Konsertscen på Visholmen?

I projektet att göra Visholmen till en grön kulturoas ingick tidigt tanken på en stor konsertsal. Någon sådan finns inte utmed hela södra Mälarsidan. Antroposofernas fantastiska anläggning i Järna är väl den närmaste.

Det finns behov av en sådan och kombinationen med en möjlig hitflytt av Sveriges Jazzmuseum vore naturligtvis inte bara en god tanke utan framförallt en ekonomiskt bärkraftig tanke.

I det detaljplaneprogram som nu går ut på samråd finns en stor utomhusscen inritad liksom en hotellanläggning. Denna är också nödvändig för att få en ekonomisk bärkraft i hela projektet. Tanken är att hotellet ska stå för själva konsertsalen som ska kunna byggas som kongresshall.

Att ta upp yta för såväl en kongresshall som en utomhusaréna känns onödigt när man kan kombinera. Låt oss ta en titt på Jay Pritzker Pavillion i Chicagos Millenium Park, ritad av arkitekten Frank Gehry.


Jay Pritzker Pavilion i Chicagos Millennium Park

Detta är en utomhusaréna med en fullt och professionellt utrustad scen som när den inte är i bruk döljs bakom en järnridå. Framför den och delvis under tak finns 4000 fasta platser. Därbakom ytterligare runt 7000 platser på en jättelik gräsmatta.
Över alltihop väver sig ett nätverk av rör som stöder den enastående ljudanläggning som ger en akustik fullt i klass med en inomhushall.

Givetvis är det inte en motsvarande anläggning jag vill se i Strängnäs, men idén med en fast del - en inomhusscen med fast salong, vars bakre vägg kan dras undan och möjliggöra utomhussittning under sommartiden skulle ge en platsbesparande kombination.

Kan man sedan kika på hur man löst kombinationen av salongssittning med en bankettsal i Conventum i Örebro finns möjligheten att på liten yta kunna få till en tip-top-anläggning för större evenemang. Och som grädde på moset - Jazzmuseet!

Hittar vi den entreprenören?

Kommentarer
Postat av: Hans Noreen

På något sett känns det som du har missat vad som hände med hotel O´Henry och dess mässhall.

Vad får det att tro att detta projekt med fyrtorn skulle ha en framtid?

2009-02-22 @ 18:36:08
Postat av: Mats Werner

Nej, Hasse! Inte missade jag det! Tvärtom!Men kommunen har bestämt att det ska ske vissa t.o.m. preciserade saker på Visholmen.Det är då kommunens uppgift att fullfölja detta och förbereda för andra utomstående att förverkliga dessa planer.Finns det ingen som vill. A la bonheur - så blir det heller ingen upprustad badplats, ingen utomhusbassäng eller caféverksamhet och då får vi väl finna oss i det, men det är varken Din eller min sak att tala om för fristående företagare - vare sig de heter Henry Dorch eller något annat med marin anknytning - vad som har en framtid eller ej för guskelov kan vi som politiker inte ett smack om sådana saker, eller hur, Hasse!

2009-02-22 @ 23:31:25
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Hans Noreen

Vadå ,kommunen har bestämt preciserade saker på Visholmen.Det får du förklara.

Finns inget beslut om vissa saker som jag har sett eller hört.Men jag kan ju ha missat detta.

Vad jag har förstått finns det inget poltisk vilja att bygga något hotel på Visholmen.

Förvaltningen jobbar ju nu fram ett detaljeplaneförslag(på vems uppdrag?) som underlag för de folkvalda att ta ställning till och yttra sig över. De är vad som låter bekant för mig.

Om det finns någon hemlig agenda där det är utlovat att Promarina skall få bygga hotel vore det lämpligt att strängnäsborna fick veta detta.Heller hur?

2009-02-23 @ 00:28:31
Postat av: Mats Werner

Detaljplanepogrammet styrs av de instruktioner förvaltningen fått av KS och Planberedningen. När ärendet skickades tillbaka från KS var det med rätt så distinkta åsikter om vad som borde finnas där. Måhända fanns i det läget inget hotell med i bilden. Istället sneglade man den gången mer på bostäder. När det blev inaktuellt var det väl vår kreativa förvaltning som gjorde vad de skulle, nämligen kom med kreativa förslag om vad som istället skulle kunna tänkas betala för de "satsningar" som är så populära. Att göra en massa saker i den här kommunen utan att ha ett korvöre att betala med har vi ju fått vänja oss vid, eller hur?Och vill vi ha en bra konsertanläggning så lär det kosta en slant - som Strängnäs kommun inte har!

2009-02-23 @ 00:33:52
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Hans Noreen

På kommunala sastningar är Larslundahage ett bra exempel.Den sastningen lär kosta 90 miljoner när anläggningen är klar.Pratar vi korvören?

För att rusta upp badet och bygga en utomhusscen och fylla det gamla vattenverket med något intressant. Till detta behöver kommunen knappast någon extra hjälp från Promarina eller någon annan extern finasiär. Fem miljoner från Larslundahage projektet räcker bra till en början.Persson och Steneskog kanske är två lokala företager som kan hjäpa till med lite pengar till bygget.Vem vet om man inte frågar.

