Är det Jens eller Janne Persson som styr Strängnäs?

I dagens Strengnäs Tidning kan vi läsa att Janne Persson slår ifrån sig med "Nej, Nej, Nej. Jag är inte intresserad av att köpa skolor". Anledningen till frågan är vissa rykten som nått tidningens reporter.

Nej, det är det säkert ingen som tror att Janne Persson tänker sig en rektorsbana. Men frågan är felställd! Fastigheten som skolbyggnaden står på - helst med denna riven och bortforslad - den är måhända nämnde Persson intresserad av!

För det var flera fullmäktigeledamöter som vid senaste sammanträdet i måndags fick rastkaffet i vrångstrupen när vi fick veta - från flera samstämmiga håll - vad som förekommit vid senaste mötet med styrelsen i Strängnäs Kommuns fastighetsbolag.

Visserligen var det tidigare svårt att tro på de förklaringar som angavs för att alla Långbergsskolans elever plötsligt skulle bussas till Karinslundsskolan bara för att det nu var 9 elever för många, anmälda till hösten!

Redan tidigare har Rektor Borg knökat in för många elever i sin skola år efter år, så det var svårt att förstå varför just nio till skulle utgöra ett så oöverstigligt problem att man bara såg lösningen att flytta på alla elever till en annan kommundel. Alldenstund det fanns lediga platser vid såväl Vasaskolan som Finningeskolan.

Nej! Det måste ligga något annat bakom! Och plötsligt kröp det fram: Förskolan Storken måste rivas och dess barn flyttas till andra lokaler omgående.

Märkligt!

I den noggranna utredning kring förskolesituationen i Strängnäs stad med omgivningar, daterad våren 2010, som bilades ärendet om nedläggning av skolutredningen (av någon outgrundlig anledning) går man igenom alla förskolor och listar de åtgärdskrav som finns. Och det finns ett antal här och var vilka specificeras.

Inte ett ord om att Storken stod inför sådant dödligt hot som senare kommentarer tycks vilja göra gällande. För bara några månader sedan!


Att det finns impregnerade syllar under Storkens förskola är ju ingen direkt nyhet. Detta faktum har varit känt länge och problemet löstes på ett tidigt stadium genom att man satte byggnaden under övertryck för att därigenom eliminera eventuellt insipprande obehagligheter från dessa syllar. Ett vanligt sätt att t.ex. lösa radonproblematik. Föga dramatiskt i dagens samhälle.

Rivning var alltså inte tekniskt eller miljömässigt nödvändig enligt fastighetsbolagets VDs utsago vid styrelsemötet. Istället hade denne velat hyra ut byggnaden till hemtjänsten om förskolan försvann.  Hemtjänsten fann lokalerna lämpliga för sin verksamhet.

Men vad händer då enligt samme VD?

Jo - "STOPPORDER FRÅN HÖGSTA ORT"!

Högsta ort kunde i detta fall knappast vara styrelsens ordförande Torgny Jonsson eftersom denne var närvarande, utan den högsta orten måste sökas utanför styrelserummets väggar. Och vem annars kan då avses om inte styrelseordförandens partikollega och efterträdare, Kommunalrådet Jens Persson, som representant för bolagets ägare? Denne "högste ort" skulle alltså ha satt stopp för annan användning av Storkens lokaler eftersom "Kilenkrysset vill köpa den fastigheten".

Alltså! Man baxnar! Att tappa hakan är ett klassiskt uttryck som nu fick ett ansikte! Visserligen lär VDn förneka allt detta vilket är fullt begripligt. Men eftersom jag hörde det ordagrannt och likalydande från flera personer som varit närvarande när han uttalade sig, har jag ingen anledning att betvivla uppgifterna.

Kommunallagen påtalar uttryckligen att Jens Persson inte ens får delta i handläggningen av något ärende som berör hans farbror eller dennes företag utan att bli jävig.

Och varför får jag känslan av att det är detta som i grunden ligger bakom Lotta Grönblads flytt av Långbergsskolan. En flytt som så idealiskt motsvarar just vad hon ville ha från början: Karinslundsskolan kvar och Långbergsskolan som förskolelokaler.

Kommentarer
Postat av: Kerstin Svensson

Jag stod tydligen på fel ställe under kaffepausen. I den här kommunen är det ju då man får dom verkliga informationerna om kommunens planer. Men efter att detta sipprat ut nu till allmänhetens kännedom, så kan ju Kilenkrysset knappast få köpa den marken. Å Jens som uttalat sig att han inte vill ha något nytt Jägmästarproblem. Nänä......

Kerstin

2010-05-29 @ 18:30:24
Postat av: Margit Urtegård

Hej Mats!Jag har också bloggat om Dallas: http://margiturtegard.blogspot.com/2010/05/jr-finns-uppenbarligen-i-strangnas.html

2010-05-30 @ 21:02:40
URL: http://www.margiturtegard.blogspot.com
Postat av: Stefan Holm

Jag önskar innerligt att jag kunde säga att jag är förvånad. Att de låg en hund begraven med Lånbgbergsskolan var ju uppenbar, men att det var en hel kennel kumde inte ens jag ana.

Postat av: Kent K

Men detta måste ni väl försöka driva vidare? Det låter ju otroligt om det skulle vara så? VDn borde väl kunna kallas in och få förklara sig inför alla partier, och gärna tidningen! Det är något ruttet där ute på Fogdön...

2010-06-01 @ 08:17:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0