Det enda kravet någon borde ställa!

Förlåt mig att jag vågar fråga!

Men är det nu - i dagens situation när Barn-& Utbildningsnämnden står inför ett sparbeting på över 30 miljoner kronor - ändå någon som kan tänka sig att erkänna att den gamla majoritetens brådska med skollokalutredningen ändå var berättigad? Och att den brådskan möjligen hade kunnat ursäkta ett och annat av de felsteg som uppenbarligen föregick beslutet om direktiven.

För vad än dåvarande Kommunalrådet må ha sagt och gjort kring köksbord och i mail, så kan man inte komma ifrån att den dåvarande styrande alliansen var helt enig om de direktiv som Kommunstyrelsen då skulle besluta om.

Vi var alla givetvis fullt medvetna om den ytterst prekära situation som väntade kommunen - även oavsett finanskrisens katastrofala uppdykande - och vårt syfte var givetvis att snabbt minska det underskott som vi redan då såg som ett alarmerande hot mot vår skolsituation.

Om inte somliga - kanske fullt adekvat - känt sig frånsprungna och trampade på uppenbarliga ömma tår, försökt mopsa till sig och istället oskickligt målat in sig i ett hörn där ingen annan utväg fanns än att springa till det stora oppositionspartiet, hade kommunens ekonomiska situation idag sett betydligt - om inte ljusare så dock - mindre mörk ut.

Sedan dess vet vi alla vad som hänt.

Den nya tuttifruttialliansen har lyckats segdra lokalutredningen in absurdum p.g.a. sin beslutsångest och allmänna brist på insikt och verklighetsförankring, vilket kostat kommunens skolbarn - och skattebetalare - ytterligare ett drygt års onödiga lokalhyror - ovanpå den oväntade finanskrisen. 

Och som om detta inte var nog har majoriteten dessutom delat ut 10 ofinansierade miljoner till Barn- & Utbildningsnämnden (som man nu till största delen tvingas ta tillbaka).

Är det någon som trots allt kan visa förståelse för det krav den nuvarande oppositionen haft, nämligen att man skulle fullfölja Kommunfullmäktiges beslut om en utredning av ägarförhållandena i SEVAB  med speciell inriktning på KVV (Kraftvärmeverket) så att  kommunens skuldbörda kunde avlastas. Om man hade gjort detta och det hade lett till en annan fördelning av ägarskapet än idag, hade vår kommuns finanser varit betydligt mindre svarta.

Att kommunen idag har ofattbara 2.550.000.000 kronor i skuld är förödande för oss alla.

För två år sedan (december 2007) varnade jag för att om allt kommunen gjorde skulle lånefinansieras skulle kommunens skuld snart vara uppe i 2,6 miljarder. Det är inte långt kvar!

Vaxholms Komun, för att ta ett exempel, ansåg att redan 400 miljoner kronor i kommunal skuld var för mycket och började sälja av tillgångar för att hålla nere de årliga räntekostnaderna som äter upp möjligheterna till aktiv kommunal verksamhet inom kärnområdena.

Strängnäs lånar nya pengar för att kunna betala löpande kostnader - inkl. löner - trots landets högsta skattehöjning!

Ringer det INGA varningsklockor någonstans?

Det finns t.o.m. folk inom majoriteten som fortfar att resa krav på kommunala åtgärder och investeringar om än det ena än det andra.

Så länge ingen inser att kommunen MÅSTE - för sin överlevnad - svälja stoltheten och börja realisera tillgångar kan ingen med något vett i skallen ställa något annat krav än på nuvarande majoritetens avgång.

(Läs också vad Margit Urtegård, Dag Bremberg och Maria von Beetzen skriver om miljonrullning och brutalbudgetar.)

Kommentarer
Postat av: Maria von Beetzen

Mycket bra och skarpt inlägg Mats ! Håler helt med dig ! Maria

2009-03-23 @ 06:11:16
URL: http://mariavonbeetzen.se/blogg
Postat av: Anonym

Mats, kan hålla med om en hel del, även om det är svårt och kanske onödigt att nu fördela skuldbördan. Blir förvånad över detta:"Vi var alla givetvis fullt medvetna om den ytterst prekära situation som väntade kommunen."Då syftar du väl bara på att ni hade fått siffror fr kommunchefen som pekade på sjunkande elevantal i grundskolan, delvis beroende på etablering av fler friskolor."Alla" var knappast medvetna, definitivt inte kommunalrådet, om vilka kostnader som väntade för det alldeles för stora och påkostade gymnasiebygget. Då skulle nån ha ringt i varningsklockan för länge sen...

