Tomten hinner visst!TT (Tidningarnas Telegrambyrå) skrev nyligen en nyhetsnotis som spreds i varenda svensk dagstidning där man hävdade att forskare räknat ut att det var en omöjlighet att Tomten skulle kunna hinna med att dela ut alla klappar i tid till alla barn. Och man stödde sig på vetenskapliga uträkningar om antal paket och deras vikt och antal barn etc.

Men snälla nå'n! Detta är ju rena nyset!


Det vet ju en ettåring att för det första, så börjar Tomten med de barn som bor i länder som delar ut klappar på själva Julafton. Därefter far han till alla anglosachsiska länder där klapparna kommer genom skorstenen ner i strumpor på Juldagen.

Sedan har TT glömt att de ortodoxa länderna firar inte förrän den 28 december och åter andra länder låter firandet sammanfalla med nyårsfirandet. Tomten får alltså ett par vilodagar här och där.

I många av de anglosachsiska länderna ska man dessutom ha i åtanke att här syns inte Tomten till själv utan blott spåren av hans framfart i skorstenarna och strumporna. Där passar Tomten givetvis på att låta sina nissar ta hand om en hel del av utdelandet.

Ytterligare en aspekt som TT helt utelämnat men som är av avgörande betydelse för hur Tomten klarar av sitt jobb, nämligen att han redan för mycket länge sedan blev en hejare på planering och på lean production och "just-in-time-leveranser". Att aldrig ha ett stort lager av julklappar utan att ständigt ha precis det som behövs under det närmaste dygnet rullande i långtradare från SantaLogistics.

Det är ju inte så som Disney gärna vill framställa Tomten att han fyller sin stora säck med alla jordens klappar på en gång och far iväg! Det skulle de stackars dragdjuren aldrig klara ens som luftburna.

Nej, i själva verket är utdelandet en logistisk höjdare! Med hjälp av just "just-in-time"-leveranser, fylls säcken i luften av Santairs stora 747a med hjälp av specialslang vid strategiska platser så att just det utdelningsmål som står närmast på resplanen får "sina" klappar nertankade i säcken. På så sätt slipper Tomten ha hela vikten med sig utan får det hela "just in time".

Alltså! Var lugna! Tomten hinner!

Kommentarer
Postat av: Anders

Hejsan och God jul Gott nytt år tack för dina bloggar under året. Nu är det Jul och tomten har redan kommit till Västra Ekeby på stallskullen och om Vi inte sertill djuren nu inför jul, så kan han

verkligen ställa till det för oss.

Tro det en juldags morgon så gick inte dörren till gödselhögen att öppna ?? Utanför dörren så är gödselkärran låst dörren med handtagen var nedstuckna i gödselhögen och

kärran låst mot dörren. Detta är SANT.

Ha det god jul Gott Nytt År.

Anders och MarieLouise

2009-12-22 @ 19:25:10
Postat av: Ebbe Ollman

Väldigt bra practical joke det där med gödsekärran! Fick vuxna människor att tro på gårdstomten igen: han kände sig väl lite bortglömd.

2009-12-23 @ 08:35:43
Postat av: Kerstin Svensson

Tack för redogörelsen om tomtens irrfärder. Nu kan jag lugna mina barn och barnbarn.

God Jul önskar jag dig och din familj!kerstinsv

2009-12-24 @ 12:36:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0