Bevare oss för sådana genvägar!

Kommunchefen talar om att  "ibland får man gena lite i kurvorna"!  Detta apropås att han gett kommunens forne chefstjänsteman Christer Östlund i uppdrag att som konsult fylla i en bidragsansökan om EU-pengar mot ett arvode om 100.000:- istället för att upphandla tjänsten eller låta någon anställd tjänsteman göra jobbet.

Om det rört sig om mångmiljonbelopp vi talat om hade kanske kostnaden för ifyllandet av blanketten kunnat te sig rimlig.

Men nu handlar det om ett bidrag på 500.000:-!      EN HALV MILJON!

Varav alltså redan en femtedel gått åt för själva ansökan!


Är det rimligt?

Kommunen söker ständigt olika former av bidrag. Inte minst har man fått stora miljöbidrag i samband med fjärrvärmeövergången, KLIMP-pengar och annat.

Jag har svårt att tro att det varje gång kostat 20% av bidragsbeloppen för att ansöka om dem! Normalt har dessa ansökningar upprättats inom förvaltningen och jag är övertygad om att tillräcklig kompetens finns där för ändamålet.

Kommunen har bl.a. en mångårig näringslivssekreterare som dels torde "kunna" Strängnäs Kommun bättre än den avdankade Christer Östlund och som väl borde ha tillräcklig kompetens för att fylla i en ansökan om 500.000:-.

För det modesta beloppet kan inget ansökningsformulär vara så komplicerat att några extraordinära och externa kvalifikationer ska krävas. Bidraget är ju en "prutt i brallan" jämfört med t.ex. kommunens låneskuld.

I all synnerhet som nämnde Östlund knappast var mycket mer kompetent än näringslivssekreteraren på detta område.

Kommentarer
Postat av: Christer Alvin

Man upphör aldrig att förvåna sig över Strängnäspolitiken! Hur kan detta ske i en av Sveriges mest skuldtyngda kommuner? Eller det kanske är just därför som vi är en av Sveriges mest skuldtyngda kommuner? Visste våra kommunalråd om detta? Jag skulle vilja se en tidsredovisning över hur många timmar Östlund har ägnat åt denna ansökan för att komma upp i ett arvode på 100.000 kr. Onekligen en bra timförtjänst av en före detta kommunanställd.

Bra Mats, att du tar upp detta ämne som verkligen sticker i ögonen på oss medborgare. Jag är övertygad om att det finns åtskilliga fler ärenden av samma kaliber.

Hur var det förresten med Östlunds studie om vi att ska bolagisera näringslivsfrågorna? Har vi politiker verkligen beställt en sådan utredning?

2010-04-13 @ 10:53:19
Postat av: Mats Werner

Kommunchefen menade ju att det ligger i hans delegation att beställa slika förstudier. Såvitt jag vet har inget politiskt beslut om en förstudie fattats.Turerna antyder att bakom studien ligger ett misslyckande att få anbud från organisationen Skyltfönstret på skötseln av turistbyråerna.Då tror någon att man istället kan lösa den frågan genom att baka in den i ett nytt kommunalt bolag med vidare syften.Ibland undrar man som sagt!

2010-04-13 @ 12:04:32
URL: http://matswerner.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0