2009-02-23 @ 10:13:22
Postat av: Dag Bremberg

Jag anser att Hans har kloka invändningar. Varför måste vi göra om misstagen med monumentala projekt till oskattbara kostnader?

Om vi slutligt sätter punkt för Henry-äventyret genom att riva Mälarforum, varför då genast börja med att bygga ny samlingssal och hotell?

Hur starkt är behovet av en konsertscen? Går det inte att kombinera med annan samlingssal? Vilken är den ideala platsen? Vad får det kosta i investering resp drift?

För Mats, ärligt talat, inte tror väl du att det går att få något företag att ta på sig alla kostnader? Den läxan borde väl ha lärts in i den här kommunen.

2009-02-23 @ 15:23:18
Postat av: Mats Werner

Hasse!Promarina eller ej. Det vet jag verkligen inte något om. Bara anar.Däremot ser jag absolut behovet av någonting kommersiellt för att området inte ska bli bara ett fortsatt tillhåll för ölpimplare och lodisar. För att resurser ska kunna tillskapas för att bygga den utomhusscen Du motionerat om själv (fast Du inte fick). För att rusta badet m.m. Kort sagt för att tillföra något lockande till platsen.Det Du pratar om är bara samma ryggmärgsmotstånd som det som organiserades mot byggande i t.ex. Sundby Backe (Engelska parken). En plats som inte en människa brytt sig om förrän ägaren ville bygga en rad villor i utkanten. Då blev plötsligt denna - visserligen vackra men ändock - vanliga skogsbacke ett unikum. Det var ingen hejd på de märkliga fågelarter som plötsligt uppträdde där, eller de oerhört enastående fornlämningar som fanns i närheten av den tänkta byggplatsen. Nej, Hasse! I mina öron krävs bättre argumentation än den Du för.Larslunda lär inte kosta bara 90 miljoner. Lilla nya IP i Mariefred kommer enligt de senaste bedömningarna att kosta långt mer än de 63 miljoner man får in för nuvarande marken. vad får Dig då att tro att några 90 miljoner skulle räcka till Larslunda som dessutom har ett par stora inomhushallar inplanerade. Det är ett illusionstrick att tro att det kommer att bli något där utan att man också bygger bostäder på området.Det är dags att politiker i allmänhet vaknar upp i den här kommunen och slutar att tro att lösningen på allt elände heter nya lån.Kommunen är inte den enda enheten som står inför stora lånebehov den närmaste tioårsperioden. SEVAB har fortsatta jätteinvesteringar att göra i nedgrävning av nät m.m. SFAB har stora fastighetsinvesteringar. Skattehöjarinstrumentet är uttömt. Inse realiteter! Vi kan inte fortsätta att få vad vi vill utan att också betala något för det vi vill ha. Så dj-a enkelt är det Hasse!

2009-02-24 @ 00:36:54
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Mats Werner

Dag!Vem gör om något misstag? Vad jag vet har än så länge inga kommunala skattepengar använts för vare sig gamla O'Henrys eller Mälarforum. Vare sig i historisk eller i nutid.I såväl det fallet som den anläggning som är aktuell för Visholmen talar vi om utomstående kapital som riskeras - inte skattepengar. Det är liksom vitsen och också just det som KS-motiveringen talar om: "I arbetet med det framtida Visholmen ska särskilt beaktas möjligheterna

till partnerskap med näringslivet, sponsorinsatser eller andra former av

extern finansiering, utan att fördenskull områdets och anläggningarnas

tillgänglighet och karaktär av offentlig plats och verksamhet får

förändras."Jag propagerar starkt för att den anläggning som blir till här förr eller senare, ska byggas på ett så flexibelt sätt att den kan användas på ett optimalt sätt utan att göra avkall på god akustik m.m. Om det hade varit fråga om en kommunal anläggning hade givetvis ett av kraven varit att den kunde användas som sessionssal för fullmäktige också. Det lär dock inte bli aktuellt.Liveframträdanden av artister av allehanda slag lär i framtiden bli allt vanligare. Särskilt med tanke på att dessa lär inse nödvändigheten att faktiskt jobba lite när de inte längre kan leva på intäkter av obefintlig CD-försäljning etc. En konsertscen - optimalt som en kombination med Jazzens Museums verksamhet kommer det att finnas ett stort behov av.

2009-02-24 @ 00:46:56
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Dag Bremberg

Med misstag syftar jag just på den naiva tron på att göra smarta fastighetsaffärer, som Campus, Thomasgymnasiet och ombyggnadsprojekt som Västerviken, Mariefredsskolan, Rådhustorget... Miljonerna rullar okontrollerat. Och vi har ingen ny i kommunuset som skulle kunna sköta såna projekt nämnvärt bättre.

"Partnerskap" innebär inte att kommunen slipper betala. Läxan är att det tillkommer en massa kostnader, som skattebetalarna får stå för. Det kommer gälla såväl hamnarna som Visholmen, nya vägen gm Hammaren, nya IP, Larslunda osv...

En ny scen är iofs en idé som jag personligen gillar, men låt oss inte göra om misstaget att fatta beslut utan ordentliga kalkyler och avtal!

2009-02-25 @ 15:59:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0