Den gode Tord!

Den gode Tord Tjernström förnekar sig inte. Så här skriver han nu på sin blogg:

"Min åsikt är sen att frågor inte ska penetreras i bloggar och media förrän det kommer ett förslag till beslut då kan vi föra diskussion i bloggar och media över det vi inte är överens om.
Min förhoppning är att vi i fortsättningen ska kunna ha en dialog mellan opposition och majoritet för att komma fram till breda beslut. Men som det är nu så kan inte jag i förtroende bolla ideer med vem som helst utan att vara rädd för att det kommer ut i bloggsfären.
Jag är den första att beklaga att det är så.
Vad gäller skollokalsutredningen så är det nu fritt fram för åsikter och ideér ."


Men dessa åsikter och idéer kan givetvis inte lämnas på Tords blogg för han har stängt av kommentarsfunktionen.

Det är alldeles tydligt att han inte ens kastat en blick på resultatet av hans egen lilla enkätfråga alldeles till höger om ovanstående text:

(Uppdaterad  17/1)

Att 70% av dem som avgivit en röst i Tords enkät tycker att bloggandet är bra för den demokratiska processen är inget som påverkar socialdemokraten Tord som ännu antagligen lever i den gamla s-världen då HSB bestämde och folket följde.

Att andra hade andra synpunkter var inget man behövde bry sig om.

Och jag frågar mig hur Tord tänker. Vad är det för mening att komma med synpunkter och åsikter nu - när hans eget parti har röstat igenom sitt färdiga förslag i Kommunstyrelsen. "Så här ska det bli!"

För det är ju faktiskt det förslaget KS beslutat om! Inget annat. Däremot har man välvilligt gått med på att också konsekvens-. och ekonomibeskriva även oppositionens förslag men beslutet om vad som ska gälla är fattat i KS. Få se om man vidhåller det i KF.

Isåfall blir ju Tords uppmaning ovan inget annat än ett rent spel för gallerierna. Möjligen kan han lura sina egna men oppositionen går inte på dessa enkla knep det kan jag nog garantera.

Vore det inte bättre att diskussionen sker innan man låst fast sig. Just för att fånga upp idéer och åsikter som måhända - hädiska tanke - kanske rent av är bättre än de egna?

Kommentarer
Postat av: Kerstin Svensson

Hej Mats,

det sägs att i ett land/en världsdel västerut finns en president som snart ska svära eden efter en mycket lyckad valkampanj där bloggandet nyttjades som ett kraftfullt verktyg. Men det är klart att om majoriteten i Strängnäs inte har åsikter och ideér som tål att diskuteras öppet. Ja då är ju inte bloggandet något alternativ. Det vore ju onekligen smartare att föra diskussioner innan förslagen läggs. Vad är det som är så farligt med att få en åsikt kritiserad. Är det prestigen som får sig en törn?Kerstin

2009-01-15 @ 00:22:49
Postat av: Catarina Hellmark-eriksson

Hej Mats!Jag skulle nog inte kalla det för blogg utan snarare en dagbok eller några minnesanteckningar.

Som man kan gå tillbaka och läsa för sin egen skull.

För allas åsikter kanske inte alltid är så kul att få, men det är ju en del av livets givande och tagande vilket på sikt kan vara utvecklande för samhället om det görs på ett bra sätt.

Bloggarna är här för att stanna!

Just som internet var från en del håll bara en modefluga som skulle gå över. Nu gick det inte över och det tackar vi för HURRA!Som jag tolkar röstsiffrorna så borde det vara helt naturligt att ges möjlighet till att också låta folk framföra sina kommentarer och att öppenhet råder till olika infallsvinklar för att lösa vår framtid.

Även delade meningar kan vara utvecklande.

Konflikter skall inte ses som nått skrämmande eller farligt.Ha en skön dagBlåslampekämpen Cattis

2009-01-15 @ 10:14:32
URL: http://mariefredsbloggen.blogspot.com
Postat av: Anonym

He Mats.Det som jag tycker är mest anmärkningsvärt är Tords kommentar: "Vad gäller skollokalsutredningen så är det nu fritt fram för åsikter och ideér ." Jaha så nu har karl, som har spelat Gud på teatern i Åker, bestämt sig för att låta oss få framföra våra åsikter och ideér i skolokalsutredningen?! Vilket land tror han att han bor i? Inte visste jag att s i Sverige har Stalin eller någon annan mörk figur som förebild. Det är väl inte en enskild person eller politikers sak när, hur och var vi diskuterar olika politiska- eller andra frågor!?!Klem

Margit2009-01-15 @ 14:50:38
Postat av: Dag Bremberg

Själva grundidén i vårt demokratiska system är att vi ska ha helt öppna diskusioner innan man tar ställning. Förr kunde man bara ha möten eller skicka förslag på remiss och ev ha utställningar.

