Underjordiska Kinagubbar


Den första montern som möter besökarna i underjorden på Skeppsholmen innehåller bl.a. ett fyrspann med en kejserlig vagn bakom. Allt gjutet i kompakt brons! Varje häst vägde 250 kg! Just detta fyrspann var en av de två nytillverkade föremålen på utställningen. Det andra var ett armborst som rekonstruerats in i minsta detalj. Allt annat är autentiska föremål från de olika kejsargravarna.

Med en tidnings prenumerantklubb kom hustrun och jag med på en guidad entimmesvisning av den kinesiska "terrakottaarmén" som Östasiatiska Museet lyckats få låna hit. Av de 8000 2 meter höga "gravsoldaterna" får bara 8 st samtidigt vara utanför Kinas gräns. Och här visas inte bara dessa 8 figurer i mer än full storlek utan dessutom en otrolig mängd andra mindre figurer. För kejsarna som kom efter Shi Huangdi, Kinas förste kejsare som också byggde den Kinesiska Muren, fann dennes stora gravarmé lite väl tilltagen i antal och storlek för att inte förfalla till rent skryt.

Så de följande kejsarna nöjde sig med halvmeterhöga figurer istället.

Men fortfarande sanslöst välutformade. Av de stora figurerna fanns fyra grundformer för vardera överkropp, underkropp, armar och fötter samt 16 olika huvuden. Genom att kombinera dessa grundelement på olika sätt lyckades man med konststycket att ge intryck av att det rör sig om individuella och porträttlika soldater.

Utställningen är samtidigt en invigning av museets nya underjordiska utställningsytor vilket just för detta ändamål lämpar sig ypperligt och ger utställningen ett mervärde.

Om ni vill vara säkra att se utställningen innan den packas ner för att åka vidare på sin världsturné den 16 Januari - skynda dit snarast!


En Terrakotta-officer!


Och hans detaljerade håruppsättning.


En ryttararmé i det "mindre" formatet!
Kolla bara detaljeringsgraden! Och betänk att dessa figurer haft riktiga textila kläder på sig vilka liksom armarna av samma material förintats genom årtusendena.


Och efteråt kom alla djuren!

De sista montrarna visar andra gravföremål som urnor och rena prydnadsföremål inte minst av jade.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0