Med Z på Kungliga Biblioteket!


Författaren Klas Gustafsson gör nerslag i sin bok om Monica Zetterlund.


Nyligen var det journalist som "återfann okända" bandinspelningar med Monica Zetterlund i vad som numera så publiktillvänt heter Kungliga Bibliotekets Arkiv för Audiovisuella Media (KB/AVM, Tidigare: Arkivet för Ljud och Bild) och gjorde lite väsen kring detta.

 

Det rörde sig om inspelningar med Monica som hade hittats på en hylla i Berns Salonger och företaget som nu ägde fastigheten hade för länge sedan deponerat inspelningarna hos KB/AVM.

 


Men väsendet hade det goda med sig att arkivet beslöt sig för att göra en liten "föresläsningsserie" kring Monica Z.

Den började i går kväll med författaren Klas Gustafsson.

 

Men man hade grovt underskattat det stora intresset bland människor för Monica och trots att jag var bland de 20 första lyckades jag inte få annat än en stol utmed bakre väggen. Ett antal åhörare klämde in nya stolar i en ur utrymningssynpunkt betänksam mängd.

 

Fortfarande fanns enligt uppgift minst lika många presumtiva åhörare kvar utanför i den långa kön.

 

Detta löstes så att dessa fick sprida sig i lokalerna där det fanns mindre tv-skärmar plus ett utrymme med en större bildkanonskärm. Klas anförande och de illustrerande ljud och bildfilerna projicerades med hjälp av intern-TV till dessa satellitskärmar.

 

Klas gjorde tre "nerslag" i sin bok. Namnet på kvällens event var ju: "Monica, Ville och Bill". Således fick vi anvjuta de fyra Eva Norén-inspelningar som finns i KB/AVMs arkiv. D.v.s. vykortsskivorna som Monica under pseudonym spelade in i Köpenhamn och som är hennes första inspelningar överhuvudtaget. Klas berättade hur han kommit dessa på spåren för att sedan kunna identifiera de kort som fanns i arkiven som Monika-inspelningar. Man hör redan en mogen och säregen stämma.

 

Sedan följde ett pass om Vilhelm Moberg och Monica kring inspelningen av emigrantfilmerna. Med två filmsekvenser. Dels den som gjordes första inspelningsdagen: "Lusgrälet" mellan Liv Ullman/Max von Sydow och Monica och som var Monicas verkliga elddop som seriös skådespelare. Dels en senare scen ur filmen där Monica visar vad hon var kapabel till. Moberg var länge stark motståndare till att Monica fick den rollen som Ulrika, men han erkände då filmen var klar att han hade fel!

 

Slutligen Bill Evans där historien om hur STVs (alltså inte SVTs utan Arne Arnboms fristående produktionsbolag) inspelning med Monica och Bill Evans trio kom till. Om bekymren att få Bill Evans ur hotellsängen med hjälp av taxiditkörd läkare från Karolinska som "gav honom vad han behövde". Och så fick vi se den 24 minuter långa njutbara inspelningen, med bl.a. "Jag vet en dejlig rosa", "Some other time", Korkihuve' (Corcovado)", Monicas vals m.fl. nummer. Med lugna bilder. Mycket närbilder. Med en elegant och avspänd Bill Evans som spelade gudomligt och med en lika elegant och storartat välsjungande Monica.

 

Det allra roligaste var att en av de två TV-fotografer som varit med vid inseplningen (och som körde läkaren till Foresta) fanns i publiken och kunde berätta ytterligare om just den för svenska förhållanden den gången helt unika bildbehandlingen. Jag kommenterade också frånvaron av stora mikrofonblaffor framför Monicas mun likt dagens sångerskor. De mickar som fanns syntes knappt. Ljudet var trots det oantastligt. Man frågar sig onekligen om tekniken verkligen gått framåt på alla områden.

 

Inspelningen får med dagens upphovsmannarättslagar betraktas som för evigt begravd i arkivet. Produktionsbolaget är nedlagt och vem som äger de olika rättigheterna är oklart. Förhållandet är detsamma som för det härliga tecknade julprogrammet "Trolltyg i tomteskogen" som vi heller aldrig lär få se igen.

 

Dock får allt detta visas inom arkivets väggar. Så vallfärda dit och botanisera i denna ljud- och bildskatt.

 

Delar av inspelningen med Monica och Bill Evans förekommer i Tom Alandhs film om Monica och det avsnittet finns på YouTube, men då med Monicas senare kommentarer.

 

I allt en strålande kväll i Monkans tecken.

 

 Nästa evenemang krong Monica Zetterlund äger rum på måndag den 19e och då på Cirkeln (ABF-huset, Sveavägen i Stockholm) då Tom Alandh visar sin film om Monica och berättar om deras samarbete. Kl. 18.00 Entré: 50:-


Redan dagen efter, tisdagen den 20 april, har KB/AVM sin andra Monica-kväll. Då visar filmaren Karsten Wedel sina aldrig visade turnéinspelningar med Monica. Ett unikt tillfälle. Kungliga Bibliotekets AVM, Karlavägen 100 (Garnisonen. OBS. Adressen) Klockan 19.00. Fri entré.


Slutligen, tisdagen den 4 maj uppstår den verkliga kollisionen: På KB/AVM (Garnisonen) klockan 19.00 äger den sista föreläsningen rum och den kommer att kanske mer fokusera på Monicas bästa vän, jazzsångerskan Nannie Porres.


Samtidigt på Fasching (Kungsgatan) äger Monica Zetterlund Sällskapets årsmöte rum och därefter blir det konsert med förra årets Z-stipendiat Lena Swanberg.


Och samtidigt på Multeum i Strängnäs, kommer författaren Klas Gustafsson att berätta om sin biografi om Monica Z.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0