Det är värre ändå!

För en vecka sedan stod jag i Kommunfullmäktiges majoritetstalarstol (mikrofonen funkade bättre i den! Avsiktligt?) och sade om kommunskulden:

"En skuld som är långt över 2,5 miljarder kronor eller närmare 80.000 kronor per kommuninvånare.

Det är en tredjedel av vad varje grek är skyldig!

Och vi vet ju hur bankrutt Grekland anses vara.

Det är två tredjedelar av varje svensks andel av Sveriges hela statsskuld.
"

Var inte riktigt säker på om skulden nått 2,6 miljarder så för att vara på säkra sidan sa jag "långt över 2,5".

Det visar sig vara mycket värre än så!

Igår på Kommunstyrelsen fick vi en genomgång av årsredovisningen av ekonomichefen. Per det gångna årsskiftet var kommunens externa skuld 2,968 Miljarder! Redan för tre månader sedan!

Nästan 3 miljarder!

Eller 94.000:- per invånare! Kommunens skuld per invånare är nu 80% av vad varje svensks andel av statsskulden är! Strängnäs torde vara Sveriges mest skuldtyngda kommun!

Den soliditet som Kommunalrådet satte som första prioritering att förbättra när han tillträdde har i själva verket sjunkit från 15 till 11 under den tid Kommunalrådet haft den exkutiva makten!

I realiteten är den värre än så nämligen om man som jag räknar in kommunens pensionsskuld: MINUS ELVA!

Strängnäs är m.a.o. en riktigt banankommun som i varje annat sammanhang skulle betraktas som bankrutt!

Kan man ana något av detta i Kommunalrådets inledning till Årsredovisningen? Finns någon insikt om problematiken och sjukdomsbilden?

Inte finner jag någon. Istället talar han om att "Nu står vi stärkta!"

Han stoltserar med ett positivt resultat i 2009 års förvaltning om 18 miljoner, men nämner inte att i denna siffra finns en återbetalning från försäkringsbolaget FORA på 11 miljoner, en utbetalning från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) på 2 miljoner och sänkta arbetsgivaravgifter med 12 miljoner! Summa 25 engångsmiljoner! I själva verket skulle det alltså varit en förlust på 7 miljoner!

Han talar stolt om vad Dansbandskampen, Årets Köttkock och racerbåtstävlingen Formula 2000 gett till kommunen men nämner ingenting om sparkade lärare och stängda äldreboenden.

Han talar stolt om att Dansbandskampen gett Strängnäs 1,4 miljoner i skatteintäkter! Men nämner inte att han självsvåldigt beviljat 1,6 miljoner i bodrag till nämnda Dansbandskamp! Bevare oss för sådana affärer!Låt oss kasta en blick på denna graf igen! Visst ser det bra ut 2009 och 2010 då skattenettoökningen var större än nettokostnadsökningen. Denna förbättring uppnåddes till största delen på gammalt känt manér: Inköpsstopp, Investeringsstopp, Anställningsstopp m.m. Klart som korvspad att det leder till en förstärkning av situationen.

Men den förändrar ju inte behoven! Stoppen bara skjuter upp! Man måste ju också ta itu med den underliggande behovsbilden. Hålen i gatorna är kvar, de tomma lokalerna är lika många vare sig de belastar Barn- & Utbildningsnämnden eller sitter på ett nytt konto i Kommunstyrelsens budget. Nya administratörer har anställts på löpande band sedan anställningsstoppet hävdes!

Men ekonomichefen sade rent ut: får vi inga pengar från regeringen 2011 så får kommunen MINDRE skattepengar att röra sig med 2011 än i år! I dagens tidning kan vi läsa att Anders Borg säger att kommunerna inte ska räkna med några pengar från regeringen 2011.

Denna situation löser man inte med lättvindiga ordförandebeslut om pengar till dansbandskamper och liknande!


Läs också Dag Brembergs rapport från KS.

Kommentarer
Postat av: Kerstin Svensson

Kommunens låneskuld oroar mig verkligen. är man 40-talist så fick man lära sig att betala allt kontant och kunde man inte det så fick man avstå!! Alla förstår att det som privatperson inte är sunt att låna till mat, men att som kommunen låna till löner och drift av verksamheter är ju precis samma sak!

Dubbelt Usch, som min gamle granne sa när han blev upprörd.Kerstin Svensson

2010-04-07 @ 23:21:00
Postat av: Maria von Beetzen

Ja det är beklämmande. Den rådande majoriteten sopar problemen under mattan det närks tydligt i års och delrapporter. Vi måste skapa en ny majoritet med tydlig agenda för hur vi skall ta itu med problemen. Det är hög tid !

2010-04-12 @ 07:16:40
URL: http://mariavonbeetzen.se/blogg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0