3

Det bir ingenting!

(Vad är futurumformen för "bidde"? "Bir"?)

Hur som helt - av det omfattande åtgärdspaketet blir ingenting!

Vad menar jag?

Jo, den politiska majoriteten i Strängnäs, gemenligen kallad Tuttifruttigänget har länge talat om alla de kraftfulla åtgärder de skulle vidta. Nu skulle saker äntligen hända! Handlingskraft var ordet! Och med hjälp av den skulle man göra saker bättre än den "gamla alliansen".

Vad blev det? Eller rättare - vad blir det?

I stort sett ingenting.

Under kvällens kommunfullmäktigemöte backade tuttifruttisarna från först det ena sedan det andra.

Tosteröskolan blir kvar!

Rökdykargruppen i Mariefred blir kvar!


Plötsligt leker livet för Jens Persson och nya möjligheter öppnar sig för att göra ingenting! "Det går bättre för oss än vi väntat!" "Det vänder tidigare än vi trott!".

Men det är klart! Om man genom finter lyckas göra regeringens 29 miljoner i extrabidrag till 36 miljoner att fördela, då är man nog någon slags trollkarl iallafall!

Att man så hastigt och lustigt går med på saker som nuvarande oppositionen drivit får vi nog dessvärre utgå från inte är ett tecken på att man äntligen insett att oppositionens förslag är bättre, utan på att man kommit på att det är valår nästa år!

Och på Sixten Skullmans fullt berättigade fråga om vad Kommunalrådet hade för planer för att sänka kommunens stora låneskuld svarade denne fullt följdriktigt "Yxskaft!".

Inte har Kommunalrådet några planer på att sänka låneskulden inte! Det hade varken han, hans parti eller Folkpartiet heller så länge de deltog i den gamla alliansen, vilket effektivt förhindrade varje försök från Kristdemokrater, Moderater och Strängnäspartister att bringa ordning i den kommunala ekonomin. Och nu har dessa extravaganta partier lierat sig med ännu ett som inte förstår annat än att öka på verksamheter - aldrig minska eller förändra. Aldrig reflektera över alternativ.

Då blir det heller ingen reell förändring.

Alltsedan Jens Persson kom in i bilden har han predikat - inte att sänka låneskulden i sig - men väl att genom redovisningstekniska finter låtsas att soliditeten ser bättre ut än den i verkligheten är.

Jens Persson talade ikväll om att man genom "åtgärder" lyckats få till en så god förbättring av kommunens ekonomi att man nu kunde backa på Tosteröfrågan och rökdykarstyrkan i Mariefred.

Vad är det för "åtgärder"?

Den enda verkligt väsentliga åtgärd som tuttifruttigänget skulle vidtagit och som man fick makten tack vare, nämligen skolutredningen, har man ÄNNU INTE lyckats föra fram till något avslut.

Genom kvällens besked har vi efter ytterligare ett och ett halvt år inte kommit ETT STEG LÄNGRE än de direktiv som den gamla majoriteten gav - att avsikten var att friställa Karinslundsskolan!

Precis det läge som är idag.

Tuttifruttigänget har tömt Karinslundsskolan precis som vi föreslog. Karinslundsskolan är den dyraste skolbyggnaden vi har och följaktligen den som skulle ge bäst spareffekt om den försvann ur den kommunala ruljangsen. När vi föreslog det, fanns det intressenter som var villiga att överta byggnaden. Idag är läget ett annat och svårare för kommunen. Dessutom vill tuttifruttisarna ändå behålla den i stort sett tomma skolbyggnaden som "strategisk resurs". Alltså får vi inte någon som helst besparingseffekt trots att man tömt skolan! Är det vettigt?

Visst förekom det olämpliga kontakter och kontaktvägar mellan dåvarande kommunalrådet och utomstående personer i ärendet och visst var det olyckligt att vi namngav en möjlig köpare av Karinslundsskolan, men utvecklingen visar ju ändå att den tanke som hela den dåvarande majoriteten stod bakom var rätt och riktig. Det var klokt då! Och det är lika klokt idag!

Och hade inte somliga satt igång en cirkus kring det hela, så hade kommunens hela situation idag sett betydligt bättre ut!

Och är det då inte märkligt att trots att tuttifruttigänget i praktiken genomfört den gamla alliansens tankar runt detta så vill man ändå inte föra fram skolutredningen till ett avslutande beslut! Är det inte anmärkningsvärt?

Allt Alliansen gjorde var helt rätt? Och ändå blev det så fel. Dags för lite självkritik?

Naturligtvis måste varje majoritet anse att dess linje är den rätta. Så även inom Ditt parti!

När det gäller hanteringen av skolutredningen så har jag redan flera gånger rullat mig i tjära och fjäder å Ann Laderholms vägnar, men det förändrar inte det faktum att vi i sak valde rätt väg att hantera den galopperande kostnadsutvecklingen i BUN.

Jag har även rullat mig i aska å den gamla alliansens vägnar för att vi lät oss föras bakom ljuset av dåvarande ekonomichefen när det gällde Campus, men inte heller detta förändrar det faktum att det måste anses ha varit ett riktigt beslut att välja alternativet Campus framför ett renoverat Thomasgymnasium.

Är Du nöjd?

Hej Mats.Bra skrivit.Att folk ältar forna tider och inte hittar nya argument får vi nog leva med, du hörde väl Leif Lindström (S) i går han pratade om vilka fel tidigare "regeringar" i Strängnäs hade gjort och hade till och med mage att ställa frågor till oppositionsrådet under frågestunden om detta. Makan. Ja, har man ingen egen politik som fungerar då skjuter man på gamla saker.Jag skrev några ord om Tosteröskolan: http://margiturtegard.blogspot.com/2009/11/tosteroskolan-i-strangnas-raddas.html