Har Jens en egen kristallkula?

I dagens Strengnäs Tidning uttalar sig Kommunalrådet om den stora kommunalskulden. TRE OCH EN HALV MILJARD KRONOR som han inte tycker är någon fara för kommunen.

Han poängterar också att huvuddelen ligger i bolagen som "är självbärande", men glömmer i vanlig ordning att förtälja att också bolagens skulder till största delen är till kommunen som i sin tur lånat upp pengarna. Det ÄR således såväl formellt som reellt kommunen och därmed dess invånare som står för HELA skulden.

Kommunalrådet och oppositionsrådet är eniga om att det krävs plusresultat för kommunen för att lätta på bördan.

Under förutsättning att dessa plusresultat används till att amortera på skulden.

Men än har inga formella beslut fattats om amortering. Istället är risken stor att alla ev. överskottspengar går till nya djärva valfläskprojekt medan skulden får växa.

Kommunalrådet upprepar återigen sin förutsägelse om 50 miljoner i överskott i år. I vilken kristallkula har han sett dessa 50 miljoner?

Läser man ekonomiavdelningens prognos som är den enda officiellla prognos vi andra har att förhålla oss till så är det överskott vi kan hoppas på dryga 30 miljoner.

Det skiljer 20 miljoner mellan dessa förutsägelser!

Jag ha tidigare frågat vad Kommunalrådet stöder sin uppfattning på men inte fått svar. Är han lika rundhänt i alla sina uttalanden så kan man onekligen börja undra över hans "saklighet".

Och även om det faktiskt skulle bli ett överskott på 50 miljoner och även om majoriteten beslöt sig för att använda alla 50 miljonerna till amorteringar och även om vi gjorde ett lika stort överskott varje år framöver så har moderaten Sixten Skullman räknat ut att det tar FJORTON år att amortera bort de 700 miljoner som kommunskulden ökat med under den nuvarande majoritetens två år vid makten.

Som tur är kommer valresultatet med all sannolikhet att ge en ny majoritet som förhoppningsvis kan enas om att faktiskt genomföra konkreta åtgärder för att snabbt amortera bort den kommunala skulden.

Förmår vi betala bort hela skulden innebär det ju att kommunen varje år slipper betala 80 miljoner kronor i räntor. Pengar som är stabila och kontinuerliga skattepengar. Till skillnad från högst osäkra aktieutdelningar från ett energibolag som ännu är långt ifrån stabilt och vars utdelningar kan komma att dröja många år ännu.

Kommentarer
Postat av: Maria von Beetzen

Mycket bra artikel, inte minst slutklämmen !

2010-05-25 @ 18:37:20
URL: http://mariavonbeetzen.se/blogg
Postat av: Kerstin Svensson

Dina sista rader i kursiv stil ger mig framtidstro. Konkreta åtgärder, amortera bort och sedan stabila och kontinuerliga skattepengar. Det klingar som musik i mina öron. Precis så ska det bli efter valet.Kerstin

2010-05-25 @ 23:41:57
Postat av: Kerstin Svensson

Jag glömde att allt ska ske öppet så att alla Strängnäsbor kan glädjas tillsammans med den nyvalda ansvarstagande majoriteten.

Kerstin

2010-05-25 @ 23:44:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0