Kommunalrådet Björn Linds kapitala misslyckande!

Någon frågade idag bland valstugorna hur någon kunde vara så dum att lägga ett nämndmöte fem dagar före ett val om det på nämndmötet skulle komma att framgå hur misskött förvaltningen av nämnden varit. "Varför sköt man inte upp mötet till nästa vecka?"

Ja, frågan är berättigad! Men för väljarna är det nog bra att redan före valet få klart för sig att Mariefredsnämnden under Folkpartisten Björn Linds ledning är en katastrof.

Trots gjorda besparingar på närmare 800.000:- under våren och trots planerade och delvis genomförda besparingar under höstterminen på 724.000:- så räknar Mariefredsskolan ändå med ett underskott på 1,6 miljoner kronor!

Visst, man kan skylla på att skolmaten plötsligt blev dyrare i Februari, man kan skylla på att Barn- & Utbildningsnämnden gjort en annan fördelning av SALSA-pengar än man förväntat sig o.s.v.

Men då är det ju en nämndordförandes uppgift att ligga på redan på ett tidigt stadium för att få förändringar till stånd och inte bara sitta bredvid och titta på.

"Underskottet ökar hela tiden" sade kommundelschefen Inger Agnäs vid föredragningen igår.

Nämnden aviserar ett underskott för helåret om 2-2,5 miljoner kronor.

Vi ser här återigen ett skäl som talar emot lokala nämnder med egen budget. Budgetdisciplinen blir per automatik alltid sämre ju längre från den centrala ekonomin den hamnar.

Det är ett olyckligt experiment som måste få ett slut efter valet. De positiva erfarenheter som finns på förvaltningssidan bör dock kunna tas tillvara också utan en egen nämnd.

Man kan också här se att skolans organisation (och det gäller hela kommunen) ännu inte tycks ha förstått hur man måste agera i en situation där elevantalet minskar. Det förstärks också av den Granskning av lokalförsörjningsprocessen som kommunens revisorer gjort och som redovisades för nämnden. Kommunen får svidande kritik för hur man hanterat lokaler. Att Kommunalrådet Jens Persson hade just besparingar på det området som en av sina första punkter kan inte märkas. Tvärtom tycks man åter ha missat uppsägningen av gamla Hotell Drott! För vilken gång i ordningen?

Vi som satt i den gamla majoriteten kan inte svära oss fria från ansvar för misskötseln av lokalfrågor men uppenbarligen har inte heller den nya majoriteten lyckats för bukt med eländet.

Kommentarer
Postat av: Dag Bremberg

Nej, Mats att det blir ett underskott för Mariefredsnämnden beror inte på att den består av Mariefredsbor. Det har varit större underskott i barn- och utbildningsnämnden alla dessa år, som du vet. De revisorsgranskningar som gjorts har visat att MFN agerat relativt snabbt, medan t ex BUN varit mer passiv.

Nämnder riskerar alltid att bli "nämndpartier" som inte har helhetssyn. Den risken är inte värre i MFN, snarare tvärtom om vi skulle jämföra m t ex Kulturnämnden.

Så din kritik här handlar väl bara om att du fastnat för att säga nej till kommundelsnämnder.

Men stäng inte dörren helt till lokala styrelser med tydligare mandat, för vi kan inte bortse ifrån att det behövs lokala lösningar för att ge medborgarna inflytande.

2010-09-15 @ 22:45:28
Postat av: Mats Werner

Som Du minns vill vi ju egentligen inte ha BUN kvar heller!

Och att det blir underskott beror på dålig ledning. Chefsbyten och en obefintlig ordförande.

2010-09-15 @ 22:48:05
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Dag Bremberg

Kan tillägga att du har helt rätt i att nämndordförande måste vara aktiva och agera snabbt när de ser att budgeten inte håller.

Vare sig det beror på ymnigt snöfall i januari eller höjda matpriser i februari. Länge sen är det nu...

2010-09-15 @ 22:55:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0