Nu har vi en helt annan möjlighet att föra en bred diskussion där alla kan delta, även de som inte kan mötesteknik eller vågar stå i talarstolen.

Några som inte är uppvvuxna med och kanske fostrade i en sluten politisk kultur reagerar negativt. Det är långtifrån bara Tord. Fp är knappast bättre. Se t ex på hur MFN-ordföranden agerat. (Han blev i tisdags rejält förargad och gick till personangrepp bara för att jag påpekade att nämnden borde göra något åt sitt uppdrag att "utveckla medborgarinflytande".

2009-01-15 @ 21:46:01
Postat av: Anonym

Hej Alla bloggisar!Hur har det gått med medborgarinflytandet i Mariefred.

Läs och begrunda.Ett litet glapp anser jag at det är, och mycket tråkigt Dag att alla inte läst på läxan..

Här kommer ett litet utdrag från 2007 års barnboksslut för Strängnäs kommunMariefredsnämnden har under 2007 sänt samtliga nämndskallelser till Ungdomsrådet.

Detta för att Ungdomsrådet skall ges möjlighet att tycka till om de aktuella ärendena.

Inga synpunkter eller frågor från UR har dock inkommit till nämnden eller kontoret

under året. Kontoret ska utvärdera möjligheten att skicka kallelserna också direkt till

Mariefreds skolas elevråd. På detta sätt utvecklas närdemokratin i kommundelen, vilket

är ett av syftena med skapandet av Mariefredsnämnden och dess kontor.

Ungdomsrådet har också haft möjlighet att inkomma med synpunkter och förslag på

flera ärenden som rör Mariefred där Mariefredsnämnden också varit remissinstans, men

där exempelvis Plan- och byggnämnden eller Teknik- och fritidsnämnden har ansvaret.

Ett viktigt exempel på ett sådant ärende är Trafikplanen för Mariefred och Läggesta som

skall ligga till grund för vilken inriktning den framtida utvecklingen av kommundelens

trafikmiljö ska ta.Barn och ungdomar i Mariefred har samma möjligheter som resten av befolkningen att

få ställa frågor och komma med synpunkter och förslag på Mariefredsnämndens

sammanträden. (Alla nämndens sammanträden är öppna för allmänheten och inleds med

en öppen frågestund.) Men i och med att organisationen är så liten möjliggörs kontakt

mellan allmänhet och personal på ett annat sätt än fallet kanske skulle ha varit annars.

Igenkänningsfaktorn är hög och personalen talar dagligen med barn och ungdomar och

det händer att dessa kommer med förslag och synpunkter. Den direkta graden av

inflytande är dock låg, men möjligheterna till inflytande finns ändå i vardagen.Mariefredskontoret avser att under resten av 2008 skicka alla ärenden som rör barn och

unga på remiss till skolans elevråd. På så sätt hoppas kontoret på att få mer respons på

remisserna än vad som är fallet idag när ärendena går till Ungdomsrådet. När

arbetsgruppen för återkoppling av de frågor som kommer upp på Barn- och

ungdomskongressen kommer igång med sin verksamhet kommer också barn och

ungdomar att se resultat av sina förslag, åsikter och synpunkter. På så sätt hoppas

Mariefredsnämnden att man kan nå upp i nivå 7.demokrati/dokument/Barnbokslut2007.pdf" rel="nofollow">http://www.strangnas.se/upload/politikdemokrati/dokument/Barnbokslut2007.pdfTrevlig kväll Cattis

2009-01-15 @ 22:24:04
Postat av: lite tänka till om bloggandet

Hej Mats !

Respektera oliktänkande? Olika värdegrunder?

Också jag är en sådan varelse som inte sätter stort värde till bloggarna. Ändå respekterar jag dom som vill använda dom, det bekymrar mig inte alls.

Så hoppas verkligen att du fortsätter skriva och berätta dina tankar och funderingar.

