Klockan gick fel! Missade just en "neger"!


En oerhört vacker målning av "Negern Pettersson" såldes i kväll på Auktionskompaniet i Stockholm.

Ett osignerat elevarbete från Konstakademiens modellskola, troligen 1887, såldes i kväll på Auktionskompaniet i Stockholm. Det var tydligen mycket "nikotinbrunt" och fullt av färgsläpp. Alltså ett riktigt renoveringsobjekt.

Ändå gick det relativt högt. För trots att det är osignerat kan man klart se att det är gjort av en mycket god konstnär. En akademielev som sedermera säkerligen blev en framstående konstnär.

För något halvår sedan såldes, också på Auktionskompaniet, en akvarell från samma tillfälle som ovanstående, målad av konstnären Bruno Hoppe.


"Negern Pettersson" av Bruno Hoppe 1887.

Det som är extra intressant, men också lite förbryllande, är nedanstående fotografi som är en ateljéinteriör från Akademines modellskola som jag hittat i målarbröderna Bernard och Emil Östermans arkiv i Eskilstuna Konstmuséum.

Det tycks vara ett foto från just den sittning som avbildats av Bruno Hoppe och den okände konstnären. Med hjälp av kroppsvinkeln på det okända porträttet vore det kanske t.o.m. möjligt att se den okände konstnären på fotot.

Problemet är bara, om fotot verkligen är från 1887, varför finns det då i det Östermanska arkivet. Bröderna Österman gick på akademien mellan 1890 och 1893, vilket innebär att de gick modellskolan 1892-93. Visst kan man tänka sig att akademien använde samma uppställning vid flera tillfällen, men det känns som om de vore från samma tillfälle.

Ännu ett tidsmysterium i samband med Pierre Louis Alexandre, den stolte svarte mannen från Franska Guyana.
Atlejeinteriör från Akademiens modellskola (Foto från Östermanska arkivet i Esklistuna Konstmuseum

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0