Öppet brev till Jens Persson!

Till Kommunalrådet Jens Persson
STRÄNGNÄS KOMMUN

645 80 STRÄNGNÄS                                                       Häradsvik den 13.10.09
Hej Jens!

Något som diskuterats länge bland politiker men som aldrig tycks bli åtgärdat (vilken regim som än råder) är det faktum att våra tjänstemän på alla nivåer behöver utbildning i hur man föredrar ärenden på ett effektivt sätt.

Många av dem gör det utmärkt, andra inte så bra. Genomgående är att de älskar sina ämnen och har svårt att sluta prata om dem.  Detta är i och för sig positivt, men det kostar på!

Det kostar kommunen sammanträdestid och det kostar på tålamoddet många gånger hos oss politiker även om vi alltför ofta är artiga nog att avstå från att kommentera detta.

Så om Du är snäll och ser till att ett utbildningsprojekt skulle komma igång är jag inte den enda som kommer att vara Dig tacksam.

Än mer tacksam vore jag - och många med mig - om Du i samma veva såg till att Dina "ordföringar" får en duvning i konsten att vara orförande. För där finns åtskilligt att önska!

Med tanke på min första önskan så är en av de saker en ordförande bör lära sig är att duktigt förbereda de sammanträden vederbörande ska leda. I det arbetet ingår att avsätta tid för varje ämne och föredragande. Det är inte bara att komma in och säga "varsegod" till nästa föredragande utan att först ha gått igenom vad vederbörande tänker säga och hur lång tid vederbörande har tänkt sig och därefter sätta en rimlig tid för föredragningen. Håller sig inte den föredragande inom tiden så ska ordföranden avbryta. Allt annat är en ren oförskämdhet mot skattebetalarna och mot oss andra som avsätter tid för våra uppdrag. Att inte hushålla med sammanträdestiden är som någon socialdemokratisk finansminister sa - att stjäla från skattebetalaren.

Jag fick en kommentar att man kanske skulle göra som i landstinget - ha ett sammanträdesarvode som inte är tidsrelaterat. Då kanske fler ledamöter skulle skruva på sig lite tydligare och sammanträdena bli kortare och effektivare!

Ikväll hade Mariefredsnämnden en föredragning av FÖP Hedlandet som är ute på samråd. Det hör till saken att nämnden anordnat ett par offentliga specialinformationsträffar där jag utgår från att också nämndledamöterna varit närvarande och tagit del av materialet i sina olika stadier. Nämndens ledamöter borde m.a.o. vara väl pålästa på denna FÖP som starkt berör dess "revir".

När ärendet således ska föredragas för nämnden är det ju inte fråga om ytterligare en informationskväll med fullständig information om varje detalj i ärendet. Det ska räcka med en kortare föredragning om vad som ev. skiljer samrådsmaterialet från det som tidigare informerats kring.

Meningen måste väl ändå vara att ledamöter som får ersättning för sitt uppdrag inklusive inläsning och som får ersättning när de deltar i informationsmöten för uppdragets räkning ska vara tillräckligt väl pålästa när de kommer till sammanträdet att det inte ska behövas ännu en detaljföredragning av ärendet!

Detta borde Ordförande ha haft klart för sig innan sammanträdet och gjort klart för den föredragande. Det hade besparat kommunen åtminstone en dryg timmes sammanträdeskostnader, vilket inte är en obetydlig summa med tanke på alla tjänstemän som dessutom tvangs sitta kvar för att vänta på sin tur. Vår ekonomiansvarige tjänsteman var t.ex. tvungen att sitta från 19.00 till 21.35 trots att hans egen föredragning inskränkte sig till ett tiotal minuter. Det är i mina ögon ett väldigt oklokt ordförandeskap som innebär onödiga kostnader för kommunen.

Att sedan "ordföringarna" behöver en och annan duvning i hur man ställer proposition etc. är inte konstigt. Det är något som man ständigt behöver öva upp.

Lycka till!
MATS

Kommentarer
Postat av: Catarina Hellmark-Eriksson

Hej Mats!Tyckte själv att det var ett lång info angående Hedlandet, Målartorp gick betydligt fortare:-)//Cattis

2009-10-14 @ 10:42:40
URL: http://mariefredsbloggen.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0