Nåja, det är historia, nu gäller det att agera snabbt och beslutsamt för att täppa till det svarta Campushålet.

2009-03-23 @ 12:05:42
Postat av: Anders Hellmark

Hej Mats läser din blogg mycket intressant, för mig så är det lena rama ANKDAMMEN i kommunen och dess politiker. Hur kan det komma sig att Campushålet kostade så mycket att ingen säger ingen kunde räkna att det kommer att kosta så mycket. Vem bär ansvaret.

Jag har några frågor: Behöver vi i kommunen 3 kom.råd

Och vem har det yttersta ansvaret, Nu skyller alla

på alla.Rena ankdammen. Eller som Du säger Tuttifrutti alliansen, man tar sig för pannan

var finns förnuftet.

På 60talet för förtio år sedan var jag politisk

arbetande i då Kafjärdens kommun innan den blev

införlivad i Eskilstuna kommun.

Då i budget arbetet så var en kapital budget för

investeringar kommande och en budget för kommunens

drift av skolor,ålderdomshem,frtid hälsovård,

byggplanering,med mer. Då fanns ALLTID ett sunt förnuft i kommenens beslut, vilket inte NU 45år senare inte fungerar hur kan detta komma sig

kan man fundera över. Är det så att konsulter måste vara med innan besluten fattas och dito utredningar

detta måste ju kosta oerhörda pengar för kommunen

internet. En fråga tillsist Varför måste en rektor

inom skolan räkna hyrespengar vad skolan kostar

kommun detta medför att rektors arbetsuppgifter

ligger mer på det adm.planet en att vara elever

och lärare bejälplig i undervisningen.

Detta kan INTE gagna elevernas utbildning i skolan.

Tillsist var är Vi på väg.

Hälsningar Anders fd liberal

2009-03-23 @ 20:03:12
Postat av: Catarina Hellmark-Eriksson

Hej Mats!Tror inte att det hjälper med ännu en avgång.

Men det skulle helt klart vara till fördel om man körde på ett gemensamt dubbelspår tillsammans för Strängnäs bästa, med en öppning för mycket nytänkande utan tanke på vems makt eller vad eller vems fel. Konkreta åtgärder på bred front, att vända på varje sten i hagen är inte helt fel. Tror att detta är den ända möjligheten när man kommit till tunnelns slut, Att då börja sparka hej vilt brukar man bara bli trött av, sen blir allt mörkt och många svimmar kanske av syrebrist.

Så det är bara till att kavla upp ärmarna och gräva sig ut ur skiten så att ljuset kommer åter, men det kan ta tid att köra bort alla massor som stod i vägen för den fortsatta utbyggnaden av dubbelspåret. Så att fler kan hitta tillbaka till den rätta vägen mot ett Strängnäs där det finns möjligheter.Så ett dubbelspår redan nu är inte fel.

Alla röda och gröna avgångar är inte alltid ok att välja det vet vi som nu åker i tåget.

Det är nu bara till att bromsa tåget och byta håll.Tut tut!

2009-03-23 @ 20:07:56
URL: http://mariefredsbloggen.blogspot.com
Postat av: Mats Werner

Hej Anders och Cattis!Jag tror dessvärre inte på ett lok med två hastighetsreglage. Det tåget kommer inte att röra sig ur fläcken. Och det var ju nästan så det var också i förra majoriteten när somliga hellre vevade på bromsen.Här finns för många synsätt som ligger för långt ifrån varandra för att man ska kunna få till en gemensam syn på bästa lösningen.Betr. fler kommunalråd. Njae, inte BEHÖVS det tre kommunalråd. Men om det fungerar inom tuttifruttialliansen som det gjorde för fyrpartialliansen under förförra mandatperioden så tror jag ändå - om jag ska vara ärlig - att de extra två kommunalråden nu inte är helt fel.Det interna alliansarbetet fungerade oerhört mycket bättre när alliansen bestod av fyra jämbördiga parter, manifesterat genom de fyra råden, än vad det gjorde med ett stort parti med Kommunalrådspost och fyra "vagnar" som bara skulle hänga med "på tåget". Så gick det som det gick......

2009-03-23 @ 22:49:44
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Hans Noreen

På tal om tåg är det kanske

dax att dra i nödbromsen och starta om med ett nytt lok.Det kan inte bli värre..........

2009-03-23 @ 23:37:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0