Men lite bekymrad är jag ibland faktiskt och det är när bloggarna, innehåller slaskigheter på gränsen till snaskigheter. Nedsättande ord är inte trevligt för någon. Redan i skolan lär man ut att alla dom ord som ibland används på avvikande personer, faktiskt i sverige är straffbara. Alltså det finns en klar gräns för var nedsättande omdömen bör sluta. Förtroendeledamöter bör inte vara i närheten av denna gräns, tycker i alla fall inte jag. Och tyvärr Mats tycker jag för stunden att du väljer att lämna anständig saklighet. Han Tord har förhoppningsvis fri rätt att välja om han vill skriva på internet eller inte, utan att vara skyldig att hålla öppet för att andra ska ha rätt att skriva på hans sida. Eller? Fritt land eller?Jag läser dina senare inlägg som använder just kränkningar. HSB är det som hela sverige översatt till "han som bestämmer". Det känns inte värdigt! Eller tidigare då du väljer uttryck som "hör ni det fjärran stöveltrampet?" Det känns ovärdigt!Till sist citerar du att av 15 personer tycker 67% att bloggandet är bra för den demokratiska processen. I gallup gjort just i blogg-miljön.

Som du redan förstått skulle jag aldrig rösta, än mindre sätta sätta så stort värde på bloggandet för vår demokrati. En orsak är just, som du här också själv får känna på, anonymiteten på bloggarna som egentligen inte garanterar någonting. Allstå är galluppen du refererar till utan sakligt värde.Till sist ska du få ett lästips. ST, Åsikter den 22/4 -08 "Demokratin måste se upp med bloggarna", skriven av Mike Florette, retorikkonsult, föreläsare o författare. Tänk till Mats!Varm hälsning o lycka till med fortsatt bloggande!2009-01-16 @ 11:46:17
Postat av: Mats Werner

Hej "Lite tänka till.." och varmt tack för Dina synpunkter. Du har tagit Dig tid och det Du säger tar jag till mig, även om de exempel på "lustigheter" som Du anför nog torde höra till den gängse politiska retoriken. Återigen min käpphäst - "den som sig i leken ger...".Även referensen till enkäten var ju en sådan "kick"! Enkäten har Tord själv lagt ut på sin egen blogg. Det är inget jag hittat någon annanstans utan det är de läsare Tord har på sin blogg som har tyckt till. Och uppenbarligen har han några som tycker som han. Den lilla "returen" var ju verkligen på skoj!Och Tord behöver inte alls ha en blogg. Han kan låta bli överhuvudtaget. Ingen tvingar honom. Men den halvmesyr det blir när han använder bloggen som någon sa, som en enkelriktad megafon gör att man kan ha synpunkter i ett politiskt klimat.Tack också för Din hälsning. Jag tar den ad notam och fortsätter....

2009-01-16 @ 12:30:47
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Lotta Grönblad

Om detta;"Vore det inte bättre att diskussionen sker innan man låst fast sig. Just för att fånga upp idéer och åsikter som måhända - hädiska tanke - kanske rent av är bättre än de egna?"Råder det väl ingen motsättning om? Som jag ser det görs ju detta pga oppositionens förslag också finns med i KS beslut?hälsar Lotta

2009-01-16 @ 19:09:13
URL: http://lotta.grönblad.se
Postat av: lite tänka till om bloggandet

Tack för ditt seriösa svar och dina tankar. I stort håller jag den här gången med i det du skriver. Lite lovade du att ta till dig, det tyder på förnuft! Två saker Mats:

- "den som sig i leken ger..". En föräldrakommentar när barnen flyger ihop så det ryker. Om den verkligen passa för seriös förtroendeman, tveksamt. Snäppet högre anständighet borde förväntas.

- Trots att mycket måste tålas, tror vi är överens, behöver du ta bort inlägget undertecknat "Klem Margit", för att du ska behålla mitt förtroende. Det må klara lovlighet, men inte anständighet.Med hopp om jag kan behålla mitt förtroende!2009-01-16 @ 19:17:15
Postat av: Patrik

Hej Mats !Att du har sånt förtroende för 15 personers tyckande i en enkät ?

Är du en så´n som även tror på Aftonbladets dagliga enkäter. De kan t.ex få fram att 62% av svenska folket skulle rösta på Alliansen.Mvh Patrik

2009-01-16 @ 20:06:55
Postat av: Susanna

Synd att inte alla politiker tar fasta på detta med demokrati i sina bloggar och låter oss vanliga väljare ha synpunkter och åsikter. De missar något väsentligt tycker jag. Man kan inte i sina bloggar skriva om sina egna åsikter i än det ena och än det andra utan att låta oss väljare komma till tals. Det är lite fegt tycker jag.

