Sossar och Folkpartister struntar i hyresgäster och elnätskunder!

I varsin stor annons i dagens Strengnäs Tidning försäkrar såväl Socialdemokraterna som Folkpartiet att kommunskulden som huvudsakligen är vidareutlånad till de båda kommunala bolagskoncernerna inte är något att bry sig om eftersom den "balanseras av stora tillgångar i bolagen"!

Man fortsätter således att lägga ut dimridåer kring problematiken med belåningen. Visst finns det balanserande tillgångar, men det är inte i balansräkningen som kommunens och bolagens verksamhet ligger utan i resultaträkningen.
Det tycks vara en bristande kunskap om detta fenomen hos dem man talar med om detta inom den nuvarande majoriteten.

Därför tar jag det en gång till: I bolagens resultaträkning ligger bl.a. de räntekostnader som bolagen har för de stora lånen via kommunen. För att avgränsa till bolagens lån så utgjorde räntekostnaden för dessa lån under 2009 74 miljoner kronor. Pengar som således togs in via de hyror som hyresgästerna betalar och genom de taxor som elnätskunderna hos SEVAB betalar.

Dessa 74 miljoner avsåg alltså det år då riksbankens ränta låg på en historiskt otroligt låg nivå: 0,5%.

Redan i år har vi upplevt två räntehöjningar så de 74 miljonerna är redan historia. Nya högre belopp gäller för 2010 och ännu högre räntenivåer aviseras om inflationen skjuter fart när konjunkturerna går uppåt.

För bara två år sedan låg riksbankens ränta på 4,5%. Och det var historiskt också en relativt låg nivå. Men redan där blir räntekostnaden för kommunen - och därigenom för hyresgäster och elnätskunder - över 200 miljoner kronor (under förutsättning att kreditgivarnas räntemarginal inte också höjs!).

Det är 120 miljoner kronor till som ska debiteras ut på hyresgäster och villaägare utan att dessa får något mervärde för kostnadsökningen!

Är det fortfarande rimligt att fortsätta låna till nya investeringar? Man skryter med att i år "för första gången ha uppnått en självfinansierad investeringsnivå i kommunen". Jag antar att man med det menar att man håller sina investeringar inom ramen för kommunens avskrivningar. Den nivån tjatade såväl Moderater som Kristdemokrater om att man skulle hålla sig till i den gamla alliansen, men då var det inte någon helig princip hos vare sig Folkpartiet eller Centern. Men det är ju bra om man nått till den insikten nu.

Men det känns ju lite svårt att tro på med tanke på de investeringslöften som de tre partierna (S+FP+C) gett i valrörelsen och som tillsammans ligger runt en halv miljard. Hur de ska rymmas inom avskrivningsutrymmet övergår i vart fall mitt förstånd.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0