Årets Monica Z-stipendiater


Soundcheck med Monica Dominique och Magnus Carlsson

Efter att inte ha fått någon utlovad lunch på Stortorgskällaren (undvik den krogen!) begav jag mig till Kulturhuset. Där - i det som tidigare var Lava - har man gjort iordning en ny scen. Dock långt ifrån färdig men ändå med förvånansvärt bra akustik för musik.

Det var dags för utdelandet av årets Monica Zetterlund-stipendier. I år tvenne "nykomlingsstipendier" på 20.000:- vardera och ett stipendium till en etablerad artist på 40.000:-.

Monica Zetterlund-sällskapet, i vars styrelse jag ingår, anordnade här en konsert i samband med utdelandet av dessa prestigefyllda stipendier.

Det blev också första försäljningstillfället för Klas Gustafssons alldeles purfärska biografi om Monica Z: "Enkel, vacker, öm" som vi alla var med och releasade i onsdags på Jazzarkivet.

De två unga förmågorna som givetvis också fick bidra till underhållningen för den fullsatta salongen var

Lena Swanberg

"Ung begåvad låtskrivare, pianist och sångerska med sökmotorn inställd på världen med fokus på afrikansk och afrobrasiliansk musik. Lena har sedan tidig ålder haft musiken som ledstjärna från början med fiolspel i hemmet. Efterhand med dörrarna vidöppna för jazzens storheter.

Lena är en musiker med stark integritet och ödmjukhet. En ivrig sökare lugnt tillbakalutad i traditionen."


En intressant och mångsidig musikalisk begåvning. Ska bli kul att se om hon finner en bra linje att utvecklas efter.


Gustav Karlström får sitt stipendium

Gustav Karlström

"Denne unge sångare, pianist, kompositör och arrangör är något av en sensation. Här finns inga genre-staket som begränsar uttryckslusten och han låter sig inspireras av förebilder från alla håll och kanter.

Utsökt sångare, smakfull pianist som rör sig i en spännande klangvärld."

Gustav var en fantastisk upplevelse som med stor själklarhet intog scenen och klaviaturen tillsammans med sin basist och trummis. De tre gav oss ett par prov på Gustavs jättespännande musik. Och GLAD var han hela tiden!

 

Meta Roos svänger!

Och till slut den etablerade stipendiaten som var

Meta Roos

"Meta har genom åren förnöjt publiken på såväl jazz - som underhållningsscenen. Denna genuina dalkulla övertygar i allt hon tar sig för. Hennes otroligt fina röst i samband med härlig timing och uppfattning gör oss i publiken ibland andlösa.
Ibland hör man folk säga: Hon är ju kanonbra!

Ja, vi i Monica Zetterlund-sällskapet som har haft ögonen på henne länge kan bara säga: VISST! och GRATTIS!"


Meta är en av våra mest underskattade artister. En otrolig begåvning och en musikalitet uti tungspetsen. Ett härligt register och en skön stämma med stark feeling för jazzen. Varför blir somliga artister "folkkära" och andra inte? Meta borde tillhöra den första kategorin med sin charm och närvaro. Hon var väl värd sitt stipendium.

Men Sällskapet bjöd också på lite extra godsaker! En sjusjungande konfrencier: Claes Jansson. Jag vet ingen svensk sångare som har en så skön röst som Claes. En röst som sprungen ur bluesens djupa källor. Och han gav oss ett par härliga prov på den!


Claes Jansson framför Slas härliga porträtt av Monica Zetterlund

Och så en överraskning - för mig! Magnus Carlsson (Ola Sandborgh, Sällskapets Ständige Ljudspecialist, böjde sig över mig när Magnus gjorde entré på scenen och sa: "Det är nog rätt många som är här nu bara för honom!" - och säkert hade han rätt). Men jag måste erkänna! Magnus - som jag tidigare sett som en habil popartist och tvålfager dansbandsdomare - är en fantastisk sångare! Han gav oss - tillsammans med Monica Dominique på keyboard - hennes och Lars Forsells "Tillägnan" i en version som var bland de absolut bästa jag hört (och jag har hört en hel del). Kul!

Det efterföljande alkoholfria bubblet (jag skulle köra hem!) i glatt sällskap med de medverkande stillade dock inte min hunger! Det fick bli en hamburgare på vägen hem att intagas vid fönsterbord utmed E4an.
Trackback
RSS 2.0