Från en väljare i Strängnäs Kommun.

2009-01-16 @ 21:41:35
Postat av: Mats Werner

Hej Lotta!

Det finns en väsentlig hake i KS-beslutet: beslutet innebär de facto att det är majoritetens förslag som SKALL genomföras. I den extra attsatsen kom välvilligt lite "kosmetika" in i form av att båda förslagen skall utredas.Med tanke på Din kommentar här, utgår jag från att Du kommer att stödja ett KF-förslag som innebär att valet av slutlig lösning anstår tills utredningens resultat föreligger. Allt annat är ju bara ett spel för gallerierna.

Hälsn.

MATS

2009-01-16 @ 22:25:51
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Mats Werner

Hej igen "Lite tycka..."!

Margits kommentar innehåller vad som måstte betraktas som en fullt legitim politisk metafor för att beskriva en situation där total diktatur råder och som hon i sin kommentar ifrågasätter om den råder inom ett visst parti. Återigen, politiken skulle inte locka till sig några kommentarer, inga politiker, inga åhörare om man var så otillåtande när det gäller retoriken som Du vill vara. En gråtrist politik skulle utgöra dödsstöten för medborgarinflytande och borga för ett rent tjänstemannastyre. Det kanske inte vore fel? Eller?

Hälsn.

MATS

2009-01-16 @ 22:30:17
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Mats Werner

Patrik!Du tycks helt sakna känsla för humor. Och ändå har jag försökt att påpeka detta. Tord har, liksom många andra socialdemokrater valt att använda ett enkätverktyg som deras server har. Det är bara det att Tord hela tiden väljer frågor där svarsmajoriteten så uppenbarligen går hans egna synpunkter emot. Jag tycker det är humor. Och i detta fall alldeles speciellt när han väljer att skriva ett inlägg som går emot bloggidén alldeles bredvid den egna enkäten som talar sitt tydliga språk vare sig det är femton eller 1000 som svarat. Det är 15 personer som besökt en socialdemokratisk blogg. Flertalet torde ändå vara hans egna partikamrater.

2009-01-16 @ 22:34:46
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Margit Urtegård

Hej Mats.Nu är det mera än 20 som har svarat på enkäten:-).Trevlig helg.Klem Margit

2009-01-16 @ 22:57:48
URL: http://www.margiturtegard.blogspot.com
Postat av: Mats Werner

Hej Margit!

Jag uppdaterar!

Klem

MATS

2009-01-17 @ 06:48:55
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Patrik

Mats !Håller med dig om att han verkar vara korkad som lägger ut en enkät som han på förhand borde förstå

kommer att resultera i ett negatit svar för hans egen del. De som bloggar eller läser bloggar är väl relativt eniga om att bloggandet stärker den demokratiska processen. Däremot behöver ju inte komplicerade kommunala ärenden läcka ut i bloggosfären innan de diskuterats i sitt rätta forum.

Blir svårt för majoriteten att öppet bolla frågor med er i oppositionen om de måste vara rädda för att ni genast läcker ut allt på era bloggar.//Patrik

2009-01-17 @ 16:13:13
Postat av: "Lite tycka..."!

Hej Mats !

Sätter fint pris på dine gode svar. Trots allt synes vi överens i mycket. Jag håller också helt med dig om behovet av mycket luft åt både sidor och himmel i tankar som yttras. Att du känner nivån från "Klem Margit" som rimlig får du inte mitt stöd till. Att du släpper igenom jämförelser med dagens förtroendemän och nazist-tidens gäng känns trist.Hilsen!

2009-01-17 @ 17:19:52
Postat av: Patrik

Hej Mats !Du har inte uppdaterat procenten på en vecka.Undrar varför ?Mvh Patrik

2009-01-23 @ 20:14:05
Postat av: Mats Werner

Mycket enkelt Patrik!Vad ska jag titta in på Tords hemsida för? Han har ju inte skrivit något nytt! Isåfall skulle jag fått veta det. Och enkäten är lika ointressant nu som den var från början, som Du mycket riktigt påpekade själv.

2009-01-23 @ 22:40:39
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Patrik

Tack Mats !Äntligen är vi överens om något. Puh.Mvh Patrik

2009-01-24 @ 09:36:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0