GÄSTBLOGG: "Demokratins bottennapp?"

GÄSTBLOGG: Förre personalchefen vid SAS, Olof Ekman skrev i förrgår på silvergen.org ett läsvärt inlägg apropås beslutet inom den rödgröna kartellen att smita från ansvar i en ödesfråga för hela vår region. Jag återger här hela inlägget med Olofs goda minne:Skrevs i tisdags


Hörde just på Dagens eko att de tre oppositionspartiledarna enats om att invånarna i Stockholms län år 2012, genom en specialskriven lag, skall tvingas/ges möjlighet att folkomrösta om projektet Förbifart Stockholm.

Är inte detta bottennivån för vår s k representativa demokrati?


För vad är det som är orsaken till detta utspel? Jo det att socialdemokraterna i Stockholm är för projektet, mp och v emot. Men för att rädda samarbetet på riksnivå mellan s, mp och v inför höstens riksdagsval, förbjuds alltså s i Stockholm/ -s län att fatta egna beslut. De skall rätta sig efter utslaget av en folkomröstning som genomförs 2 år efter höstens riksdagsval, bestämd över huvudet på dem.


Om syftet från centralfigurerna i s, mp och v ( Sahlin, Wetterstrand/Eriksson, Ohly) är att ta bort det sista av tilltron till våra ledande politiker som individer och den representativa demokratins värde, då har de verkligen lyckats.


För:

Varför skall vi ha kommunal- och landstingsval när man på nationsnivå ändå bestämmer allt?
Varför skall vi välja löjliga marionetter, när allt bestäms uppifrån.
I detta fallet bara för att rädda en s k enighet inför riksdagsvalet i höst. I stället för att öppet deklarera att s, mp och v är helt oeniga om projektet Förbifart Stockholm på riksnivå, men att majoriteten i Stockholms landsting och kommun är eniga, så försöker man med krumbukter slingra sig ur ett dilemma. Så dåligt, så dåligt!

Har Sahlin, Wetterstrand/Eriksson, Ohly inte högre tankar om sina tentativa väljare? Eller är det så att Makten betyder allt. Kanske är det t o m så illa att utspelet på s/mp/v-nivå anses som en fantastisk politisk innovation i vissa kretsar.

Fly från ansvar kan för mig aldrig vara något positivt! Vågar man inte ta på sig det personliga ansvar en uppgift kan innebära – då skall man inte ta på sig den. Ett sämre bevis på svagt ledaransvar från den som inviterade till s/mp/ och senare, v/- samarbetet finns nog inte.

Och förresten: Om frågan om formerna för att få underlag för beslut om Förbifart Stockholm

fattas på riksnivå, då är ju projektet en riksangelägenhet – inte en lokalt stockholmsk fråga. Och då borde ju alla i Sverige få vara med i folkomröstningen. Inte minst alla de långtradarchaufförer som idag tvingas sitta i jätteköer på Essingeleden på sin väg från norra Sverige till sydsverige/kontinenten. De är ju minst lika beroende av Förbifart Stockholm som den 80-årige pensionären på Kungsholmen eller fiskaren på Svartlöga.

Men gäller det längtan efter makt – då tycks allt vara tillåtet.


Olof Ekman


PS. Detta inlägg är inte ett ställningstagande till Förbifart Stockholm, jag tycker bara att våra folkvaldas beteende, oavsett partifärg, att alltmer lägga sig i frågor som enligt författningens andemening skall skötas på annan nivå, samtidigt som man smiter från det egna ansvar man påtagit sig, bäddar för ett delvis välgrundat ifrågasättande av nuvarande styrformer i vårt land. Och dessvärre leder detta till framgång för grupperingar som vi överhuvudtaget inte önskar se i vårt samhälles ledning. Gräv gärna din egen grav, men helst vill jag gräva min egen. DS

Kommentarer
Postat av: Kerstin Svensson

Och tänka sig att en röst på mp, s elle v i riksdagsvalet innebär en folkomröstning för Stockholms län. Vad innebär det för det kommunala självstyret. Vilka ska bekosta folkomröstningen, som ju inte är billig? Stockholmarna eller Svea rike?

Ur led är tiden och Essingeleden. Fram för förbifart Stockholm.

Kerstin

2010-04-22 @ 23:40:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0