"Vi har inga pengar!"

Det var en rätt så hisnande replik som kommunens t.f. ekonomichef fällde vid dagens kommunstyrelsesammanträde apropås det hastigt tillförda extraärendet om höjning av kommunens kreditlimit från 150 miljoner till 250 miljoner.

Det var nog fler än jag som studsade när hon på Kommunchefens uppmaning ombads att kommentera läget och begäran att få höja limiten.

Att inte alla förstår det här med soliditetsbegreppet och den totala skuldsättningens effekter är kanske begripligt men det är märkligt att man ska behöva höra av en av kommunens mest erfarna politiker att "det är bara pengar som ska rulla runt"!

Kommunens totala låneskuld är nu uppe i svindlande 1.635.000.000:-!  Drygt 1,6 MILJARDER!

Och än har vi inte sett slutet. Såväl kommunen själv som dess bolag står inför stora investeringar som - om man fortsätter att lånefinansiera allt - kommer att plussa på låneskulden uppåt de 2,6 miljarder som jag varnade för redan i december 2006. Den här gången avses den höjda kreditlimiten dessutom inte ens att användas till investeringar utan till löpande kostnader !

Vaxholms Kommun som förvisso är mindre än vår har en skuld på 400 miljoner och fasar för den. F.n. ska man sälja av tillgångar för att kunna minska sin skuld. Så icke Strängnäs. Här ser man inga problem med en stor skuldsättning.

Det är ju bara pengar som ska rulla runt!

Skrämmande.

Kommentarer
Postat av: Kerstin Svenssonin Svensson

Hej Mats!

Jag har just läst om den höjda kreditlimiten. Skrämmande! Både det faktum att det gått så långt samt yttrandet från en ledamot i KS. Jag är tacksam att du inte nämnde något namn för då hade det varit färdigbloggat i Strängnäs.

Min son frågade mig vid ett tillfälle om alla i Strängnäs kommun visste hur stor skuld dom egentligen har utan att ha skrivit under någon lånehandling. Vilken fruktansvärd tanke om det vore så!! 1,6 miljarder.Kerstin

2009-01-12 @ 20:56:42
Postat av: Sixten Skullman

Hej Mats,Det var många kloka ord från dig på dagens KS.Det var en ansenlig rad brister i Gästhamnsavtalet.

Kanske dags att skriva en motion om att införa en tydlig policy med krav om hur kommunens avtal ska se ut! Det börjar bli tjatigt med alla ofullständiga avtal som ibland saknar självklara parametrar, som t.ex en förankring av de stora investeringar (14-20 milj.)som förespeglas i förtexten till avtalet.

Att hävda att frågor inte får ställas i KS p.g.a att så redan skett i den nya majoritetens framtvingade första arbetsutskottsmöte ( som för övrigt antagligen går till historien som ett av det mest misslyckade) är att gå väl långt.Skrämmande är ett lindrigt uttryck för hanteringen av höjningen av kreditlimiten, framkastad i elfte timmen med siffermässigt bristfälligt underlag.Sammantaget förefaller hela tillställningen något ironisk med tanke på den föreläsningen vi fick på förmiddagen ang. kommunens femmiljonersprojekt "Ständiga Förbättringar".Men det är väl "bara pengar som rullar".Sixten

2009-01-12 @ 22:49:30
Postat av: Kerstin Svensson

Först ber jag om ursäkt för min presentation. Det tycks som om jag lagt hela handen på tangentbordet!

Sen blev jag nyfiken på vad Sixten skrev om femmiljonersprojektet "Ständiga förbättringar". Kostar projektet 5 miljoner eller ska projektet ge oss en besparing på 5 miljoner. With this majority you never know.Kerstin

2009-01-12 @ 23:21:43
Postat av: Marie-Louise Forslund Mustaniemi

Hej Mats!

Det låter verkligen skrämmande; "Det är bara pengar som ska rulla runt". Lånar Strängnäs 100 procent till investeringar??

Hälsn Marie-Louise

2009-01-14 @ 13:49:26
URL: http://marie-louisemustaniemi.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0