SEVABs kunder betalar Jens Perssons budget!

Oppositionsrådet Maria von Beetzen skriver på sin Facebook-sida följande:

"Sevab smyghöjer nätavgiften för el med 6 % oannonserat och utan handlingar på onsdagens styrelsemöte. Smygtaxering av majoriteten för att få in pengar till kommunkassan. Oetiskt."

Jag kan dessvärre bara instämma! Vi var flera i SEVABs styrelse som blev höggradigt överrumplade vid styrelsemötet efter årsstämmorna i onsdags. Förmiddagen hade ägnats den avgående styrelsens sista sammanträde med lokal- och revisionsfrågor. Därefter en kort arbetslunch följt av årsstämmor i de tre SEVAB-bolagen. Därefter samlades den nya styrelsen för sitt första möte.

Och i slutet på detta, som en oannonserad övrig fråga, lämnar ordföranden Leif Lindström ordet till bolagets VD som förhoppningsvis skruvar lätt på sig när hon berättar att hon suttit på Kommunhuset och blivit informerad om arbetet med de nya ägardirektiven för bolaget och också blivit meddelad att kommunen förväntar sig en utdelning 2011 på 7 miljoner kronor!

En utdelning från ett bolag som just börjat visa en liten vinst efter några prövande år under det stora kraftvärmeverksbygget. Ett bolag som är kraftigt skuldsatt och kommer att ha stora investeringsbehov under många år än.  ett bolag som behöver varje krona av sin vinst för att åter kunna bygga upp en nödvändig soliditet.

När jag tidigare i vår i fullmäktige yrkade på återremiss gällande de tänkta ägardirektiven, var min motivering just att ingen utdelning skulle ske från bolaget innan
det är företagsekonomiskt försvarbart och målet om självfinansiering är uppnått.

D.v.s. ett läge då bolaget betalat av merparten av sina skulder och åter var kapabelt att betala sina investeringar med egna medel istället för lånade.

SEVAB står för en icke föraktlig del av kommunens stora skuld på 3 miljarder. Om ägarna istället för att låta bolaget betala av sina skulder, kräver utdelningar, innebär det att bolaget måste fortsätta att ta upp nya lån för att klara av de nödvändiga investeringar som man står inför.

Bolagets VD hade då tillsammans med sin ledninggrupp gått igenom vilka möjligheter som fanns att öka några intäkter för att kunna möta detta krav på utdelning. Och man fann att det just nu fanns ett "utrymme" att höja elnätstaxan med 6%.

Och isåfall var styrelsen tvungna att besluta om höjningen nu för att det skulle få en årseffekt på 2,5 mkr.

Man motiverade brådskan också med att det med hänsyn till tillsynsmyndighetens tillsynsintervall var lämpligt att höja just nu. Plus det faktum att höjningen märks minst nu under sommaren då elräkningen är som lägst!

SEVAB ska alltså  offra sina kunder för ägarkrav på utdelning! Och göra det på ett så utstuderat sätt att man tror att det inte ska märkas! Ofattbart!

Som ordförande uttryckte saken: "Det gör inte så mycket för den enskilde kunden"

Jag skulle tro att samtliga runt bordet, kanske trötta efter en heldag med mycket siffror, blev fullständigt överrumplade. Ingen av oppositionens styrelseledamöter protesterade trots ett väsande från min ersättarplats.

Det blev alltså ingen som helst diskussion! Som en av moderaterna uttryckte saken efteråt:

"Ja, det kom lite plötsligt".

Visst - det kom både plötsligt och oförberett och skulle normalt sett aldrig ens beslutats vid sittande bord utan något sifferunderlag eller annan utredning som stödde behovet av en taxehöjning! Helt enkelt därför att det inte fanns något annat underlag och behov än ägarens framförda krav på utdelning!

Man kommer säkert att utåt  motivera höjningen med att vi nu investerar mycket i nätet med nedgrävningar etc. men i realiteten handlar det alltså om att kunna ge ägaren utdelning.

Att man väljer nättaxan innebär ju också att ingen, genom att byta elleverantör, kan komma undan att betala den höjda avgiften.

Majoriteten i kommunhuset utnyttjar således sitt bolags monopolsituation för att utkräva en extra beskattning - inte av alla kommuninvånare, för det gjorde man redan förra året. Nu är det "bara" SEVABs nätkunder som ska vara med och betala Jens Perssons budget!

Horribelt! Förstår ni varför jag anser att kommunen inte ska äga SEVAB!

Läs också vad Strengnäs Tidning skriver den 7 juni och gör er egen bedömning om hur trovärdig SEVABs ordförande är.

Kommentarer
Postat av: Kerstin Svensson

Jag tillhör en av Sevabs nätkunder. Inte för att jag vill det utan för att jag bor som jag gör. Men de nätkunder som bor i Eskilstunas kommun (och dom är väl fler än i Strängnäs kommun)blir säkert glada att på det här sättet få hjälpa Jens Persson med lite extra tillskott till vallöften. Vad säger delägaren Eskilstuna om denna beskattning av sina invånare?

Kerstin

2010-06-05 @ 17:00:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0