Knappast någon publik höjdartillställning!

Kvällens allmänpolitiska debatt i Strängnäs kommunfullmäktige blev väl knappast den vitaliserande och förlösande medborgarförlustelse som väl vi i Demokratiberedningen hoppats på.

Till största delen beroende på samma usla marknadsföring som gällde för "Strängnäs Open".

Här har givetvis fullmäktiges ordförande Anders Svensson ett stort ansvar. Som "chef" för det fullmäktige som beslutat att genomföra en för Strängnäs helt unik allmänpolitisk debattkväll, borde han axlat sitt uppdrag med större allvar och inte som nu bara förvänta sig att folk ska komma.

Han hade tillsett att partierna kommit överens om tidsuppdelningen för de olika inläggen för att sedan redan låta det första, Kommunalrådet Jens Perssons, dra över tiden med mer än 10 minuter mot de 9 som var avsatta. Det angav inte riktigt rätt ton för fortsättningen.

Sedan låter han BUNs ordförande fullständigt sanslöst omdömeslöst och pompöst tillkännage att "eftersom hon nu är chef för den där största och mest betydelsefulla nämnden så tänker hon faktiskt dra över 15 sekunder". Hon blev mycket välförtjänt utbuad. Det avslöjande uppträdandet från hennes sida var väl egentligen kvällens behållning.

Att sedan Leif Lindström inte inser att när han går upp i talarstolen i KF gör han det som fullmäktigeledamot och inte som styrelseordförande i SEVAB, det får väl anses vara symptomatiskt. Men alla hans OH-bilder var sannerligen helt malplacerade här. Och inte kunde han släppa sin felaktiga roll heller, utan framhärdade. Insiktsfull är kanske inte en beskrivning jag skulle använda om honom.

Men som sagt - den största bristen med kvällen var väl just bristen på åhörare. Demokratiberedningen hade nog utgått från en mer genomtänkt lansering av denna exceptionella möjlighet för oss politiker att debattera utan dagordning inför ett tänkt auditorium av betydligt större omfång än vad som var fallet.

Kommunen har en informationsavdelning, men nu undrar jag över dess effektivitet och kompetens.

I helgen genomfördes "Strängnäs Open". Jag kunde själv konstatera att man inte direkt kunde tala om någon anstormning av "allmänhet" till seminarierna på fredagseftermiddagen. De som ändå kom var ganska omedvetna om vad det hela handlade om, vad syftet var och vad som hade föregått det hela.Om denna okunskap kunde vi idag också läsa i Strengnäs Tidning.

På samma sida fanns den enda lilla annons om fullmäktigeevenemanget som jag sett. "Nej den handlar om Mariefredsnämnden" sa Margit Urtegård när jag visade den för henne. Nej, den handlar också om kvällens tillställning. Men vad de övriga nämnderna har i annonsen att göra anna än för att förvirra begriper jag inte. Dessutom - den enda tiden som anges ges därmed bäring för alla de angivna sammnträdena vilket är helt galet. De övriga sammanträder kl. 19.00.Hur många uppmärksammar en sådan annons för vad den borde vara?

Miljöpartiets Monica Stålborg Billberg,  föreslog i sitt inledningsanförande en nedläggning av kommunens informationstidning. Såväl mitt parti som Strängnäspartiet är beredda att hålla med henne. Alldeles särskilt i dessa besparingstider. Om informationsavdelningen gjort ett strålande jobb och fyllt såväl Campus i fredags som fullmäktigesalen ikväll tror jag inte vi hade ställt oss bakom Miljöpartiets förslag, men istället har man ju gjort ett synnerligen svagt jobb.


Kommentarer
Postat av: ErikW

Ett bloggteknikpåpekande; din RSS-feed skickar inte hela inlägg utan bara ett par rader (ex: Kvällens allmänpolitiska debatt i Strängnäs kommunfullmäktige blev väl knappast den vitaliserande och förlösande medborgarförlustelse som väl vi i Demokratiberedningen hoppats på.Till största delen beroende på samma usla marknadsföring som gällde för ..)

Kan du ställa in den till att skicka hela inlägg så skulle det underlätta för oss som läser bloggen via en bloggläsare (i mitt fall Bloglines).

2009-03-10 @ 07:36:00
Postat av: Mats Werner

Tack Erik, för Ditt påpekande! Som datateknisk idiot har jag egentligen bara ett osäkert hum om vad Du skriver om, men jag har nu bett om sakkunnig hjälp för att avhjälpa problemet!

Mvh

MATS

2009-03-10 @ 08:29:57
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Mats Werner

Saken är nu faxad, Erik och ni andra som kan ha haft samma problem.

Mvh

MATS

2009-03-10 @ 08:33:45
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Dag Bremberg

Kan instämma i mycket.

Debatten blev för tråkig, när det anslogs X antal minuter till olika ämnesområden. Det är klart att det finns större intresse att debattera skola än vård. Och vad betyder rubriken "Samhällsbyggnad"? Under rubriken "uthålligt samhälle" gjorde Björn L ett långt anförande om den framgångsrika näringslivspolitiken...

Jag tycker att en fullmäktigedebatt kräver att man vågar dels vara tydlig, dels vågar mötas i ett samtal.

Färdigskrivna anföranden om den egna förträffligheten och kommunens vackra natur ger itne så mkt mer än overheadbilder med imaginära vinstprognoser för Sevab...

2009-03-10 @ 10:33:36
Postat av: Ebbe Ollman

Det var ju inte exakt såhär vi tänkte oss i Demokratiberedningen när vi föreslog att ha en allmänpolitisk debatt. De akuta ekonomiska problemen tog överhanden mot det mer långsiktiga tänket. Om vi kör minst en sådan debattkväll per termin i KF så kommer vi att hitta formerna bättre.

2009-03-10 @ 16:03:49
Postat av: mariavB

Är positiv till ideen med allmänpolitisk debatt, men den kan definitivt utvecklas. Föreslår att man direkt tar en debatt efter majoritets resp opp ledarens inlägg. sedan kan man gå in på ämnes områden också. Gruppledare och ordförande får hålla sig framme bland de andra i debatten. Den förutbestämda långa talarlistan i måndags gjorde att det hela blev alltför monologbetonat.

2009-03-12 @ 09:28:04
URL: http://mariavonbeetzen.se/blogg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0