VI NÄRMAR OSS FYRA MILJARDER!
När jag hörde nuvarande Kommunalrådet Jens Persson prata ekonomi i vår ursprungliga allians första gången var det ljuv musik. Han talade om vikten av att höja soliditeten. Att soliditeten var den största utmaningen för oss. Vi andra runt bordet visste ju var bromsklossarna satt och vi önskade att de skulle lyssna med stora öron.

Så blev Jens Kommunalråd och vips var omsorgen om soliditeten borta. Nu var det fritt fram att låna mera. Han hade lyssnat för mycket på Anders Svensson från Folkpartiet som predikade att "låna till investeringar är inga problem!" - Låna på bara?

För exakt fyra år sedan varnade jag för att vi var på väg mot en låneskuld på 2,6 miljarder! Då - var kommunens låneskuld "hisnande" ETT TUSEN FEMHUNDRAFYRTIONIO MILJONER /1.549.000.000:-/ KRONOR.

Nästa år tänker Kommunalrådet låna ytterligare 342 miljoner! Enligt dagens papperstidning (Strengnäs Tidning).

Vilket innebär att kommunens totala låneskuld kommer att uppgå till TRE MILJARDER NIOHUNDRANITTIOFEM MILJONER /3.955.000.000:-/ KRONOR!

Eller 123.594 kronor per invånare! Samtidigt är denna invånare också skyldig 115.184 kronor för statens skulder! Alltså en lägre summa! Det brukar vara tvärtom!

På fem år har alltså kommunskulden ökat med 2,4 MILJARDER KRONOR!!!!! Och fortfarande verkar inga larmklockor ringa någonstans.

"Det här är inga problem!"
säger Kommunalrådet Jens Persson. "Vi lånar inte till driften utan till investeringar i fast egendom".

Inför den här mandatperioden var ett av de viktigaste budskapen från Herr Persson att man skulle börja betala av på kommunskulden. Men när majoritetsförhandlingarna är genomförda och det står klart att man bl.a. plötsligt ska köpa Folkets Hus i Åker och driva vidare dess förlustbringande verksamhet, då är Strängnäs "en tillväxtkommun och det kostar att växa". Nyheter för Persson? För Folkpartiets medlemmar har jag förstått att det där med Folkets Hus var nyheter och helt emot deras egna beslut. Jag utgår från att detsamma gällde Centerpartiet. Då har ordförandeposterna i KS och BUN alltså varit viktigare för vederbörande än kommunens bästa.

Det är alltså inga problem att låna till saker som sedan återfinns på tillgångssidan! Det må så vara! Men samtidigt måste också räntan för de nya lånen betalas. Eller dryga 14 MILJONER KRONOR till om medelräntesatsen skulle bli densamma för 2011 som för 2009. Vi vet redan nu att den kommer att vara betydligt högre!

Jamen, det är heller inga problem säger säkert Kommunalrådet och hans bispringare Svensson, för kommunen får ju in dessa pengar från bolagen!

Javisst! Men vem är det som i slutändan ändå betalar dessa räntor, Herrar Persson och Svensson?

Jo, SEVABs elnätskunder, som får vidkännas kraftiga taxeökningar då bolaget inte självt kan finansiera sina investeringar.

Och fastighets- och bostadsbolagens hyresgäster (d.v.s. bl.a. också kommunen själv = skattebetalarna) som får vidkännas högre hyreskostnader.

När man alltså har uttömt Sveriges högsta skattehöjning så tar man till omvägarna genom en dold beskattning.

När ska Centerpartister och Folkpartister komma till insikt om det socialdemokratiska vansinne som de gett sig in på.

Kommentarer
Postat av: Kerstin Svensson

Vi lånar inte till driften utan bara till fast egendom, säger Jens Persson. Vilken strutsmentalitet. Vad händer när räntan stiger, vilket den kommer att göra. Ska vi sälja vår fasta egendom då för att klara ränta och drift. Eller ska vi låna till driften? Det är ju inte precis en liten lättsåld sommarstuga vi har investerat i. Mig veterligen står ingen i kö för att köpa Folkets Hus (förutom majoriteten) eller någon skolbyggnad.Sunt bondförnuft har olika innebörd för mig och Jens.Kerstin

2010-11-12 @ 22:29:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0