Kommunens avtalskompetens?

Återigen har jag tvingats konstatera att kommunens kompetens när det gäller att träffa avtal med externa parter lämnar åtskilligt övrigt att önska.

D.v.s. tack vare den dåvarande borgerliga alliansen finns det kompetens i Kommunhuset. Vi har numera t.o.m. tvenne jurister anställda. Förvaltningen själva ville en gång plocka bort den tjänsten.

Vi kunde då bl.a. peka på hur illa ärendet betr. Jägmästaren skötts juridiskt.

Felet är bara att Kommunjuristen används för annat än det han borde göra. Han sköter t.ex. f.n. valnämndens praktiska arbete och springer med valsedlar och valurnor istället för att granska och sätta upp juridiskt hållbara avtal mellan kommunen och andra intressenter.

Han har själv berättat att ingen frågar honom till råds när avtal ska formuleras, utan han kallas bara in för att städa upp. Det blir ju så när klåpare och amatörer skriver avtal för skattebetalarnas räkning.

Culmen-projektet är ett praktexempel. Här borde kommunen statuerat ett exempel. Varför gjordes det inte?

Avtalet med ProMarina betr. kommunens småbåts- och gästhamnar, som jag m.fl. var starkt kritiska till, har ju också visat sig vara en riktig praktmiss. Ännu två år efter det att ProMarina tillträdde har inte EN ENDA av de åtgärder som "utlovades" i samband med att avtalet hårdlanserades av Kommunalrådet Björn Lind, förverkligats.

Det enda som skett är att båtplatsavgifterna mångdubblades från Dag 1!

Att inte något av allt det som "utlovades" stadfästes i avtalet med klara och otvetydiga skadeståndsklausuler om åtgärderna uteblev är skandalöst. ProMarina skyller säkert på att Länsstyrelse och Riksantikvarie hindrar den utbyggnad som de baserade hela sin affärsidé på när det gäller Mariefreds gästhamn. Det luftslott som målades upp för oss politiker som varit med ett tag och framförallt känner till hur de antikvariska myndigheterna kring Gripsholm normalt resonerar, kändes som en ren fantasiprodukt som dock svaldes med hull och hår av bl.a. Kommunalrådet Björn Lind.

Mycket riktigt visar det sig att de "försäkringar" vi fick om att förslaget var väl förankrat hos slottet och dess bakomvarande myndigheter, var fria fantasier från ProMarinas sida.

I måndags kväll redogjorde jag också för ytterligare ett fall av oklara för att inte säga obefintliga avtal. I de båda trapphallarna vid Läggesta tågstation hänger på väggarna sammanlagt 93 grafiska blad av den internationellt erkände konstnären Lennart Rodhe (1916-2005). Bladen är värda mellan 300.000 och uppåt en halv miljon kronor.

Bladen tillhör formellt Grafikens Hus. P.g.a. att kommunen och senare Strängnäs Fastighets AB genom att sätta på och stänga av värme i hallarna har bladen farit illa och har tagit skada.

Men vems är ansvaret?

Det var nu andra gången jag ställde frågan kring detta i Kommunfullmäktige. Till slut sade Kulturnämndens ordförande Lotta Steneskog, Folkpartiet, att hon "skulle försöka ta kontakt med Grafikens Hus för att komma till en lösning"!

Lotta Steneskog och Kommunalrådet Jens Persson, hävdar nämligen att det finns ett avtal och att kommunen endast har ansvaret för plåtarna medan Grafikens Hus ensamt har ansvaret för de grafiska bladen.


Något avtal har dock varken Grafikens Hus tidigare chef Anders Ström eller den nuvarande Pia Rystadius sett röken av. Däremot tycks alla övriga inblandade vara överens om att det från början var ett samarbetsprojekt mellan kommunen, Grafikens Hus och ett antal företag i kommunen. "Samarbetet" tycks dock upphört i samma ögonblick Grafikens Hus klistrat färdigt de 93 bladen. Sedan verkar man tycka att ansvaret helt övergått till Grafikens Hus.

Är det så Kulturnämndens ordförande menar att kommunen uppfyllt det åtagande kommunen har att anslå 1% av byggkostnaderna för hallarna till konstnärlig utsmyckning? Att bekosta 93 st metallplåtar? Dessa kan knappast motsvara 1 % av byggkostnaden för hallarna. Istället låter man alltså en enskild mer eller mindre ideell organisation ta på sig att stå för den konstnärliga utsmyckningen!

Återigen således ett exempel på hur oprofessionellt kommunen hanterar sina kontakter utåt.

Kommunalrådet Jens Persson framhöll i en annan fråga att kommunens förvaltning nu är helt igenom professionell och att vi politiker med förtroende kan överlämna all praktisk hantering av våra beslut till tjänstemännen. F-n trot!

En sak är säker - får mitt parti något att säga till om nästa mandatperiod kommer våra kommunjurister att ägna sig åt granskning av kommunala avtal och inte springa omkring med valbås och valsedelslådor.

Kommentarer
Postat av: Birgitta Elvingson (mfp)

"Kommunalrådet Jens Persson framhöll i en annan fråga att kommunens förvaltning nu är helt igenom professionell och att vi politiker med förtroende kan överlämna all praktisk hantering av våra beslut till tjänstemännen."Ja Mats, det du hänvisar till är mitt yrkande om att KF skulle få återkommande rapportering om ekonomin för byggnationen av IP i Hammaren, Mariefred. Röstades ner, med bla argumentet ovan!

2010-09-02 @ 19:27:00
Postat av: Jens B

Jag kan inte för mitt liv förstår varför man vill sänka ett helt debattinlägg, som man säkert lagt en del arbete på att formulera, med en fullständigt ovidkommande kommentar om att en viss politiker "kör nedcabbat i en stilig rosa cabriolet". Det är en fullständigt ovidkommande kommentar som naturligtvis bara syftar till att förminska och förlöjliga personen i fråga. Oseriöst, obehagligt och mycket talande om din syn på såväl dina medmänniskor och dina meningsmotståndare.De som har en sådan synvinkel skulle utan tvekan kalla detta för ett lysande exempel på klassisk men icke desto mindre osmaklig härskarteknik. Misstänker dock att du inte delar den typen av resonemang, så då kan vi väl nöja oss med att konstatera att det finns all möjlig personlig information om dig (och då inte bara hur rödflammig du är på profilbilderna här ovan) som dina politiska motståndare skulle kunna dra upp i debatten. Allt som oftast verkar de dock låta bli det. Troligen för att de vill att fokus i debatterna ska ligga på sakfrågor och inte personliga påhopp, ovidkommande fånerier och löjliga småaktigheter. Jag önskar även du kunde anamma det fokuset.Denna typ av fånerier är just det som bidrar till att sänka förtroendet för lokalpolitiker i allmänhet och dig i synnerhet. Det övergår mitt förstånd varför du vill bidra till det.

2010-09-02 @ 21:31:19
Postat av: Mats Werner

@ Jens B! Jag delar Din uppfattning. Det var ett dumt och fånigt tillägg som jag dessutom gjorde i efterhand. Beklagar och tar bort.

F.ö. heter det Rosacea.

2010-09-02 @ 22:26:31
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Jens B

Det är bra att kunna tillstå att man gjort fel. Bra, Mats. Jag hoppas att Strängnäspolitiken, och dessutom denna och övriga politiska bloggar, kan hållas fria från sånt. Påpekandena om dig var just för att visa på det osmakliga i den typen av argumentation och attacker.

2010-09-03 @ 00:09:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0