Lokal demokrati!

I kölvattnet av de separationsrörelser som tidigare fanns i Mariefred och nu poppar upp i Stallarholmen kan man fundera över var finns den verkliga påverkansmöjligheten?

Inte har det ju varit i kommundelsråden som i samtliga fall visat missnöje med att aldrig få något reellt inflytande ens över frågor i den egna kommundelen.

Inte heller Mariefredsnämnden har varit nöjd med det inflytande man fått i olika kommunala frågor.

Självklart är det i Kommunstyrelsen (och f.n. i dess arbetsutskott) den reella politiska makten manifesteras.

Och är det så som Mariefredsbor och Stallarholmsbor och Åkersbor ständigt gnäller om: att de ständigt blir överkörda av Strängnäsborna som bestämmer över deras huvuden.

En snabbtitt på sammansättningen av Kommunstyrelsen i Strängnäs kommun ger vid handen att av 13 ordinarie ledamöter är 4 (FYRA) mantalsskrivna inom Strängnäs stad. 6 (SEX) är mantalsskrivna inom gamla Mariefreds stad. 2 kommer från Åkers Styckebruk och 1 från Vårfruberga kommundel.

Bland ersättarna (som sällan deltar särskilt mangrannt) är fördelningen följande: 10 från Strängnäs, 4 från Mariefred, 2 från Åker, 2 från Stallarholmen och 1 från Härad.

Med tanke på det missnöje som nu finns i Stallarholmen borde dess invånare istället verka för att fler politiker från den kommundelen nomineras för poster i Kommunstyrelsen. Det vore ett mycket effektivare sätt att nå inflytande än att försöka inrätta en särskild Stallarholmsnämnd som inte blir annat än en missnöjeshärd.

Kommentarer
Postat av: Rickard

Visst vore det bra ifall fler engagerade sig politiskt. Men ett steg på vägen är att ni politiker blir mer synliga ute i kommundelarna! Jag tror många irriterar sig på att ni politiker sitter i slutna nämndmöten och beslutar utan att ha varit ute i "verkligheten" och pratat med invånarna? och återigen det ska inte spela någon roll att du bor i Mariefred och beslutar om Strängnäs eller omvänt, ni måste kunna se ett större sammanhang och inte bara till den kommundel ni bor i. T.ex. en Mareifredsboende politiker måste kunna ta sig ut till Länna för att höra vad de tycker i olika frågor!Och därmed slutar jag tjata om detta med att ni måste ut och synas och hoppas på en bra valrörelse där ni för fram era ståndpunkter på ett tydligt och bra sätt utan personangrepp och utspel bara för att locka röster, lycka till!

2010-05-28 @ 09:06:33
Postat av: Mats Werner

Min mening Rickard är ju att eftersom vi bor i de olika kommundelarna är vi också synliga ute i dessa. Vi handlar mat, går på banken, deltar i olika kvällsaktiviteter etc.Vi är inte så osynliga som Du kanske tror, men i mitt parti har vi ändå tidigare beslutat att anskaffa västar med texten "Prata med mig, jag är lokalpolitiker" eftersom det säkert är många som inte vet att vi är just det.Och tack för välgångsönskningen! Delar Ditt hopp!

2010-05-28 @ 09:16:50
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Dag Bremberg

Mats, allvarligt talat så är du nog väl medveten om att Häradsborna inte får ngt större inflytande oavsett om det är en eller fem därifrån som sitter i KS.

De ärenden som behandlas är nästan aldrig väckta av ledamöterna, utan de kommer från förvaltningen, som väl oftast stämt av med ngn ledande politiker i majoriteten. Ursprungsinitiativet är ofta fr ngn markägare eller ett byggföretag.

Det har varit många Mariefredsärenden, men de är inte initierade av Mariefredsborna.

F ö ser det ut att vara färre Mariefredspolitiker på valbar plats denna gång, och väldigt få från Stallarholmen. Här ligger tyvärr avgörandet hos ledningarna för partiernas Strängnäsorganisationer, det är inte mycket väljarna kan göra förutom att sätta ett kryss.Rickard har rätt i att när man är vald måste man representera hela kommunen.

2010-05-28 @ 16:02:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0