Halsoval?

Förvirringen hos Landstinget Sormland tycks total!

Om 24 dagar (tror jag!) ska jag ha anmält om jag vill ha annan vårdcentral än den jag är listad på idag. Jag utgår då från att en många år gammal (och nästan lika många år oanvänd) listning hos en familjeläkare i Eskilstuna är den som formellt fortfarande gäller.

Vi har fått två nya privata vårdcentraler att välja mellan här i Strängnäs kommundel! Hurra!

Ett tag hette det att det var två men att en tredje missat att anmäla sig i tid. Nu verkar det som om den tredje kommit med i valet men att någon annan fallit ifrån för det är fortfarande bara två?

De handlingar som kom förra veckan från Landstinget säger att den ena av dessa två ligger i P10-området och heter "S:T Thomas" och att den andra heter "Kyrkbacken" och är den gamla Företagshälsovården (som hade anmält sig försent).

När man söker på dessa båda på hitta.se och eniro.se kan man finna "Kyrkbacken" men bara med ett antal telefonnummer. Ingen hemsida finns och inga trycksaker kan rekvireras.

Den andra - "S:T Thomas" - kan överhuvudtaget inte återfinnas på vare sig hitta eller eniro. Inga telefonnummer. Ingenting!

Någonstans i en tidning i slutet av förra veckan fick jag ögonen på en annons för "Familjedoktorerna" som skulle vara en ny vårdcentral i Strängnäs, belägen i gamla Thomasgymnasiets lokaler. Är det den tredje? Tyvärr rev jag inte ut annonsen och sedan försvann tidningen så jag har inte kunnat följa upp annonsen.

Idag vid planerat besök hos sjukgymnasten på gamla Vårdcentralen i Strängnäs, fick jag istället veta att landstingets information var helt åt skogen. Vårdcentralen "S:T Thomas" i Eldsund finns inte överhuvudtaget!

Utan det är "Familjedoktorerna" i gamla Thomasgymnasiet som gäller!

Då gick jag in och letade på "Familjedoktorerna" men fann varken hemsida eller telefonnummer eller postadress.

Och om jag sökte på "Vårdcentraler Strängnäs" fanns inget annat än de gamla vanliga två i Strängnäs och Mariefred (+ lite sjukgymnaster och distriktssköterskor).

När jag gjorde mitt förra val för många år sedan gjorde jag det för att få en personlig kontakt med EN läkare där jag kunde dels göra mina årliga hälsokontroller och dels få hjälp vid sjukdomsfall av någon som känner till mig redan när jag ringer.

Tyvärr visade det sig hålla bara några år eftersom de "tvangs sluta med hälsokontroller" p.g.a. landstingsbestämmelser. Sedan dess har jag sökt mig till Stockholm för mina löpande ärenden och inskränkt mig till att utnyttja vårdcentralen vid akutbehov.

Därför är det givetvis av högsta intresse för mig att få veta om det vore bättre för mig att lista mig vid någon av de nya vårdcentralerna.

Vad erbjuder de utöver vad landstingets vårdcentraler erbjudit eller inte erbjudit?

Vad gör dem bättre ur patientsynpunkt än det bedrövliga nuläget?

Ja, inte hjälper Landstinget till här inte. Man sänder ut felaktig information och den information man verkligen eftersträvar - nämligen om innehållet i de olika alternativ man kan välja mellan - saknas helt och går inte ens att få tag på!

Så vad ska jag välja efter? Bara geografisk närhet? Är det tanken bakom reformen? Knappast!

"Önskar du kan du välja en vårdcentral som ligger närmare ditt jobb?

Som är är mer specialiserad inom ett visst område, eller har en servicegrad som passar dig bättre? Ditt val ger nämligen vårdgivarna en tydlig signal om vilka önskningar och krav du har som patient, eftersom vårdpengen följer med patienten. Resultatet blir rimligtvis att vårdcentralerna kan anpassa sig efter dina önskemål och att nya aktörer kan etablera sig på orter och i områden där det finns ett behov av en ny hälso- och sjukvård."


Så står det på Landstingets hemsida om vårdvalet. Men det är ju bara tomma ord! Det finns ju ingen sådan information tillgänglig som gör att jag kan veta om någon är mer specialiserad eller ej!

Inte heller finns någon information om när valblanketten senast ska vara inlämnad (inte ens under "Frågor och svar")  - men listningen som görs om jag inte gör något eget val, gäller från årsskiftet! Visserligen står det att jag kan välja när jag vill - men efter årsskiftet gäller en karantän på tre månader!

Med andra ord bör jag välja inom 24 dagar! Kommer jag att kunna inhämta nådig information innan dess?

Beslutet om det fria vårdvalet togs för över ett år sedan. HUR kan det ta så lång tid att förbereda och ge möjlighet till etableringar och information i rimlig tid? Det tyder på en oerhört oprofessionell ledningshantering.

Kommentarer
Postat av: Ebbe Ollman

Det är S:t Thomas som ska hyra lokaler av Culmen i gamla gymnasiet, väl?

2009-12-07 @ 13:19:50
Postat av: Mats Werner

Ingen aning. De som ska husera i gamla Thomasgymnasiet kallar sig Vårdcentralen Familjedoktorerna.

2009-12-08 @ 07:25:16
URL: http://matswerner.blogg.se/
Postat av: stig g daun

Tack för en utmärkt redovisning. Har själv försökt utröna vad de två privata alternativen stod för och var de ligger. Förgäves. Den bedömning du gör om Landstinget kan knappast ifrågasättas av någon med erfarenhet på området i Strängnäs.

I Stallarholmen har nyligen etablerats en sköterska vissa dagar, som kostar 160:- för ett blodtryck och extra för andra insatser. En läkare kan rycka in via henne för 500:- för 20 minuter. Detta på grund av att de inte är anslutna till Landstinget. Så resurser finns men Landstinget vill inte betala notan.

Har i dag talat med demokratiutredningens ordförande Leif Lindström, som förespeglar förbättringar vad gäller tillgång på distriktssköterskor nu när ansvaret går över till kommunen. Det återstår att se.

Själv har jag använt mig av min gamla doktor i Stockholm under de fyra år jag bott här i Stallarholmen. Där behöver jag aldrig stå i kö för att få en tid eller mina recept!

Hälsningar

Stig G Daun

2009-12-09 @ 15:27:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0