Tord Tjernström svarar Kerstin Svensson på sin blogg......

.......men tillåter inte att Kerstin - eller någon annan kommentererar - på hans egen blogg!


Så här skriver Tord:

"De äldre som bor på Selaöhemmet och som drabbas av den tillfälliga flytten har idag möjlighet att välja vilket äldreboende de vill bo i i Strängnäs kommun.
Vi ska också veta att det finns dom som idag bor på Selaöhemmet som av platsbrist tidigare om åren endast blivit erbjudna plats i Stallarholmen trots att de velat bo någon annanstans i kommunen.
Dessa placeringar har skett när ordförandeskapet har letts av Moderater och Kristdemokrater, då har inte valfriheten tagits upp.
Under alla år som Moderaterna lett en borglig allians så har inte vare sig privatisering eller valfrihet drivits igenom inom äldreomsorgen.
Mycket snack och liten verkstad.
Det har mig veteligen inte stått privata entreprenörer på kö för att vilja driva äldreomsorg i Stallarholmen. Man kan ju fråga sig varför?
Vi ska också veta att delar av den svåra ekonomi vi idag befinner oss i beror på dåliga, snabba beslut i andan av att privata entreprenörer ska ta över fastigheter etc. för uthyrning till kommunen.
Dessa avtal har drivits igenom av två moderata kommunalråd under två mandatperioder.
Så Kerstin Svensson (M) ni kanske borde ha suttit kvar och städat upp efter er själva och fått ta konsekvenserna av dessa beslut.
Tord Tjernström"

För det första , Tord: Du skriver att de har möjlighet att välja vilket äldreboende de vill bo i Strängnäs Kommun (utom Selaöhemmet då förstås, eller hur Tord?).

För det andra, Tord: Varför ska de i nuläget behöva välja alls?

För det tredje, Tord: Att det kan uppstå platsbrist i äldreboendena i såväl en borgerligt eller socialdemokratiskt styrd kommun är fullt begripligt och de konsekvenser detta temporärt kan föra med sig för den enskilde. Men det är ju inte fallet nu, Tord! Det är ju tvärtom - så varför prata om platsbrist?
Det är dessutom en kvarleva från gamla sätt att se på detta (som jag relaterat tidigare) då äldre var tvungna att be om lov att bosätta sig på de ställen de önskade. Jag trodde inte att Socialedmokraterna var kvar på den nivån!

För det fjärde, Tord: Om Du talar om Culmen AB och Thomasgymnasiet så hörde vi inga protester från någon Socialdemokrat när de besluten togs. De var nog så välgrundade då, men politikens ansvar för att tjänstemän faktiskt utför det som de säger till oss att de ska utföra är ju trots allt begränsat. Ansvaret vilar dock tungt på den högst ansvarige tjänstemannen som lät detta fortgå utan att ingripa.

För det femte, Tord:
Vem har talat om privata entreprenörer? Kommunen borde driva Selaöhemmet tills ett nytt äldreboende (i någon regim) finns på plats. Allt annat är bara oproffessionellt.

För det sjätte, Tord:
Ditt "försvar" är svagt. Jag är övertygad om att om Kerstins parti hade haft alliansbröder som de kunnat lita på, hade situationen vår kommun befunnit sig i varit väsentligen bättre. Jag tror att Kerstin och hennes parti med glädje hade tagit konsekvenserna av alliansbesluten i ett sådant läge.

MATS WERNER (KD)

Kommentarer
Postat av: mariavb

Hej Mats och hej Tord !Det var ett förhastat beslut att lägga ned Selaöhemmet. Jag tror säkert att Tord vill de gamla väl och att Tord fullt förståligt var stressad av ekonomin. Men när det inte blir dyrare att minska platserna i Strängnäs ( läs Thomasgården ) så borde man gjort det. Att flytta är aldrig kul för den som trivs och är förankrad. Men beslutet blev förhastat och visar på ett centralistiskt synsätt. Det gäller att inte fastna i skrivbordsperspektivet utan att se saker utifrån berörda människors perspektiv. Det är därför vi moderater håller valfrihet och pengsystem högt. Vi vill att männniskor själva skall få styra så viktiga saker, inte politiker med skrivbordsperspektiv. Men Strängnäs kommun är så liten så någon jättevalfrihet blir det inte inom allt. Därför måste kloka beslut tas.

2009-09-12 @ 19:00:01
URL: http://mariavonbeetzen.se/blogg
Postat av: Mats Werner

I detta är Kristdemokraterna helt eniga med er, det vet Du Maria!2009-09-12 @ 19:07:20
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Kerstin Svensson

Tack Mats,

för att du uppmärksammat mig på Tords blogg och så förnämligt svarat Tord å mina vägnar. Du har helt rätt i samtliga sex punkter.

