0

"Gå till skolan eller åka dit?"

Med jämna mellanrum dyker diskussionen om skolskjutsar upp. Vilka som ska få och vilka som inte ska få o.s.v.

Numer har vi också problematiken med barn som övehuvudtaget inte kommer ut av säkerhetsskäl. Föräldrar som inte vågar låta sina barn gå själva till skolan p.g.a. pedofilrisker och trafikintensitet.

Därför är det roligt att dyka på ett tidningsurklipp från Februari 1942, året innan jag föddes. Det är min farfar som har klippt ur det och han har också skrivit på en mening där jag förstår att han jämför med sin barndom på 1870-talet då han fick gå från Hildurlund vid Klarälvens strand in till Karlstad där skolan låg.

Tidningsnotisen är föranledd av en uppsats av dåvarande Skolläkaren Per J Nordenfelt i Socialmedicinsk Tidskrift om skolgång, kläder och hållning!

Nordenfelts mening är att "en hastig promenad två gånger fram och tillbaka mellan skola och hem skulle kunna ge en daglig, muskelstärkande motion i det fria. Alltför många barn åker buss eller spårvagn alla fyra gångerna."

Han vill att man slopar elevernas kort på bussar och spårvagnar men ersätter med ett rabatterat pris. Hans tanke är att "de elever som har relativt kort skolväg, d.v.s. upp till ett par kilometer skulle då sannolikt mera sällan åka till skolan om föräldrarna var förnuftiga nog att låta busspengarna ingå i veckopengen (och alltså skulle pengarna finnas kvar till något trevligare....MWs förmodan)".

"Människonaturen är nu en gång så inrättad, att om man får en bekvämlighet utan synlig kostnad, man använder den, även om det skulle skada kroppen. Detta gäller även hissåkandet i hyreshusen, vilket skolbarn liksom övriga yngre friska personer naturligtvis borde undvika."

Nordenfelt pekar på vikten av just den dagliga muskelrörelsen för en normal utveckling "och för bibehållande av en god kroppshållning".

Också smittrisken ombord på bussar och spårvagnar är en anledning till att undvika dessa i Nordenfelts ögon. De som hävdade att det var bättre att barnen åkte buss och spårvagn ansåg att man därigenom sparade slitage på strumpor och skosulor! På vilket Nordenfelt replikerar att han vet ett bättre sätt att spara på slitaget och samtidigt göra hälsan en tjänst:

att på sommaren låta barn och ungdomar på landet gå barfota.