Årets kryssning - Dag 2!

När vi drog bort gardinen från hyttventilen på morgonen av den andra dagen, konstaterade vi att utanför var det grått och regn! Vi låg vid kaj i Bergen.

 

Kapten hade förvarnat och sagt att det regnar 60% av tiden i Bergen - men som han tillade på sant optimistiskt Norskt "måte": "Då kan man ju se det så att det finns 40% chans för att det inte regnar!".

 

 

Vi lämnar fartyget och beger oss mot staden.

 

Efter den rikliga frukosten tog vi på oss våra regnponchos och vandrade iväg mot Bergens centrum.

 

Vi kikade in i Bergenshus - den gamla fästningen med anor från 1100-talet och det s.k. Rosenkranska tornet som är en borgkastal från mitten på 1200-talet. från samma tid stammar Kongehallen - eller Håkons Hall.

 

 

Entréportalen till Bergenshus

 

Vår kryssningskaj låg omedelbart nedanför denna gamla fästning.

 

 

Rosenkrans Torn från 1250-talet.

 

Efter fästningen vidtog de gamla hamnbyggnaderna utmed Bryggen. Som gammal Hansastad har Bergen alltid varit en betydelsefull handelshamn - och är så än idag som Norges andra största stad.

 

 

En av de plankbelagda gränderna in mellan hamnmagasinsbyggnaderna, idag utnyttjade för hantverkar- och souvenirbodar

 

De gamla träbyggnaderna har i några fall kompletterats med nybyggda. Alldeles nyligen brann ett par gamla hamnhus ner längre bort från Bryggan. Som världsarv görs allt för att skydda Bryggens unika bebyggelse.

 

På den gamla stenbyggnaden sitter Världsarvsbeviset!

 Här skymtar de äldsta trähusen vid Bryggen i mitten av bebyggelsen. De större vita till höger är sentida hamnmagasin.

 

Fisketorget utgör hamnbassängens innersta del. Där var kommersen i full gång trots det ösande regnet. Vi var inställda på att äta vår lunch där så vi letade upp ett bord under parasoll och inhandlade en bunke med räkor, lax och sallad samt en lättöl som inmundigades i vätan. Norrmännen saltar dock inte sina räkor som vi är vana så smaken på de i övrigt utmärkta räkorna blir ganska fadd.

 

 Fisketorget vid hamnen
 Det bjuds även på mindre attraktiva sjödjur....Här en kattfisk.
 Räkor och lättöl i hällregn!
 Men det fanns dom som gärna tog hand om smulorna!
 Undrar vem som vågar sätta in sina pengar i den banken......

 

Då ringer telefonen och sonen (som flyger för Norwegian Air) säger till oss att vi måste ta oss upp till Flöyeln om vi har en chans.

 

Sagt och gjort vi letar oss upp till bergbanestationen där vi på fyra minuter dras uppför bergssluttningen till det som kallas Flöyeln, 320 meter över havet.

 

Och får en enastående utblick över Bergen. Och hör och häpna - solen bryter fram och vi ser långt ut över hela Bergen.

 

 Utsikten från Flöyeln över Bergens hamn. Vid Kryssningskajen ligger en mindre Fred.Olsen-kryssare t.v. därefter vår Vision of the Seas och Thomson Spirit från Tui t.h.

 

Sonen berättade att han övernattat i Bergen vid någon flygning och frågat var han kunde springa någonstans i närheten av hotellet. "Ja, Du må da springe upp till Flöyeln" sade portieren till den intet ont anande ynglingen som gav sig iväg och alldeles för sent insåg att det här gick rätt upp på serpentinstigar!

 

 Vid hemkomsten till hytten välkomnades vi av denna varelse i hustruns säng (och med hennes läsglasögon!). En "handduksmyrslok"!

Det visade sig att detta tycks vara en specialitet för vårt fartyg. Det anordnades t.o.m. en kurs i handduksvikning!

 En drink före maten kan få de ospralligaste att dingla med benen!

 

 Så lämnar vi Bergen och stävar under en av de många broar som förbinder Bergen med sina omgivande nya stadsdelar.

 

Trackback
RSS 2.0