Carl Larsson - unika etsningar


"Modell på stol/Nakenstudie"   H&H  nr 112    Neergaard  nr 1678

Etsningen ovan utförde Carl Larsson 1916. Den baserades på en oljekritteckning han gjort där modellen dock saknar "hattskrållan" på huvudet utan  har håret bart och lått uppsatt.

När han arbetade med etsningen hade modellen heller ingen hatt. Det första avdraget han gjorde av den färdiga plåten där hatten alltså saknas är känt i ett enda exemplar (Neergaard nr 1677) och avdraget bär en dedikation till dåvarande chefredaktören för DN, Beyron Carlsson.

Vid något senare tillfälle, men innan han dog 1919, kom Carl Larsson uppenbarligen på idén med hatten och kompletterade plåten. Den färdiga upplagan trycktes inte förrän efter konstnärens död och dödsbosignerades då "KL" (Karin Larsson).

Jag vore mycket intresserad av att få veta på vilken vägg den unika etsningen utan hatten hänger idag. Har någon sett den så hör av Er.


"Teresa Vitti" etsning av Carl Larsson 1888-89.  H&H nr 11  Neergaard nr 377

"Teresa Vitti" är en etsning som Carl Larsson arbetade med 1888-89 i Paris. Den är känd i två upplagor och räknas bland Carl Larssons bästa grafiska verk. Den finns dessutom i ett unik mellanstadium, känt i ett exemplar (se bild), signerad "C.L." och märkt "R.R."

Även denna etsnings vidare öden är jag intresserad av. Hör av er den som vet något.

Kommentarer
Postat av: Dag Bremberg

Har ingen CL hemma, tyvärr, men var i lördags på Nationalmuseum. Fantastiskt med de målningar han gjorde där i entréhuset. Och så kul med Midvinterblot!

2009-02-02 @ 10:48:41
Postat av: Mats Werner

Javisst är de fina! Och kul att Du gillar "Midvinterblot". Antar att Du känner till vilket motstånd den målningen haft innan den kom på plats. Och fortfarande finns det folk som rynkar på näsan åt denna storståtliga bild. Var själv hårt engagerad när den äntligen kom på plats.

Waldermarsudde har snart vernissage på en stor Carl Larsson-utställning. Missa inte den!

Hälsningar

MATS

2009-02-02 @ 18:21:40
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: Dag Bremberg

Jo, jag känner till striden om Midvinterblot. Så kul när kulturyttringar inte blir som man tänkt. Berätta mer om din roll!

2009-02-02 @ 22:21:45
Postat av: Lars Mundt-Petersen

Hej,

jo "Modell på stol" utan hatt såg jag i sommar på grafikutställningen på Tjolöholms slott. Studsade till när jag såg den. Har själv ett ex med hatt och kände inte till att det fanns ett avdrag utan. Ej heller "Hjert och Hjert" nämner något. På utställning visades 68st etsningar av CL, alla från Eskiltunas konstmuseum. Verken kommer från CL:s dotter Suzanne. Mycket bra utställning med många "svåra" etsningar. Hälsngar Lars

2009-03-14 @ 15:30:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0