Sommar'n är kommen!


En gråmulen Pingstdag med blixt och dunder i bakgrunden så kommer hon ändå - vår "Maja" med sommaren!

Årets viktigaste dag i Mariefred har nog alltid varit den dagen då ångfartyget MARIEFRED anländer från huvudstaden för första gången på säsongen. Det har hon nu gjort i ETTHUNDRASJU år! Ett världsrekord i sig!

Nyfejad och med nya toatankar försedd, är hon nu rustad för att åter befara Riddarfjärd, Prästfjärd och Gripsholmsvik, sex dagar i veckan tills sommaren åter tar slut.


"Sätt maskinen igång, Herr Kapten!" sjöng Mariefreds Ångkör från bryggan till Kaptenen på den andra bryggan. Claes Insulander, fartygets mångårige kapten hade fått ta till kompassen i åsk- och regndiset.

Det har numer blivit tradition att det ärevördiga Gripsholms-Mariefreds Ångfartygsaktiebolag som är några år äldre än fartyget (närmare bestämt 110 år) avhåller sin årsstämma (som det numera heter som om det vore vilken liten dassförening som helst) i Rådhussalen i Mariefred.

Vi aktieägare bestods denna gång överraskande nog av en lätt buffé med ostrullar, köttbullar, pesto och lite sötsaker! Det var en nyhet och ingav förhoppningar om att bolaget nu kanske gått bra under 2009! Men dessa förhoppningar kom snabbt på skam! Detta bolag lär inte ha gett utdelning sedan 1926! Skärskådade man siffrorna i årsredovisningen kunde man raskt konstatera att det inte finns särskilt mycket hopp om någon utdelning - någonsin! Att driva ett musealt ångfartyg låter sig inte göras med modern teknik och bränsle. Det kostar!

Sedan aktiemajoriteten i bolaget övertogs av Stiftelsen Skärgårdsbåten på 50-talet - och för övrigt redan dessförinnan - har fartygets drift och underhåll varit föremål för ideella insatser. Dessa ovärderliga insatser har varit själva förutsättningen för fartygets och rederiets överlevnad.

Sedan några år har aktiemajoriteten övertagits av K G Knuttsons Stiftelse för Ångfartyget Mariefred och Den Svenska Ångbåtskulturen vars stiftare är Ingenjören K G Knutsson, Stiftelsen Skärgårdsbåten och Ångfartyget Mariefreds Vänner, varigenom framtiden för fartyget fick en stadga som tidigare saknats. Fortfarande är rederiet i årligt behov av stödinsatser av alla sina vänner och uppbackare, men en viss trygghet finns i ägarstiftelsen.

På årsstämman valdes - för fyrtifemte gången! - förre Landstingsrådet Stig Dingertz, Stockholm, till ordförande i styrelsen. Han aviserade att det var sista gången för hans del och att bolaget således vid nästa stämma måste ha funnit en ny ordförande med samma brinnande intresse för ångfartyget Mariefred.


Medan Kapten Insulander stirrar i fjärran och undrar om det ska gå en säsong till, så leder Stig Dingertz med van hand stämmoförhandlingarna.


Men så håller han sig på tå också!

Kommentarer
Postat av: Dag Bremberg

Mats, väldigt bra bilder. Du kanske skulle blivit pressfotograf?!?

2010-05-23 @ 23:08:17
Postat av: Mats Werner

En får tacke!

Ja, det är kul vad Olympus och Photoshop kan göra!

2010-05-24 @ 06:52:51
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Stefan Holm

Att se Claes får mig att minnas den korta period som han var vår vikarie i musik på Paulinska. Det var i början på 70-talet och Claes satte ett bestående intryck med sin egen speciella utlärningsmetod och sina pekpinnar i glasfiber.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0