Överraskningseffekten ska aldrig underskattas

På Kommunstyrelsen nyligen lade majoriteten fram ett förslag om en ungdomssatsning. Det talades om åtgärder mot ungdomsarbetslöshet och trygghet för unga.

Majoriteten fick i stort sett medhåll av hela oppositionen för denna angelägna satsning.

Så kommer ärendet upp i Kommunfullmäktige ikväll. Det blev sammanträdets sista egentliga punkt eftersom timmen var sen och alla trötta. Övriga ärenden sköts till Augustisammanträdet.

Kommunalrådet inleder och hävdar återigen att det "ser ut att bli uppemot 50 miljoner i överskott i år".

Är det tjugo extra regeringsmiljoner han spekulerar i? För Ekonomichefens beräkningar ligger såvitt jag vet fortfarande "bara" på ca. 30 miljoner vilket i och för sig inte är fy skam. Tio av dessa miljoner föreslår majoriteten alltså att man ska avsätta för denna "ungdomssatsning", ivrigt påhejad av oppositionen.


Men vid fullmäktigebehandlingen framlägger plötsligt majoriteten ett PM beträffande åtgärder i Paulinska skolan som underlag i detta ärende. Nu visar det sig att 6 av de 10 miljonerna kommer att avse åtgärder i Paulinska skolans byggnader! Det handlar om angelägna brandsäkerhetsåtgärder, nya dörrar, utbyte av "farliga elinstallationer"! Nödljusanläggning, åtgärder i klassrum för att dessa inte ska vara "sunkiga och klottriga", belysning på 100-metersbanan och salar som behöver stängas (?).


Oppositionen fattar inte vad som händer för man fortsätter att uttala sig positivt om "satsningen" ända till Erik Berg från Strängnäspartiet uttrycker en viss oro över att ungdomssatsningen verkar bli en lokalsatsning.

Jag delar hans oro. Fullmäktige fattade i kväll alltså beslut om investeringar för 6 miljoner kronor i Paulinska Skolans byggnader under sken av att det rörde sig om en "satsning på ungdomar"! Det står t.o.m. som rubrik på säkerhetschefen Arne Rutgerssons PM angående åtgärdspaketet i Paulinska.

Man fattade beslut om åtgärder som i normala fall skulle åvilat fastighetsägaren, i det här fallet Strängnäs Fastighets AB, vars styrelse inte hört talas om detta!

Återigen en sammanblandnng av kommunen och dess bolag. Åtgärder som enligt lagen, av ägaren endast kan ges i form av ägardirektiv på årsstämma. Men istället väljer man tydligen att låta skattefinansiera (d.v.s. med lån...) åtgärderna i form av en beställning till fastighetsbolaget.

Märkligt!

Kommentarer
Postat av: Christer Ståhl

Hej Mats..

Var vi på samma möte igår kväll ? Vad jag deltog i för beslut var att utöka med 1,5 milj för åtgärder av brand- och utrymningssäkerhet i Paulinska skolan. Dessa måste göras innan höstterminen. Resterande delar får man återkomma om.

2010-06-15 @ 08:36:40
Postat av: Birgitta Elvingson

Det var en olycklig sammanblandning av två helt olika ärenden. Åtgärderna på Paulinska borde ha tagits som ett extraärende!Att hålla fastigheten i ett fullgott och lagenligt skick måste åläggas fastighetsägaren! Av beskrivningen att döma så verkar underhållet kraftigt eftersatt, och man frågar sig hur länge elinstallationerna har varit farliga och brandsäkerheten ej åtgärdad.Jag är helt enig om att det är åtgärder som måste utföras brådskande, men jag anser att det tillhör fastighetsägarens skyldighet att tillse att byggnaden inte utgör en fara.Inte sjutton kan man kalla det för att satsa på ungdomarna!

2010-06-15 @ 09:53:55
Postat av: Christer Ståhl

Hej Birgitta.

Vem som skall åtgärda beror väl på vilken överrenskommelse som finns mellen ägaren av fastigheten och den som bedriver verksamheten. Detta fick jag lära mig då jag var aktiv var mycket viktigt att ha reglerat.

2010-06-15 @ 10:06:14
Postat av: Kerstin Svensson

Kommunala bolag är fantastiska institutioner.

Kommunen lånar pengar till sitt bolag SFAB, som köper/bygger skollokaler för pengarna. Som säkerhet finns naturligtvis lokalerna så allt är helt OK enligt Jens. Det här med den höga låneskulden är bara inbillning. När MariavB påpekar att kommunen betalar ju ränta??? Då säger Jens att "Nej den tar vi igen från SFAB med låga lokalhyror". Under nästa punkt på KF-listan ska kommunen lägga 1,5 miljoner på säkerhetsunderhåll på Paulinska skolan, som vi hyr av SFAB.

Jag känner mig lurad!

Kerstin

2010-06-15 @ 22:28:27
Postat av: Mats Werner

Christer! Läs på PMets framsida: "Satsning på ungdomar" = Ärende 15 "Satsning på ungdomar". KF kan aldrig besluta i andra ämnen än de som står på dagordningen om inte ett enhälligt KF går med på det och det hade jag aldrig gjort om frågan ställts p.g.a. att det rörde sig om ett nytt ärende.

2010-06-16 @ 07:42:21
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Mats Werner

Kerstin!

Det gör Du rätt i!

2010-06-16 @ 07:43:26
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Christer Ståhl

Hej Mats

På det PM jag har står den ärende 18 ...

2010-06-16 @ 10:27:05
Postat av: Mats Werner

Helt rätt Christer!

Men om Du minns så rättade Herr Ordförande detta muntligen och sade att det avsåg ärende 15, eftersom Ärende 18 rörde tre medborgarförslag i helt andra frågor.

Trevlig sommar!

2010-06-16 @ 10:52:59
URL: http://matswerner.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0