Jag läser inte en blogg där åsikter och påståenden får stå oemotsagda. Det kallar jag en enmansshow!Men nog är det väl märkligt att en politiker som i tidningen presenterar ett kalendarium över möten i kommunen där han ska lyssna på människors åsikter och idéer, inte kan låta dessa människor svara honom direkt på sin blogg. Fast å andra sidan har han väl inte gjort sig känd för att lyssna. I alla fall delas väl den uppfattningen av kommundelsrådet i Stallarholmen.Att polemisera mot mig blir ju som att skjuta budbäraren. De ger inga röster i Stallarholmen.Kerstin

2009-09-12 @ 22:48:05
Postat av: Mats Werner

Javisst är det märkligt Kerstin!Att företräda ett parti som påstår sig lyssna på gräsrötterna och sedan inte ens tillåta kommentarer på sin blogg!MEN kunna arrangera de möten Du nämner. Kanske är det så att han är tvingad att följa med på dem av sina båda kollegor och vapendragare Bill och Bull (vilka var det som var Bill och Bull i en tidigare konstellation enligt Margit?).

2009-09-13 @ 09:36:58
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Mats Werner

"De äldre som drabbas av den TILLFÄLLIGA flytten" skriver Tord. Menar han att de gamla ska tvingas till ytterligare en flytt inom några år? Är det boskap han sysslar med?"Alla kan välja vilket äldreboende de vill". Så - teoretiskt - alla skulle kunna välja olika andra hem, t.ex. den nya Isabellagården och då skulle Thomasgården ändå stå tom......

2009-09-13 @ 09:40:16
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Kerstin Svensson

När jag var ung närde jag en dröm om att få äga och driva ett äldreboende. Där skulle äldre med olika yrkeskategorier och hobbies få umgås med varandra och prata om, eller utöva sina hobbies. Lite naivt kan tyckas, men drömmar får vara naiva. Det är den typen av valfrihet jag drömmer om (väl medveten om att Strängnäs som upptagningsområde inte skulle räcka till). Men förstå då mina känslor över en flytt som inte ens är ekonomisk försvarbar.Jag träffade nyligen ett par damer från Väntjänsten,

och jag inser att dom som tidigare besökt boende på Selaöhemmet inte kommer att kunna ta sig till Thomasgården. Men enligt hörsägen skall Tord ha sagt:"då får dom väl pallra sig dit då". Om Tord inte har sagt så hoppas jag att han dementerar påståendet. (För Tord, du läser ju Mats blogg uppenbarligen.

För mig är barn och äldre lika viktiga.

Idag skapar VI barnens framtid men dom äldre skapade VÅR. För det är vi skyldiga dom ett tryggt och stadigvarande boende istället för att flyttas runt.Kerstin

2009-09-13 @ 14:00:11
Postat av: Dag Bremberg

Intressant att Tord nu är så fördömande mot besluten 2007 ang Thomas.

Jag vill minnas att det endast var MFP och V samt någon ensam moderat som reste frågor. Sossarna var passia då när de tre ledande tjänstemännen hävdade att Thomasgymnasiets gamla byggnader absolut inte kunde behållas eller användas som t ex skollokaler.

Nej, det var "nödvändigt" att sälja hela rasket och samtidigt skriva ett uselt avtal om att dyrt hyra stora delar av de ombyggda lokalerna, samtidigt som Culmen bjussades på rätt att bygga en väldig massa bostäder på marken runt omkring. Det var helt i linje med besluten om Campus med samma passivitet fr ledande, erfarna politiker.

Selaöhemmet-beslutet är av samma karaktär, fast vi nu är fler som ifrågasätter, vilket är hoppingivande.

2009-09-13 @ 14:31:38
Postat av: Mats Werner

Med reservation för ett åldrande minne vill jag påstå att Dags beskrivning av de ivriga tjänstemännen inte riktigt stämmer med min bild. Däremot stod det nog klart för oss alla att de kostnader som följden av en upprustning av gamla gymnasiet krävde (inkl. åläggandens om ventilationssysten etc.) endast marginellt skulle överträffas av kostnaderna för Campus inkl. förhyrningen där.Jag har tidigare efterlyst en vitbok med redogörelser för de olika turerna i Campusprojektet, men anar att det inte är i Kommunchefens intresse att avslöja hur hans handplockade projektledare och några andra tjänstemän for vill i ärendet.

2009-09-13 @ 15:38:38
URL: http://matswerner.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0