Skolbarnen offras då fastighetsbolaget inte gör vad det ska!

Vid kvällens sammanträde med Barn- och Utbildningsnämnden stod ett par saker fullständigt klart:

!. Hela denna föreslagna och nu beslutade flyttcirkus handlar om att rädda ansiktet på de, främst socialdemokrater, som inte kunnat tänka sig att sälja Karinslundsskolan. Vad som helst är man villig att offra för att motivera att ha den byggnaden kvar i kommunal ägo.

2. Den handlar också om att vårt fastighetsbolag inte gör vad det ska. Förskolan Storken som inte har ett dyft med Långbergsskolan att göra, har några "syllar" som inte får finnas och därför måste byggnaden rivas. Fastighetsbolaget, som kommunens skolkontor hyr lokalerna av, är givetvis skyldigt att åtgärda dessa lagstridiga fel. Men man är också skyldig att tillse att hyresgästen då får rimliga ersättningslokaler under den tid som behövs för att riva och nybygga förskolan. Det gör man inte utan låter skolkontoret använda Storkens behov för att ytterligare motivera varför man behöver komma åt Långbergsskolan för förskoleverksamhet istället. Återigen en av Lotta Grönblads babies.
SFABs ordförande Torgny Jonsson som också sitter i BUN medgav att detta är SFABs egentliga ansvar.

3. Jag har under mina närmare fyrtio år i Strängnäspolitiken lärt mig känna igen en manipulerad kalkyl. En kalkyl som ställs iordning i ett visst syfte, det som majoriteten vill ska leda till "rätt" beslut.

Ikväll fick BUN se en sådan kalkyl. En där tre alternativa lösningar "jämfördes". Ett av alternativen hade dessutom ett antal underalternativ.

Genom att inte klargöra vilken tidsrymd som flytten av Långbergsskolan ska beräknas pågå och genom att blanda engångsbelopp med årskostnader fick man den önskade effekten: det alternativ som man vill ha fick den lägsta kostnaden och de alternativ man inte önskar genomförda får väsentligt högre kostnader.

En flytt av Långsbergsskolan kommer om nuvarande förhållanden kvarstår att pågå under minst tio år. Hade kalkylerna gjorts för denna tidsymd och på ett fullt jämförbart sätt, hade de säkerligen sett helt annorlunda ut mellan alternativen.

4. Någon av åhörarna påpekade mycket riktigt det anmärkningsvärda i att kostnaden för att hyra baracker för att lösa förskolan Storkens problem belastades de oönskade alternativen för Långbergsskolans flytt! Därigenom blev dessa alternativ flera miljoner dyrare. Varför? Det handlar ju inte om Storken utan om Långbergsskolan som "blivit för trång" (9 elever för mycket = två klassrum! Tala om lyxytor!).

5. Stora bussar ska nu köra 24 gånger per skoldag fram och tillbaka över Strängnäsbron för att tillfredsställa Lotta Grönblads och hennes lokalkramande partikollegors önskan att få behålla Karinslundsskolan i kommunal ägo.
Det må kosta vad det vill. Man är alltså t.o.m. beredda att offra små skolbarns behov av den nära skolan - den skola alla dessas föräldrar för mindre än ett år sedan var beredda att ta till stridsåtgärder för!

Sannerligen märkligt!

Kolla Margit Urtegårds och Maria von Beetzens, Dag Brembergs, Patrick aka Bees, Terese Holmbergs, David Aronssons, Stefan Holms, Christer Alvins och  David Bergströms bloggar och läs vad tidningen rapporterar.

Kommentarer
Postat av: Margit Urtegård

Hej Mats!Det är en sorglig dag i dag!

2010-05-10 @ 23:49:11
URL: http://www.margiturtegard.blogspot.com
Postat av: Stefan Holm

Bra skrivet Mats! Jag citerar dig på min blogg idag:

http://blogg.aftonbladet.se/stefanssonderingar/2010/05/en-ekvation-som-inte-gar-ihop-1

Postat av: Stefan Holm

Jag kan nu se ett tydligt samband mellan beslutet och varslet att 44 barnskötare ska sägas upp. Det var nog där pengarna skulle tas. Intressant när Lotta Grönberg en dag innan detta varsle läggs skriver i ST att:”Inga nya varsel planeras för 2010, vilket gör att skolorna totalt sett kan få arbetsro”Vilken imponerande koll på läget av fru Grönberg!

Postat av: C

Nog borde man kunna begära att du håller koll på på vad folk du kritiserar faktiskt heter, Stephanie?

2010-05-13 @ 17:30:45
Postat av: Stefan Holm

Jag kan nu se ett tydligt samband mellan beslutet och varslet att 44 barnskötare ska sägas upp. Det var nog där pengarna skulle tas. Intressant när Lotta Grönblad en dag innan detta varsle läggs skriver i ST att:”Inga nya varsel planeras för 2010, vilket gör att skolorna totalt sett kan få arbetsro”Vilken imponerande koll på läget av fru Grönblad!

Postat av: Mats Werner

Nöjd nu petimetern?

(Avser en borttagen kommentar)

2010-05-13 @ 19:13:36
URL: http://matswerner.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0