte heller glömma bort att dessa 325 miljoner motsvarar ca. en tiondedel av RESTEN AV VÅR KOMMUNALA SKULD på 3,6 miljarder kronor, som vi inte amorterar i någon större omfattning - om alls, och som drar räntor som idag torde röra sig runt 90-100 miljoner VARJE ÅR!

Och även om Jens Persson gärna slår bort dessa räntekostnader med att det ju alltid kommer in nästan lika mycket från bolagen så att det inte skulle belasta skattebetalarna, så "glömmer" han att Bostadsbolagets hyresgäster och SEVABs nätkunder (förvisso också ett stort antal Eskilstunabor) också är skattebetalare som således smygbeskattas denna omväg.

Så, sett i detta perspektiv är de 38 miljonerna inte mycket att skryta med. Särskilt inte som det alltid finns politiker som gärna sliter åt sig överskott i budgeten för andra politiskt mer opportuna ändamål än amorteringar!

Och dessutom utan att betänka att det finns en hel del luft i den kommunala ekonomin som måste blåsas ut vilket kommer att ta mer än detta "lilla" överskott i anspråk och snarare ge ett underskott i den kommunala ekonomin.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0