The Concert 23.6.1958

I arbetet med boken om min bror jazzpianasten Lasse Werner ingår också en diskografi som jag just blivit klar med och som jag tänker dela med mig av redan nu som en försmak på vad som komma skall. Det handlar om 16 LP-skivor och 1 EP-skiva samt fyra återutgivningar på CD.

Så håll till godo alla bop-lovers. Nu kör vi en nostalgitripp!”The Concert 23.6.1958”
(Jazzline (G)JL20829 - 2 LP / Delta CD 11098)

Falling in love - Allen’s Alley [Wee] - All the things you are - Minor meeting for two clarinets - Blue Night - Open door - I surrender dear - I’ll remember April - Trotting - Tangerine - These foolish things - Walkin’

Stu Hamer (t), Willie Dennis (tb), Adi Feuerstein, Gerd Huseman (fl, ts), Zoot Sims, Hans Koller (cl,as,ts) Helmut Brandt (bar), Roland Kovac, Lars Werner (p), Peter Trunk (b), Kenny Clarke (dr)
Inspelad i Baden-Baden den 23 juni1958


Denna inspelning som alltså är Lasses första egentliga skivinspelning kom ut först några år senare och jag tror aldrig Lasse ens var medveten om dess existens.

Han befann sig på sin bröllopsresa och hade stannat till i Baden-Baden och blivit inhalad av sina vänner från den tyska turnén, Stu Hamer, Roland Kovac och Hans Koller att delta i denna Jazz-studio-konsert som spelades in av Südwestdeutsche Rundfunk.

Under arbetet med denna bok kom vi av en händelse på uppgifter om LP-skivan som efterfrågades på internet av samlare i Japan. Det framstod som om den givits ut på ett ”bootleg”-bolag, vilket väl inte riktigt stämde.

Så småningom fann vi att den hade utkommit i en CD-version 1988 som vi hittade några exemplar av på amazon.com.

Den tyske jazzskribenten Michael Frohne skriver i sin omslagstext följande om Lasse:

”Den förmodligen mest välkände av dessa för den tyska jazzpubliken okända, är den svenske pianisten Lars (Lasse) Werner. Han tillhörde den stora gruppen av självständiga skandinaver, som inte har någon svårighet att hålla takten med de amerikanska stjärnsolisterna. Lasse Werner hade en stadig trio under många år, som expanderade till ”Swedish Jazz Four” för att också inkludera blåsare under konserter och studioinspelningar”.

Studiobandets pianist var den välkände Dr Roland Kovac som Lasse lärt känna under sin turné några år tidigare. Av spårlistan framgår inte vilka nummer Lasse spelar piano. Inte heller Roland Kovac kan erinra sig eller avgöra vilka spår han själv spelar på och på vilka Lasse sitter in.

Trackback
RSS 2.0