0

"Trubbel" - som ingen annan!


Filmaren Karsten Wedel introducerade sina filmupptagningar med Monica Z.

I går kväll var det dags för den andra samlingen kring Monica Zetterlund på arkivet med det publiktillvända namnet: "Kungliga Bibliotekets Arkiv för Audio-Visuella Media" på Karlavägen.

Denna gång återigen ett fynd som författaren Klas Gustafsson gjorde under sitt arbete med biografin om Monica Zetterlund.

Det visade sig att sedan i slutet av 60-talet låg ett antal filmrullar i en garderob hemma hos filmaren Karsten Wedel och hans fru konstnärinnan Gunilla, i deras hus i Vaxholm.

Som en parentes kan jag nämna att det är ett av Sveriges Mesta Elsa Beskow-hus! Man väntar sig att Tant Grön ska titta ut genom de diagonalspröjsade fönstren i den låga längan på Östra Ekudden. Jag vet eftersom jag tillbringade alla min barndoms somrar tvärs över gatan från "Fröknarna Thelander" som då bodde i huset. Sedermera köpte Gunilla och Karsten huset och har bott där alltsedan dess. Själva lämnade vi Vaxholm i början på 80-talet.

Alltnog, dessa för de flesta okända filmrullar innehöll en mängd konsertupptagningar som Karsten gjorde 1968 med en tänkt film om människan Monica i huvudet. SF skulle producera och Göran Tunström skriva manus (efter att några andra alternativ hoppat av).

Tiden gick, Tunströms olika manusförslag ratades eller skulle förändras. Alla - utom Tunström förmodligen - var överens om att hans manus aldrig handlade om just Monica.

Till slut hade man nått vägs ände. Tunströms slutmanus var fortfarande inte bra. SF fick för mycket att göra med Mobergs "Utvandrare". Tama försök gjordes att försöka intressera Sandrew Film för att ta över. Karsten kände att man skulle vara tvungen att börja om helt från början och då gick luft och intresse ur honom.

Rullarna, som var kopior av SFs negativ (som man idag inte vet om de överhuvudtaget finns någonstans), blev liggande på garderobshyllan och samlade damm genom åren, tills Klas Gustafsson fick upp ögonen för dem och tipsade KBs arkiv om fynden.

Karsten och Arkivet fick kontakt. Karsten skänkte rullarna dit. Problemet var nu att digitalisera de gamla filmerna. För denna process behövde filmen perforeras om och en sådan maskin fanns inte att uppbringa. Jo, en fanns i Sveriges Televisions källare men den ende som kunde sköta den skulle gå i pension om en månad. Hastigt och lustigt fick man rullarna perforerade och digitaliserade och i går kväll fick vi således se resultatet.

Vi - det var väl ungefär lika många som förra gången Arkivet ordnade en afton kring Monica - satt således inte bara i "biografen" utan också utspridda i lokalerna framför storbildskärmar och datorer.

Det vi fick njuta av - förutom Karstens egen berättelse om hur filmerna kom till och initierade kommentarer och frågor från en av fotograferna Lasse Björne och filmvetarna Leif Furhammar och Bengt Forslund - var tre olika tillfällen:


Monica Nielsen och Monica Zetterlund på S-valturné 1968. I bakgrunden Jon Christiansen på trummor och Palle Danielsson på basen.

Tre sånger från Monicas sejour på Berns 1968, hennes och Monica Nielsens insatser vid Socialdemokraternas valkampanj i Jönköping samma år med en Tage Erlander i högform och ett långt avsnitt från jazzfestivalen i Molde i Norge med båtutflykt och spontanspel på klipporna. Ackompanjemanget bestod av Steve Kuhn på piano (som levde ihop med Monica då), en ung Palle Danielsson (idag världsberömd och brorsa till Monica Dominique) och Jon Christiansen på trummor.


Monica och den "Vassa Pennan" Marianne Höök vid statsministerns bord i Jönköping efter valframträdandet.

Härliga bilder. suveräna tolkningar av bl.a. Olle Adolphsons "Trubbel" och "Herrarna i Hagen" m.fl. En Monica i toppform, på höjden av sin sceniska och musikaliska förmåga.

Förhoppningsvis ska rättighetssituationen kring dessa filmer inte vara lika omöjliga att lösa som Arne Arnboms inspelningar av seanserna med Bill Evans som vi såg sist.

En gång återstår: 4 maj! Då är det musikvetaren och sångerskan Viveka Hellström som berättar om Monica Zetterlund och hennes bästis jazzsångerskan Nanni Porres under rubriken:

"Från refrängsångerska till jazzsångerska".

Missa det inte!