Rätt eller orätt - eller Hembränningen i Vintrosa!

Hittar fler roliga urklipp från Örebro-Kurirens spalt från tinget. Den här gången daterat den 22 oktober 1924. Från Glanshammars och Örebro häradsrätt.

Arbetaren Axel Leonard Lantz i Vintros har åtalats för olovlig brännvinstillverkning, var på nytt inkallad till tinget liksom fem vittnen av vilka en fru berättade, att hon "vid ett tillfälle bjudits på hembränt hos Lantz. Samtidigt hade hon uppmärksammat ett kärl med 6 liter jäsning stå på kakelungsfrisen".

Ett annat vittne hade strax före Landsfiskalens besök hos Lantz sett hur dennes hustru gömt en nära 50 cm stor plåtburk som senare grävdes ner i vedstacken. Samma vittne hade vid besöket hos Lantz (då han varnat för landsfiskalens nära ankomst) fått i uppdrag av Lantz dotter att bära bort ett paket med flaskor "vars innehåll givit vid handen att vara någon vätska"!

Ett par andra vittnen hade besökt den dansbana där Lantz hade hand om serveringen. "Därvid hade det ena vittnet iakttagit att en del av de läskedrycksflaskor, som Lantz försålde, saknade etiketter. Dock kunde vittnet inte säga om folket vid dansbanan blivit berusade genom att de druckit av Lantz läskedrycker".

Lantz bestred att någon skulle blivit berusad av hans dricka och  försvarade sig med att etiketterna fallit av då han kylt flaskorna i vattenbaljan och att hustrun skulle ha bjudit ett av vittnena på en nubbe ansåg Lantz vara en ren lögn.

Lantz erkände dock att han "tillvärkat 1/2 liter" men anhöll om mildast möjliga dom på grund av ekonomiska bekymmer.

Själva utslaget får vi leva i ovisshet om! Hoppas att Pappa var mild i sin bedömning....

Men som sagt, brott mot staten och dess uppbördsförordningar ansågs ju som betydligt mycket grövre än om man slog till en medmänniska.

Vid samma tingstillfälle dömdes tre personer för "misshandel" "uppsåtlig misshandel" och "våldsamt motstånd" till vardera 15 kronor medan en stackars diversehandlare från Vintrosa (Lantz igen?) dömdes för olaga pilsnerförsäljning med 30 kronor  och för brott mot hälsovårdsstadgan med 20 kronor och för brott mot förordningen om mått och vikter med 15 kronor!

Är det inte lite snett?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0