Hej Mats!



Här kommer lite info..

15:28 | måndag 9 mars 2009

Föräldranätverk oroliga för nedskärningar

Strängnäs föräldranätverk är oroligt för ytterligare nedskärningar i Mariefred och Stallarholmen eftersom ytterligare 60 miljoner ska sparas. Nätverket oroar sig bland annat oroligt för att barngruppernas storlek ska öka och personaltätheten ska minska.



Skolinspektionen, som granskar kommunen efter elva anmälningar om brister i förskolan, vill ha svar från kommunen vad den gjort åt dem. Föräldrarna hävdar att kommunen inte gjort någon pedagogisk konsekvensutredning innan nedskärningarna i verksamheten gjordes förra året. http://www.sr.se/sormland/nyheter/artikel.asp?artikel=2686857



Med vänlig hälsning Blåslampan!

Jag tror inte att någon sektor inom den kommunala verksamheten kan klara sig från nedskärningar. Vi talar om 29 miljoner back i år, 67 miljoner back 2010 och 86 miljoner 2011. Med Sveriges högsta skattehöjning redan intecknad och en låneskuld som tangerar 2-miljardersstrecket och inte visar tecken på att avta, har jag i dagsläget väldigt svårt att se hur vår kommun ska kunna komma ifrån en tvångsförvaltningssituation.



Om vi hade sett till att samla i ladorna, om vi hade sålt av tillgångar och amorterat på våra lån när vi ännu hade ett handlingsutrymme. Kort sagt om vi hade gjort som vi och moderaterna tjatat om, så hade dagens situation förvisso fortfarande varit allvarlig (de sjunkande skatteintäkterna är svåra att förutse) men lång ifrån lika katastrofal som den är nu.



Jag tror alla är överens om att det är kärnverksamheterna och i all synnerhet barnen som är "prio ett", men att tro att man helt skulle kunna undgå att bidra vore naivt. Ikväll föreslogs t.ex. slopande av maxtaxan och införande av ett utnyttjanderelaterat taxesystem istället.

3 Sixteen Skullman:

Håller med dig!

Debatt blev det inte mycket av. Mest monologer, hade gärna hört några svar på de indirekta frågor Jens fick, men han kanske inte förstod.

Bra inlägg av Helen. Bort med maxtaxan och gärna ett nyttjanderelaterat system i stället.