4

Känns tongångarna igen?

Maths O Sundquist heter en norrländsk affärsman som med de bästa avsikter byggt ett företagsimperium i norra Sverige. Som gett jobb och sysselsättning åt många männsiskor. Som betalar sina räntor,amorteringar och leverantörsfakturor och som sköter sina skatter. På alla sätt en respektabel affärsman.

Men i någons ögon har han blivit lite stor. Kanske uttalat sig lite kaxigt. Det räcker för att någon liten banktjänsteman som inte blivit bjuden på det stora kalaset ska börja dra i trådar.

Sundquist må vara hårt belånad. Men en oberoende värdering tycks ju ha gett vid handen att hans tillgångar fortfarande är värda mer än hans skulder. Och därför borde varje seriös bank som vill bygga långsiktiga relationer stötta och hjälpa istället för att hota och stjälpa.

Men likt så många före Sundquist, finns hos hans bankförbindelser folk som ser nya möjligheter för sig själva och som hellre stjälper än hjälper.

Så man startar en process som otvetydigt kommer att leda fram till en stor konkurs. Det kommer antagligen att vara "den största" och den kommer att sluta med att ett stort antal konkursförvaltare gör sig grova förtjänster under flera år för att till slut lämna ifrån sig en berättelse över de slumputförsäljningar man gjort och som lämnat ett stort underskott i boet.

Sundquist lämnas med en jätteskuld som förföljer honom resten av livet. Advokaterna som handhaft konkursen visar stora vinster och ett antal banknärstående företag har för småmynt kunnat gama till sig godbitarna ur Sundquists forna imperium.

Känns det igen?

Jovisst! Så gick det till när Ivar Kreuger tvangs in i en återvändsgränd där på den tiden inget annat än självmordet återstod.

Så gick det till när tycoonen Axel Wenner-Grens livsverk slog till spillror.

Så gick det till när Finansmannen Eric Penser fick en krona för sitt företag .

Så gick det till när byggmästaren Lars Gullstedts livsverk slogs i spillror.

Alltid har bankerna eller närstående investmentbolag efteråt kunnat kontrollera industriella pärlor som SKF, Boliden, Elektrolux.

Det verkar vara dags igen
1 bloggfånen:

Hur kan det bli en "stor konkurs" ?

Du säger ju att hans tillgångar är värda mer

än hans skulder.

Det är mycket enkelt min gode Fåne!



En konkursförvaltare har till uppgift att så snabbt som möjligt avveckla ett konkursbo. Det innebär oftast att tillgångar realiseras snabbt och urskiljningslöst då man inte lägger ner någon särskild möda på att försöka maximera intäkten. Du kan jämföra priserna på begagnade bilar i handeln med de priser som man kan få betala vid en försäljning via kronofogden. Om Du har köpt hos fogden eller Kvarndammen e.dyl. tror jag att Du instsämmer i att Du gjort ett kap, eller?



Det innebär att konkursboet vid en snabb försäljning sällan får in "verkliga" värdet av de tillgångar som finns. Ett värde man fått ut om avvecklingen skett under s.k. ordnade former. Vilket är vad Sundqvist begärt.



Det är knappast någon som tror att en avveckling av Erik Pensers tillgångar i form av hela Nobel Industrier m.m. endast inbringat en krona. Gör Du?



Det är knappast någon som tror att Kreugers tillgångar i form av SKF, Boliden m.m. realiserades till sitt fulla värde. Tror Du?



Det går att läsa i Lars Gullstedts bok "När banken tog för sig" hur man gick tillväga den gången. I backspegeln har man också kunnat konstatera att det faktiskt inte fanns någon reell grund för konkursen. I det fallet var det en ren hämndaktion. I andra fall kan det vara panikåtgårder.



Men inte i något av de uppräknade fallen kan man vara säker på att det fanns faktiska skäl för en konkurs.



I Gullstedts fall kan man som exempel visa på försäljningen av hans hem på Gripsnäs. Det fanns ett seriöst och fullt finansierat bud på 14 miljoner för husen, men konkursförvaltaren sålde ändå för 8 miljoner till en annan person eftersom banken vägrade att låta förvaltaren sälja till en Gullstedt närstående. Man valde således hellre att få en lägre skuldtäckning. Knappast en rimlig åtgärd av en konkursförvaltare, men det är vad som skedde.

3 bloggfånen:

Vilket intresse att försvara kapitalister

som inte kan förvalta sitt pund väl.



Tror ändå att konkursförvaltarens uppdrag

är lite väl enkelt beskrivet av dig.

Ser han att bolaget är livsdugligt så

begär han en omrekonstruktion.

När Du har i huvudsak EN stor borgenär i form av en bank som också begär någon i konkurs, så ser de också till att få den konkursförvaltare de önskar. Följaktligen styr de den löpande processen.



Det kan Du även själv göra om Du sätter Dig själv i konkurs. Du föreslår en konkursförvaltare som är vidtalad redan vid konkursansökan och vederbörande blir då utsedd utan några frågor. Det är först om staten vill gå in och skydda skatteskulder som förvaltaren kan få synpunkter han måste ta hänsyn till. I övrigt tutar och kör de efter uppdragsgivarens önskemål. Så går det till i den stora världen, Käre Bloggfåne.